دانلود پایان نامه ارشد : بررسی و مقایسه ریزغده زایی رقم های زودرس و دیررس گیاه سیب زمینی |
1-1- مبداء و تاریخچه سیب زمینی……………………………………………………………………………………….4
1-2- خصوصیات گیاهی……………………………………………………………………………………..5
- مورفولوژی…………………………………………………………………………………………………..5
1-2-2- مراحل رشد و نمو…………………………………………………………………………………………8
1-2-2-1- رشد جوانه غده (مرحله رشدی I)……………………………………………………………………..9
1-2-2-2- استقرار گیاه (مرحله رشدی II)………………………………………………………………………….9
1-2-2-3- شروع غده دهی (مرحله رشدی III)………………………………………………………………..9
1-2-2-4- حجیم شدن غده ها (مرحله ی رشد IV)…………………………………………………………..10
1-2-2-5- رسیدگی غده (مرحله رشد V)……………………………………………………………………10
1-3- بیماری های ویروسی سیب زمینی…………………………………………………………………….10
1-4- تاریخچه کشت بافت……………………………………………………………………………………12
1-5- ریزازدیادی سیب زمینی…………………………………………………………………………………………16
1-6- عوامل موثر در ریز ازدیادی سیب زمینی……………………………………………………………….17
1-6-1- ترکیبات محیط کشت…………………………………………………………………………18
1-6-1-1- قند…………………………………………………………………………………………………..18
1-6-1-2- مواد معدنی……………………………………………………………………………………..18
1-6-1-3- عامل ژلی……………………………………………………………………………………..21
1-6-1-4- ویتامین ها…………………………………………………………………………………..21
1-6-1-5- تنظیم کننده های رشد گیاهی………………………………………………………………….21
1-7-1- عوامل فیزیکی موثر بر کشت بافت…………………………………………………………………….22
1-8-1- تاثیر مواد گیاهی بر کشت بافت………………………………………………………………………….23
1-9-1- تولید غده……………………………………………………………………………………………..24
فصل دوم: مروری بر تحقیقات انجام شده
2-1- مروری بر تحقیقات انجام شده…………………………………………………………………..26
فصل سوم: مواد و روش ها
3-1- محل انجام آزمایش…………………………………………………………………………………….37
3-2- تهیه مواد گیاهی……………………………………………………………………………………………37
3-3- کشت غده های سیب زمینی…………………………………………………………….39
1-1- مبداء و تاریخچه سیب زمینی……………………………………………………………………………………….4
1-2- خصوصیات گیاهی……………………………………………………………………………………..5
- مورفولوژی…………………………………………………………………………………………………..5
1-2-2- مراحل رشد و نمو…………………………………………………………………………………………8
1-2-2-1- رشد جوانه غده (مرحله رشدی I)……………………………………………………………………..9
1-2-2-2- استقرار گیاه (مرحله رشدی II)………………………………………………………………………….9
1-2-2-3- شروع غده دهی (مرحله رشدی III)………………………………………………………………..9
1-2-2-4- حجیم شدن غده ها (مرحله ی رشد IV)…………………………………………………………..10
1-2-2-5- رسیدگی غده (مرحله رشد V)……………………………………………………………………10
1-3- بیماری های ویروسی سیب زمینی…………………………………………………………………….10
1-4- تاریخچه کشت بافت……………………………………………………………………………………12
1-5- ریزازدیادی سیب زمینی…………………………………………………………………………………………16
1-6- عوامل موثر در ریز ازدیادی سیب زمینی……………………………………………………………….17
1-6-1- ترکیبات محیط کشت…………………………………………………………………………18
1-6-1-1- قند…………………………………………………………………………………………………..18
1-6-1-2- مواد معدنی……………………………………………………………………………………..18
1-6-1-3- عامل ژلی……………………………………………………………………………………..21
1-6-1-4- ویتامین ها…………………………………………………………………………………..21
1-6-1-5- تنظیم کننده های رشد گیاهی………………………………………………………………….21
