متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته : تاریخ |
5-6-5- قلعه مدرسه………………………………………………………………. 122
6-6-5- کتیبههای تنگ تکاب………………………………………………………. 123
7-6-5- راسته بازار………………………………………………………………….. 124
8-6-5- سایر آثار تاریخی بهبهان………………………………………………… 124
7-5- امامزادگان…………………………………………………………………… 125
1-7-5- امامزاده میرعالی حسین معروف به امام زاده بزرگ…………………….. 125
2-7-5- امام زاده حیدر……………………………………………………………. 126
3-7-5- امامزاده فضل معروف به شاه فضل………………………………………… 127
4-7-5- امام زاده ابراهیم…………………………………………………………….. 128
8-5- مسجد جامع…………………………………………………………………… 128
فصل ششم: تداوم و تغییر در تاریخ اجتماعی، فرهنگی و تمدنی بهبهان
1-6- بومیان بهبهان به عنوان عناصر تداوم در جمعیت…………………………. 131
2-6- مهاجران عناصر تغییر و تحول در تاریخ اجتماعی بهبهان…………………. 131
1-2-6- سادات………………………………………………………………….. 132
2-2-6- لرها…………………………………………………………………….. 133
3-2-6- اعراب………………………………………………………………………. 134
4-2-6- ترکان……………………………………………………………………… 135
1-4-2-6- جِغتائیها…………………………………………………………… 136
2-4-2-6- شیرالیها……………………………………………………………… 136
3-6- گروهبندی و کشمکشهای محلهای ( بهبهان و قنوات)………………….. 137
4-6- فرهنگ بهبهان………………………………………………………………. 138
1-4-6- گویش بهبهانی………………………………………………………. 138
2-4-6- ضرب المثلهای بهبهانی………………………………………………….. 142
3-4-6- آداب ورسوم……………………………………………………………… 148
4-4-6- آداب و رسوم مراسم عروسی در بهبهان……………………………… 149
5-4-6- بازیها…………………………………………………………………….. 150
6-4-6- غذاهای معروف محلی بهبهان………………………………………… 152
5-6- بافت شهر بهبهان…………………………………………………………… 154
6-6- ادیان و مذاهب………………………………………………………………. 156
نتیجه گیری…………………………………………………………………………. 161
پیوستها………………………………………………………………………….. 165
منابع و مآخذ……………………………………………………………………….. 223
چکیده:
تاریخ بهبهان همواره با تاریخ ارجان همراه بوده است. پیدایش شهر ارجان را به قباد اول ساسانی نسبت میدهند ولی کشف تابوت برنزی در سال 1361هـ .ش قدمت آن را به دوره ایلام میرساند. با ورود اعراب مسلمان به ایران، درسال 23هـ .ق ارجان به صلح فتح شد. با روی کارآمدن حکومتهای اسلامی از جمله (صفاریان،آل بویه، سلجوقیان) این شهر مورد توجه ویژه ای قرار گرفت؛ در دورهی فرمانروایی حاکمان آل بویه ارجان به اوج شکوفایی خود رسید. از آن پس، این شهر به دلیل وجود قلعههای مستحکمی همچون ناظر و طنبور، شاهد ظهور داعیان اسماعیلی در خود بود. سرانجام، تمام آن قلاع و استحکامات به تصرف سلجوقیان درآمد. اما زلزلههای مکرری که در ارجان رخ داد، این شهر را به ویرانی کشاند و در پی این ویرانیها، در چند کیلومتری ارجان شهرکنونی بهبهان شکل گرفت و از آن پس حاکمیت شهر در دست سادات طباطبایی قرار گرفت. این خاندان، در طی حوادثی که در قلمرو ایران و شهر بهبهان در دورههای بعدی رخ داد از جمله؛ حمله محمود افغان به بهبهان و شورش محمد خان بلوچ در دوره افشاریه و شورش میرزا علیرضاخان طباطبایی در دوره زندیه نقش آفرین بودند. در دوره قاجاریه نیز، میرزا قوما در سال 1266هـ .ق ضد حکومت مرکزی شورش کرد که در نهایت وی دستگیر شد و از آن پس، حاکمیت بهبهان اگر چه از تحت سلطه این خاندان خارج گشت ولی این خاندان تا پایان حکومت قاجار همچنان دارای قدرت بودند. هدف این پژوهش، روشن ساختن سیر تکوین، تداوم و تغییر شهر بهبهان از ورود اسلام تا پایان حاکمیت سادات طباطبایی است.