1-7-1- عوامل فیزیکی موثر بر کشت بافت…………………………………………………………………….22
1-8-1- تاثیر مواد گیاهی بر کشت بافت………………………………………………………………………….23
1-9-1- تولید غده……………………………………………………………………………………………..24
فصل دوم: مروری بر تحقیقات انجام شده
2-1- مروری بر تحقیقات انجام شده…………………………………………………………………..26
فصل سوم: مواد و روش ها
3-1- محل انجام آزمایش…………………………………………………………………………………….37
3-2- تهیه مواد گیاهی……………………………………………………………………………………………37
3-3- کشت غده های سیب زمینی…………………………………………………………….39
3-4-تهیه محیط کشت و نحوه استریل آن…………………………………………………40
3-4-1- محیط کشت تکثیر قلمه تک جوانه (جامد)…………………………………………………………..40
3-4-2- محیط کشت تعلیقی تکثیر ساقه (مایع)…………………………………………………………………41
3-4-3- محیط کشت غده زایی………………………………………………………………………………………….41
3-5- کشت اولیه و تولید گیاهچه…………………………………………………………………….43
3-6- زیر کشت و تکثیر گیاهچه………………………………………………………………………..43
3-7- آزمایش های انجام شده……………………………………………………………………….44
3-7-1- آزمایش 1: تعیین پروتکل ضدعفونی سطحی مواد گیاهی………………………………………………………………………………45
3-7-2- آزمایش 2: بررسی اثر 2iP بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………………………..45
3-7-3- آزمایش 3: بررسی اثر BAP بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………………………….45
3-7-4- آزمایش 4: بررسی اثر CCC بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………………………….46
3-7-5- آزمایش 5: بررسی اثر GA3 بر روی رشد و نمو گیاهچه……………………………………………………………………………..46
3-7-2-5- آزمایش 6: بررسی اثر Picholoram بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………….47
3-7-2-6- آزمایش 7: بررسی اثر NAA بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………………..47
3-7-2-7- آزمایش 8: بررسی اثر متقابل هورمونهای برتر بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………..47
3-7-3- آزمایشهای مرحله تولید ریزغده……………………………………………………………………….48
3-7-3-1- آزمایش 9: بررسی اثر 2iP بر روی تولید ریزغده…………………………………………………………………………………….48
3-7-3-2- آزمایش 10: بررسی اثر BAP بر روی تولید ریزغده……………………………………………………………………………….49
3-7-3-3- آزمایش 11: بررسی اثر CCC بر روی تولید ریزغده……………………………………………………………………………….49
3-7-3-4- آزمایش 12: بررسی اثر GA3 بر روی تولید ریزغده………………………………………………………………………………..50
3-7-3-5- آزمایش 13: بررسی اثر NAA بر روی تولید ریزغده………………………………………………………………………………50
3-7-3-6- آزمایش 14: بررسی اثر متقابل هورمونهای برتر بر روی تولید ریزغده……………………………………………………….50
3-8- تجزیه و تحلیل دادهها…………………………………………………………………………………….51
فصل چهارم: نتایج
4-1- نتایج آزمایشها………………………………………………………………………………53
4-1-1- آزمایش 1: تعیین بهترین پروتکل ضدعفونی سطحی مواد گیاهی……………………………………………………………………53
4-1-2- آزمایش 2: بررسی اثر 2iP بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………………………..55
4-1-3- آزمایش 3: بررسی اثر BAP بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………………………….57
4-1-4- آزمایش 4: بررسی اثر CCC بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………………………….60
4-1-5- آزمایش 5: بررسی اثر GA3 بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………………………….62
4-1-6- آزمایش 6: بررسی اثر Picholoram بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………..65
4-1-7- آزمایش 7: بررسی اثر NAA بر روی رشد و نمو گیاهچه……………………………………………………………………………65
4-1-8-آزمایش 8: بررسی اثر متقابل هورمونهای برتر بر روی رشد و نمو گیاهچه……………………………………………………..69
4-1-9-آزمایش 9: بررسی اثر 2iP بر روی تولید ریزغده…………………………………………………………………………………..80
4-1-10-آزمایش 10: بررسی اثر BAP بر روی تولید ریزغده…………………………………………………………………………….83
4-1-11-آزمایش 11: بررسی اثر CCC بر روی تولید ریزغده…………………………………………………………………………….86
4-1-12-آزمایش 12: بررسی اثر GA3 بر روی تولید ریزغده………………………………………………………………………90
4-1-13-آزمایش 13: بررسی اثر NAA بر روی تولید ریزغده………………………………………………………………………90
4-1-14-آزمایش 14: بررسی اثر متقابل هورمونهای برتر بر روی تولید ریزغده………………………………………………………….93
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
5-1- آزمایش 1: تعیین بهترین پروتکل ضدعفونی سطحی مواد گیاهی…………………………………………………………..102
5-2- آزمایش 2: بررسی اثر 2iP بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………………103
5-3- آزمایش 3: بررسی اثر BAP بر روی رشد و نمو گیاهچه……………………………………………………………………………….103
5-4- آزمایش 4: بررسی اثر CCC بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………………………104
5-5- آزمایش 5: بررسی اثر GA3 بر روی رشد و نمو گیاهچه……………………………………………………………………………….105
5-6- آزمایش 6: بررسی اثر Picoloram بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………………….106
5-7- آزمایش 7: بررسی اثر NAA بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………………………107
5-8-آزمایش 8: بررسی اثر متقابل هورمونهای برتر بر روی رشد و نمو گیاهچه……………………………………………………….108
5-9- آزمایش 9: بررسی اثر 2iP بر روی تولید ریزغده………………………………………………………………………………….113
5-10- آزمایش 10: بررسی اثر BAP بر روی تولید ریزغده……………………………………………………………………………………113
5-11- آزمایش 11: بررسی اثر CCC بر روی تولید ریزغده……………………………………………………………………………………114
5-12- آزمایش 12: بررسی اثر GA3 بر روی تولید ریزغده……………………………………………………………………………………115
5-13- آزمایش 13: بررسی اثر NAA بر روی تولید ریزغده…………………………………………………………………………………..116
5-14-آزمایش 14: بررسی اثر متقابل هورمونهای برتر بر روی تولید ریزغده…………………………………………………………….117
جمعبندی و پیشنهادات………………………………………………………………………………………………………..122
مرحله ضدعفونی………………………………………………………………………………………………………….122
تعیین پروتکل مناسب تولید گیاهچه…………………………………………………………………………………..123
تعیین پروتکل مناسب تولید ریزغده…………………………………………………………………………………………..124
فهرست منابع…………………………………………………………………………………………………………………………………125
چکیده:
سیبزمینی (Solanum tuberosum L.) مهمترین گیاه مغذی بعد از غلات است و پس از گندم، برنج و ذرت چهارمین محصول عمدهی دنیا به شمار میرود. محصول سیبزمینی به علت دارا بودن تکثیر رویشی، مستعد آلودگی به وسیلهی باکتریها، قارچها، ویروسها و ویروئیدها میباشد که این عوامل بیماریزا در اثر تکثیر به نسلهای رویشی بعد منتقل میگردند. در سالهای اخیر، یك سیستم تولید غده بذری سیبزمینی در شرایط كشت درون شیشه با بهرهگیری از گیاهچه یا ریزغده سیبزمینی طراحی و بهرهبرداری شده است. چنین شیوههایی امكان تكثیر سریعتر و تأمین حجم انبوهی از غدههای بذری سالم و عاری از عوامل بیماریزا در فاصله زمانی كوتاه را فراهم مینمایند. هدف از انجام این پژوهش شناسایی اثر هورمونهای رشد در شرایط درون شیشه بر روی تولید گیاهچههای سیبزمینی و به دنبال آن تولید ریزغده سیبزمینی به منظور افزایش تعداد، اندازه و وزن ریزغدهها است. بهینه نمودن شرایط کشت جهت بهبود عملکرد گیاهچههای سیبزمینی در شرایط درون شیشه هدف دیگر از انجام این پژوهش میباشد. برای مطالعهی اثر تیمارهای هورمونی از 14 آزمایش مستقل بر روی رقمهای ساوالان، سانته، آگریا و مارکیز استفاده گردید. ابتدا اثر شش هورمون 2iP، BAP، CCC، GA3، Picholoram و NAA در مقایسه با محیط کشت فاقد هورمون به منظور رشد و نمو گیاهچه و ریزغدهزایی مطالعه گردید. در مرحلهی دوم هورمونهای برتر با غلظتهای مطلوبتر جهت بررسی اثر متقابل آنها بر روی رشد و نمو گیاهچه و در نهایت تولید ریزغده به روش رویه پاسخ در محیط کشت MS مورد مطالعه قرار گرفتند. با توجه به نتایج بهینهسازی تیمارهای آزمایش، محیط کشت مناسب برای تولید گیاهچه از ریزنمونههای گرهای برای رقم ساوالان محیط کشت MS همراه با غلظت 19/1 میلی گرم در لیتر GA3 و 06/0 میلیگرم در لیتر NAA، برای رقم سانته محیط کشت MS همراه با غلظت 20/1 میلی گرم در لیتر GA3 و 06/0 میلیگرم در لیتر NAA، برای رقم آگریا محیط کشت MS همراه با غلظت 20/1 میلی گرم در لیتر GA3 و 06/0 میلیگرم در لیتر NAA و برای رقم مارکیز محیط کشت MS همراه با غلظت 06/0 میلیگرم در لیتر NAA پیشنهاد میگردد. همچنین با توجه به نتایج بهینهسازی تیمارهای آزمایش، محیط کشت مناسب برای تولید ریزغده و سایر صفات موثر بر آن (اندازه و وزن ریزغده و تعداد چشم در آن) برای رقمهای ساوالان، سانته و مارکیز محیط کشت MS همراه با غلظت 1000 میلیگرم در لیتر CCC و برای رقم آگریا محیط کشت MS همراه با غلظت 95/999 میلیگرم در لیتر CCC پیشنهاد میگردد. مقایسه رشد گیاهچه برای هر رقم در محیط کشت مطلوب نشان داد بیشترین میزان رشد مربوط به رقم ساوالان و بیشترین میزان تولید ریزغده مربوط به رقم سانته بوده است. بزرگترین غدههای تولیدی مربوط به رقم مارکیز بود.
واژگان کلیدی: سیبزمینی، گیاهچه، ریزغده، کشتبافت و هورمون.
1- مقدمه:
در مقیاس جهانی، سیبزمینی (Solanum tuberosum L.) یکی از با ارزشترین مواد غذایی محسوب شده و از جمله محصولاتی است که قسمت عمدهای از نیازهای غذایی بشر را تأمین میکند. سیبزمینی مهمترین گیاه مغذی بعد از غلات است و پس از گندم، برنج و ذرت چهارمین محصول عمدهی دنیا به شمار میرود (اسپونر[1] و همکاران، 2005).
به علت قدرت تولید بالا و سازگاری با دامنه بسیار وسیعی از اقلیمها، تولید سیبزمینی به عنوان یک منبع غذایی رو به افزایش است، به طوری که هر ساله حدود 320 میلیون تن سیبزمینی در سراسر جهان تولید میشود (فائو[2]، 2009). این محصول در 140 کشور کشت میشود که بیش از 100 کشور آن در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری واقع شدهاند. با این وجود، هنوز بیشترین تولید در مناطق دارای شرایط آب و هوایی معتدل و در کشورهای صنعتی متمرکز است. تقریبا یک سوم این محصول در کشورهای در حال توسعه و عمدتا در کشورهای آسیایی تولید میشود (رضایی و سلطانی، 1996).