مقدمه:
پژوهش حاضر از مقولهی تاریخ محلی است. تحقیق کردن در زمینه تاریخ محلی نیاز به بررسی ابعاد گوناگون حوادث و اتفاقاتی دارد که در یک شهر از زمان شکلگیری آن تا مقطعی خاص را شامل میشود، میتوان با مطالعۀ سرگذشت شهرها و تحولات سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی آنها جایگاه و نقش هر یک را در تاریخ، فرهنگ و تمدن جامعه مورد ارزیابی قرار داد. شهرستان بهبهان، در جنوب شرقی استان خوزستان قرار دارد، از آنجا که این شهر در مرز خوزستان و فارس قرار داشته، از گذرگاههایی است که خوزستان را به فارس متصل میساخت. این شهر بنا به موقعیت ارتباطی و تجاری و نیز وضع مناسب طبیعی، آب فراوان و زمینهای حاصلخیز، توانست در زمانهای صلح و آرامش به دوران شکوفایی خود برسد. علاوه براین، کشف تابوت برنزی به سال1361هـ .ش در این شهر نشان از قدمت دیرینه و تمدنی کهن دارد. بهبهان با مردمانی اهل دانش و مذهبی و طبیعتی زیبا (دشت بهبهان در فصل بهار پوشیده از گل نرگس و رز و بنفشه میشود)، تاریخ پرفراز و نشیبی را سپری کرده است و احوال دانشمندان، پزشکان و علمایش شهره عالم بوده است. همچنین مهاجرتهای انسانی به بهبهان و تشکیل حکومت های محلی همچون سادات طباطبایی باعث تغییر و تحولات خاصی در شهر شدند، به گونهی که زمینه شکوفایی بیشتر این شهر را مهیا کردند. با این تفکر و علاقه خاصی که به بهبهان داشتم و با راهنماییها و ارشاد استاد راهنمایم دکتر علی بحرانی پور، موضوع تداوم و تغییر در تاریخ محلی بهبهان از ورود اسلام تا پایان حاکمیت سادات طباطبایی را برای عنوان پایان نامه خود انتخاب نمودهام. این رساله از شش فصل تشکیل شده است؛ فصل اول؛ به اوضاع جغرافیایی شهرستان بهبهان پرداخته شده است. در فصل دوم؛ به تداوم و تغییرات سیاسی ارجان از ورود اسلام تا شکلگیری بهبهان پرداختیم و فصل سوم؛ تداوم و تغییرات سیاسی بهبهان از دوره صفویه تا پایان حاکمیت سادات طباطبایی اختصاص یافته است و در فصل چهار، پنج و ششِ رساله؛ به عوامل تداوم و تغییر در تاریخ اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی بهبهان نیز پرداخته میشود.
سوال پژوهش: عناصر تداوم و تغییر در تاریخ محلی بهبهان چه بوده اند؟
فرضیه پژوهش
عناصر تداوم در تاریخ محلی بهبهان، موقعیت راهداری ( قرار گرفتن بین فارس و خوزستان) و نظامی و فعالیتهای تولیدی و اقتصادی این شهر بوده است و عناصر تحولش، موقعیت جغرافیایی، مهاجرتهای انسانی و تشکیل حکومتهای محلی از جمله سادات طباطبایی را میتوان بیان نمود.
اهداف تحقیق
شهر بهبهان در طول تاریخ خود از زمان شکلگیری تا پایان حاکمیت سادات طباطبایی اُفت و خیزهای زیادی داشته است. هدف این تحقیق روشن ساختن سیر تکوین، تداوم و تحول شهر و ولایتِ بهبهان و رویدادها و حوادثی است که از ورود اسلام تا پایان حاکمیت سادات طباطبایی رخ نمود.
روش تحقیق
روش تحقیق توصیف و تحلیل تاریخی است و روش گردآوری اطلاعات که به کمک منابع کتابخانهای، مشاهده و مصاحبه میباشد.