محصول سیبزمینی عملکرد بالایی داشته و در واحد سطح و زمان، انرژی و پروتئین بیشتری نسبت به سایر محصولات غذایی تولید می کند. سیب زمینی منبع غذایی مهمی برای جمعیت در حال افزایش بوده، بصورت تازه، فرآوری شده، در تغذیه دام و صنعت مورد استفاده قرار میگیرد و به لحاظ محتوای پروتئین، کلسیم، ویتامین C و پتاسیم غنی میباشد (بوون[3]، 2003). تولید سالیانه بیش از 5/3 میلیون تن در کشور، این محصول را در ردیف مهمترین ماده غذایی قابل مصرف بعد از گندم قرار داده است (خزاعی و ارشدی، 2008).
متوسط مصرف سرانه در کشور بیش از 35 کیلوگرم بوده و مصرف آن روز به روز در حال افزایش است و با توجه به روند رو به رشد جمعیت و گرانی سایر منابع غذایی، نیاز به تولید بیشتر این محصول اجتناب ناپذیر است (خزاعی و ارشدی، 2008).
با وجود مزایای بیشمار، محصول سیبزمینی به علت دارا بودن تکثیر رویشی، مستعد آلودگی به وسیلهی باکتریها، قارچها، ویروسها و ویروئیدها میباشد که این عوامل بیماریزا در اثر تکثیر به نسلهای رویشی بعد منتقل میگردند. این آلودگیها میتوانند عملکرد و کیفیت بازار پسندی محصول را بطور موثری تحت تاثیر قرار دهند (تاور[4] و همکاران، 1985).
در شرایط طبیعی کشت حدود 25 ویروس و یک ویروئید سیبزمینی را آلوده میسازند که از این ویروسها، ویروسهای X، Y، A و S در آلودهسازی سیبزمینی تاثیرات بیشتری دارند. بر اساس مطالعات انجام شده خسارات ویروسی به محصول سیبزمینی تا %40 میباشد (سدیکوئی[5] وهمکاران، 1996).
3-4-تهیه محیط کشت و نحوه استریل آن…………………………………………………40
3-4-1- محیط کشت تکثیر قلمه تک جوانه (جامد)…………………………………………………………..40
3-4-2- محیط کشت تعلیقی تکثیر ساقه (مایع)…………………………………………………………………41
3-4-3- محیط کشت غده زایی………………………………………………………………………………………….41
3-5- کشت اولیه و تولید گیاهچه…………………………………………………………………….43
3-6- زیر کشت و تکثیر گیاهچه………………………………………………………………………..43
3-7- آزمایش های انجام شده……………………………………………………………………….44
3-7-1- آزمایش 1: تعیین پروتکل ضدعفونی سطحی مواد گیاهی………………………………………………………………………………45
3-7-2- آزمایش 2: بررسی اثر 2iP بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………………………..45
3-7-3- آزمایش 3: بررسی اثر BAP بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………………………….45
3-7-4- آزمایش 4: بررسی اثر CCC بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………………………….46
3-7-5- آزمایش 5: بررسی اثر GA3 بر روی رشد و نمو گیاهچه……………………………………………………………………………..46
3-7-2-5- آزمایش 6: بررسی اثر Picholoram بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………….47
3-7-2-6- آزمایش 7: بررسی اثر NAA بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………………..47
3-7-2-7- آزمایش 8: بررسی اثر متقابل هورمونهای برتر بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………..47
3-7-3- آزمایشهای مرحله تولید ریزغده……………………………………………………………………….48
3-7-3-1- آزمایش 9: بررسی اثر 2iP بر روی تولید ریزغده…………………………………………………………………………………….48
3-7-3-2- آزمایش 10: بررسی اثر BAP بر روی تولید ریزغده……………………………………………………………………………….49
3-7-3-3- آزمایش 11: بررسی اثر CCC بر روی تولید ریزغده……………………………………………………………………………….49
3-7-3-4- آزمایش 12: بررسی اثر GA3 بر روی تولید ریزغده………………………………………………………………………………..50
3-7-3-5- آزمایش 13: بررسی اثر NAA بر روی تولید ریزغده………………………………………………………………………………50
3-7-3-6- آزمایش 14: بررسی اثر متقابل هورمونهای برتر بر روی تولید ریزغده……………………………………………………….50
3-8- تجزیه و تحلیل دادهها…………………………………………………………………………………….51
فصل چهارم: نتایج
4-1- نتایج آزمایشها………………………………………………………………………………53
4-1-1- آزمایش 1: تعیین بهترین پروتکل ضدعفونی سطحی مواد گیاهی……………………………………………………………………53
4-1-2- آزمایش 2: بررسی اثر 2iP بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………………………..55
4-1-3- آزمایش 3: بررسی اثر BAP بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………………………….57
این مطلب را هم بخوانید :
4-1-4- آزمایش 4: بررسی اثر CCC بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………………………….60
4-1-5- آزمایش 5: بررسی اثر GA3 بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………………………….62
4-1-6- آزمایش 6: بررسی اثر Picholoram بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………..65
4-1-7- آزمایش 7: بررسی اثر NAA بر روی رشد و نمو گیاهچه……………………………………………………………………………65
4-1-8-آزمایش 8: بررسی اثر متقابل هورمونهای برتر بر روی رشد و نمو گیاهچه……………………………………………………..69
4-1-9-آزمایش 9: بررسی اثر 2iP بر روی تولید ریزغده…………………………………………………………………………………..80
4-1-10-آزمایش 10: بررسی اثر BAP بر روی تولید ریزغده…………………………………………………………………………….83
4-1-11-آزمایش 11: بررسی اثر CCC بر روی تولید ریزغده…………………………………………………………………………….86
4-1-12-آزمایش 12: بررسی اثر GA3 بر روی تولید ریزغده………………………………………………………………………90
4-1-13-آزمایش 13: بررسی اثر NAA بر روی تولید ریزغده………………………………………………………………………90
4-1-14-آزمایش 14: بررسی اثر متقابل هورمونهای برتر بر روی تولید ریزغده………………………………………………………….93
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
5-1- آزمایش 1: تعیین بهترین پروتکل ضدعفونی سطحی مواد گیاهی…………………………………………………………..102
5-2- آزمایش 2: بررسی اثر 2iP بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………………103
5-3- آزمایش 3: بررسی اثر BAP بر روی رشد و نمو گیاهچه……………………………………………………………………………….103
5-4- آزمایش 4: بررسی اثر CCC بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………………………104
5-5- آزمایش 5: بررسی اثر GA3 بر روی رشد و نمو گیاهچه……………………………………………………………………………….105
5-6- آزمایش 6: بررسی اثر Picoloram بر روی رشد و نمو گیاهچه…………………………………………………………………….106
5-7- آزمایش 7: بررسی اثر NAA بر روی رشد و نمو گیاهچه………………………………………………………………………………107
5-8-آزمایش 8: بررسی اثر متقابل هورمونهای برتر بر روی رشد و نمو گیاهچه……………………………………………………….108
5-9- آزمایش 9: بررسی اثر 2iP بر روی تولید ریزغده………………………………………………………………………………….113
5-10- آزمایش 10: بررسی اثر BAP بر روی تولید ریزغده……………………………………………………………………………………113
5-11- آزمایش 11: بررسی اثر CCC بر روی تولید ریزغده……………………………………………………………………………………114
5-12- آزمایش 12: بررسی اثر GA3 بر روی تولید ریزغده……………………………………………………………………………………115