تعریف مفاهیم
تاریخ محلی: به بررسی تاریخ ناحیه یا منطقهای ویژه میپردازد. ویژگی مهم تاریخ محلی، پیوند آن با یک عرصهی جغرافیایی محدود و مشخص است و انگیزهی اصلی در نگارش چنین آثاری از عشق به زادگاه و یا سرزمینی که به هر دلیل نسبت به آن علاقهای به وجود آمده است سرچشمه میگیرد.[1]
تداوم: نیروهای تداوم که کارشان حفظ و انتقال نسل به نسل ذخیرههای اطلاعاتی و بسیاری دیگر از تدابیر و تمهیدات موجود است.[2]
تغییر و تحول: تغییر درلغت به معنی از حالی به حال برگردانیدن و گردانیدن و دگرگون کردن،[3] است، و تحول به معنی جای به جای شدن، از جایی به جایی شدن ( همچون شهر بهبهان که از ارجان به زیدون و از زیدون به بهبهان جا به جا شده است)[4]. تحول مجموعه تغییرات در یک دوره طولانی را شامل میشود.[5] به عبارتی تحول به معنی دگرگونی اساسی ولی اندک اندک در چیزی که به سبب اندک بودن، چندان محسوس نباشد.[6] ولی تغییر عبارت است از پدیدههای قابل رؤیت و قابل بررسی در مدت زمانی کوتاه به صورتی که هر شخصی نیز در طول زندگی خود میتواند یک تغییر را شخصاً تعقیب نماید، نتیجه قطعیاش را ببیند و یا نتیجه موقتی آن را دریابد. علاوه براین تغییر اجتماعی در محدودۀ یک محیط جغرافیایی و اجتماعی معینی صورت میپذیرد و در این مورد تفاوتش با تحول اجتماعی در این است که آن را میتوان در چهار چوب یک محدودۀ جغرافیایی و یا در کادر اجتماعی- فرهنگی خیلی محدودتری مورد مطالعه قرار داد.[7]
پیشینه تحقیق
در زمینه تاریخ محلی بهبهان برخی تحقیقات صورت گرفته است. از جمله میتوان؛ از کتابهایی بسیار ارزشمندی همچون تاریخ ارجان و ارجان و بهبهان در میان تاریخ تألیف م. ح مصدر را ذکر کرد، شناسنامه بهبهان رضا جوکار قنواتی، تاریخ شهرستان بهبهان نورمحمد مجیدی که در این کتاب بیشتر به تاریخ سیاسی و فرهنگی بهبهان و اقوام ساکن شهرستان نیز پرداخته شده است، و دیگر کتاب کارنامه بهبهان تألیف سید محمد طباطبایی بهبهانی(منصور) میباشد. کتاب کارنامه بهبهان، فرهنگ جامع الفبایی رجال و اعلام تاریخی و مشتمل بر شرح حال دانشمندان، فقیهان، ادیبان، شاعران و سیاستمداران ارجان، بهبهان و کهگیلویه است. علاوه براین، آقای منصور مقالاتی در ارتباط با سادات طباطبایی چون “سلسله کلانتران بهبهان”، اوراقی از اسناد “میرزایان طباطبایی” بهبهان، را نوشته است. از آنجا که آقای منصور به طور مفصل و علمی به سلسله سادات طباطبایی بهبهان پرداخته، بنابراین، مهمترین منابع برای خاندان طباطبایی بوده که در این پژوهش بسیار به آنها استناد شد، و دیگر پایان نامه های بهبهان در گذر تاریخ نوشته حیدر بابلی نیا[8] و بهبهان در گذر تاریخ با نگرشی بر عصر قاجار مجید روشن بخت[9] میباشد. علاوه براین، تحقیقاتی در ارتباط با گویش و فرهنگ عامه و ضرب المثلهای بهبهان صورت گرفته است که از ذکر آنها خودداری میکنیم. بنابراین، میتوان ذکر کرد که تاکنون تحقیقی با این عنوان که به صورت اختصاصی، منسجم و علمی به بررسی همه جانبه شهر در طول گذر زمان، اعم از تداوم و تغییر و تحول آن نیز بپردازد، صورت نگرفته است.
شناخت و بررسی منابع و مآخذ
با توجه به اینکه، در این پژوهش از منابع بسیاری استفاده شد، معرفی و شناخت برخی از منابع که پژوهش حاضر بر مبنای آنها صورت گرفته، لازم به نظر میرسد، تا خواننده بر اساس میزان اهمیت این منابع و فاصلۀ زمانی مؤلفان آنها با دورۀ مورد بررسی، به شکلی دقیقتر و روشنتر، مطالب را دریافت نماید.