5-13- آزمایش 13: بررسی اثر NAA بر روی تولید ریزغده…………………………………………………………………………………..116
5-14-آزمایش 14: بررسی اثر متقابل هورمونهای برتر بر روی تولید ریزغده…………………………………………………………….117
جمعبندی و پیشنهادات………………………………………………………………………………………………………..122
مرحله ضدعفونی………………………………………………………………………………………………………….122
تعیین پروتکل مناسب تولید گیاهچه…………………………………………………………………………………..123
تعیین پروتکل مناسب تولید ریزغده…………………………………………………………………………………………..124
فهرست منابع…………………………………………………………………………………………………………………………………125
چکیده:
سیبزمینی (Solanum tuberosum L.) مهمترین گیاه مغذی بعد از غلات است و پس از گندم، برنج و ذرت چهارمین محصول عمدهی دنیا به شمار میرود. محصول سیبزمینی به علت دارا بودن تکثیر رویشی، مستعد آلودگی به وسیلهی باکتریها، قارچها، ویروسها و ویروئیدها میباشد که این عوامل بیماریزا در اثر تکثیر به نسلهای رویشی بعد منتقل میگردند. در سالهای اخیر، یك سیستم تولید غده بذری سیبزمینی در شرایط كشت درون شیشه با بهرهگیری از گیاهچه یا ریزغده سیبزمینی طراحی و بهرهبرداری شده است. چنین شیوههایی امكان تكثیر سریعتر و تأمین حجم انبوهی از غدههای بذری سالم و عاری از عوامل بیماریزا در فاصله زمانی كوتاه را فراهم مینمایند. هدف از انجام این پژوهش شناسایی اثر هورمونهای رشد در شرایط درون شیشه بر روی تولید گیاهچههای سیبزمینی و به دنبال آن تولید ریزغده سیبزمینی به منظور افزایش تعداد، اندازه و وزن ریزغدهها است. بهینه نمودن شرایط کشت جهت بهبود عملکرد گیاهچههای سیبزمینی در شرایط درون شیشه هدف دیگر از انجام این پژوهش میباشد. برای مطالعهی اثر تیمارهای هورمونی از 14 آزمایش مستقل بر روی رقمهای ساوالان، سانته، آگریا و مارکیز استفاده گردید. ابتدا اثر شش هورمون 2iP، BAP، CCC، GA3، Picholoram و NAA در مقایسه با محیط کشت فاقد هورمون به منظور رشد و نمو گیاهچه و ریزغدهزایی مطالعه گردید. در مرحلهی دوم هورمونهای برتر با غلظتهای مطلوبتر جهت بررسی اثر متقابل آنها بر روی رشد و نمو گیاهچه و در نهایت تولید ریزغده به روش رویه پاسخ در محیط کشت MS مورد مطالعه قرار گرفتند. با توجه به نتایج بهینهسازی تیمارهای آزمایش، محیط کشت مناسب برای تولید گیاهچه از ریزنمونههای گرهای برای رقم ساوالان محیط کشت MS همراه با غلظت 19/1 میلی گرم در لیتر GA3 و 06/0 میلیگرم در لیتر NAA، برای رقم سانته محیط کشت MS همراه با غلظت 20/1 میلی گرم در لیتر GA3 و 06/0 میلیگرم در لیتر NAA، برای رقم آگریا محیط کشت MS همراه با غلظت 20/1 میلی گرم در لیتر GA3 و 06/0 میلیگرم در لیتر NAA و برای رقم مارکیز محیط کشت MS همراه با غلظت 06/0 میلیگرم در لیتر NAA پیشنهاد میگردد. همچنین با توجه به نتایج بهینهسازی تیمارهای آزمایش، محیط کشت مناسب برای تولید ریزغده و سایر صفات موثر بر آن (اندازه و وزن ریزغده و تعداد چشم در آن) برای رقمهای ساوالان، سانته و مارکیز محیط کشت MS همراه با غلظت 1000 میلیگرم در لیتر CCC و برای رقم آگریا محیط کشت MS همراه با غلظت 95/999 میلیگرم در لیتر CCC پیشنهاد میگردد. مقایسه رشد گیاهچه برای هر رقم در محیط کشت مطلوب نشان داد بیشترین میزان رشد مربوط به رقم ساوالان و بیشترین میزان تولید ریزغده مربوط به رقم سانته بوده است. بزرگترین غدههای تولیدی مربوط به رقم مارکیز بود.
واژگان کلیدی: سیبزمینی، گیاهچه، ریزغده، کشتبافت و هورمون.
1- مقدمه:
در مقیاس جهانی، سیبزمینی (Solanum tuberosum L.) یکی از با ارزشترین مواد غذایی محسوب شده و از جمله محصولاتی است که قسمت عمدهای از نیازهای غذایی بشر را تأمین میکند. سیبزمینی مهمترین گیاه مغذی بعد از غلات است و پس از گندم، برنج و ذرت چهارمین محصول عمدهی دنیا به شمار میرود (اسپونر[1] و همکاران، 2005).
به علت قدرت تولید بالا و سازگاری با دامنه بسیار وسیعی از اقلیمها، تولید سیبزمینی به عنوان یک منبع غذایی رو به افزایش است، به طوری که هر ساله حدود 320 میلیون تن سیبزمینی در سراسر جهان تولید میشود (فائو[2]، 2009). این محصول در 140 کشور کشت میشود که بیش از 100 کشور آن در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری واقع شدهاند. با این وجود، هنوز بیشترین تولید در مناطق دارای شرایط آب و هوایی معتدل و در کشورهای صنعتی متمرکز است. تقریبا یک سوم این محصول در کشورهای در حال توسعه و عمدتا در کشورهای آسیایی تولید میشود (رضایی و سلطانی، 1996).
محصول سیبزمینی عملکرد بالایی داشته و در واحد سطح و زمان، انرژی و پروتئین بیشتری نسبت به سایر محصولات غذایی تولید می کند. سیب زمینی منبع غذایی مهمی برای جمعیت در حال افزایش بوده، بصورت تازه، فرآوری شده، در تغذیه دام و صنعت مورد استفاده قرار میگیرد و به لحاظ محتوای پروتئین، کلسیم، ویتامین C و پتاسیم غنی میباشد (بوون[3]، 2003). تولید سالیانه بیش از 5/3 میلیون تن در کشور، این محصول را در ردیف مهمترین ماده غذایی قابل مصرف بعد از گندم قرار داده است (خزاعی و ارشدی، 2008).
متوسط مصرف سرانه در کشور بیش از 35 کیلوگرم بوده و مصرف آن روز به روز در حال افزایش است و با توجه به روند رو به رشد جمعیت و گرانی سایر منابع غذایی، نیاز به تولید بیشتر این محصول اجتناب ناپذیر است (خزاعی و ارشدی، 2008).
با وجود مزایای بیشمار، محصول سیبزمینی به علت دارا بودن تکثیر رویشی، مستعد آلودگی به وسیلهی باکتریها، قارچها، ویروسها و ویروئیدها میباشد که این عوامل بیماریزا در اثر تکثیر به نسلهای رویشی بعد منتقل میگردند. این آلودگیها میتوانند عملکرد و کیفیت بازار پسندی محصول را بطور موثری تحت تاثیر قرار دهند (تاور[4] و همکاران، 1985).
در شرایط طبیعی کشت حدود 25 ویروس و یک ویروئید سیبزمینی را آلوده میسازند که از این ویروسها، ویروسهای X، Y، A و S در آلودهسازی سیبزمینی تاثیرات بیشتری دارند. بر اساس مطالعات انجام شده خسارات ویروسی به محصول سیبزمینی تا %40 میباشد (سدیکوئی[5] وهمکاران، 1996).
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1399-07-01] [ 12:28:00 ب.ظ ]
|