الف: منابع متقدم(کهن)
این مطلب را هم بخوانید :
مسالک و ممالک (اصطخری)
اصطخری از جغرافیدانان برجستهی ایران در قرن چهارم هجری است. کتاب ارزشمند اصطخری در واقع مکتوبی است که در آن مجموعه مسیر سرزمینها، بیابانها، کوهها، راههای دریایی، شهرهای بندری و دیگر عوارض طبیعی را نشان میدهد که مؤلف آنها را از میان دیگر کتابها گردآوری کرده بود. فصلهای مسالک و ممالک به معرفی جغرافیای مناطق مختلف، فاصله شهرها از یکدیگر، دریاها و کوهها و بیابانها، معادن و عجایب سرزمینها میپردازد. همچنین اطلاعات ارزشمندی درباره آداب و رسوم، محصولات کشاورزی و اقتصادی بیان کرده است. از آنجا که مسالک و ممالک فصلی را به ایالت فارس اختصاص داده است و ارجان نیز یکی از کورههای فارس بوده و در آن به مناطق مختلف فارس، کورهها و نواحی آن و مسیر رودها و کوهها پرداخته و در آخر مسافت شهرهای آن را از یکدیگر آورده و با توجه به اینکه، مؤلف در قرن چهارم زندگی میکرده است، دقیقاً معاصر با بخشی از دورۀ مورد بررسی رساله، از جمله اینکه اوج شکوفایی ارجان در قرن چهارم بوده است. بدین جهت، این تألیف میتوانست راهنمای مؤثری در این پژوهش به حساب آید. درفصل اول و چهارم رساله از جمله؛ در ذکر وصف جغرافیای تاریخی ارجان، مسافتهای موجود میان ایالت ارجان و دیگر نواحی، توصیف محیط اقتصادی ارجان و محصولات تولیدی آن و در بحث مالیات و مذهب مردم ارجان نیز به این منبع استناد شد.
احسن التقاسیم فی معرفه الاقالیم (مقدسی)
کتاب جغرافیایی بسیار مشهوری از اواخر قرن چهارم هجری است که شمسالدّین ابوعبدالله محمّدبنابیبکرمقدسی آن را در سال 375 هـ .ق تألیف کرده است. احسن التقاسیم همانند صورة الارض ابنحوقل و مسالک و ممالک اصطخری حاصل سالها سفر مؤلف به کشورهای اسلامی آن روزگار است و اوضاع جغرافیای طبیعی، اقتصادی و سیاسی سرزمینها را به خوبی نشان میدهد.
مقدسی در بیان مطالب خود به تجربه و مشاهدههای شخصی توجه داشته و هر جا که امکان تجربه و مشاهده نبوده، از اشخاص موثق و واسطههای آگاه کسب اطلاع میکرد. وی فصلی جداگانه را به طور مفصل به سرزمین فارس و کورهها و شهرها اختصاص داده و فارس را به شش کوره تقسیم کرده است که ارجان نخستین کورهی آن از سمت خوزستان میباشد. وی ضمن توصیف اوضاع جغرافیای تاریخی ارجان، از آن، به نام شهری پرخیر و درآمد یاد میکند. در بسیاری از بخشهای این پژوهش از این کتاب استفاده شد، در فصلهای اول، دوم و چهارم رساله از جمله؛ وصف جغرافیای ارجان، وضعیت ارجان در دوره آلبویه و اهمیت آن برای عضدالدوله دیلمی، انواع محصولات و پیشهها در ارجان، میزان کالاهای صادراتی و وارداتی و بازارها و دروازههای ارجان و پلهای ارجان نهایت استفاده را نمودم.
تجارب الامم ابن مسکویه
کتاب ارزشمند تجارب الامم نوشتهی ابوعلی مسکویه در رابطه با تاریخ عمومی جهان است. وی این کتاب را از سال 340 تا سال 369هـ ق به پایان رسانده است. تجارب الامم مانند هر تاریخ عمومی دیگری از دو بخش تشکیل شده؛ بخشی برگرفته از منابع و بخشی که گزارش روزگار مؤلف است. این بخش دوم از مهمترین و معتبرترین منابع تاریخ آل بویه در قرن چهارم به شمار میرود. در بخش مربوط به آل بویه از آنجا که مسکویه از معاصران این دوره و از نزدیکان امیران و وزیران آل بویه است، گزارشها بی هیچ واسطهای در کتاب تجارب الامم است؛ زیرا بیشتر آنها از مشاهدات خود مسکویه و یا نقل از زبان کسانی که سازندهی تاریخ آن زمان بودهاند. بنابراین، با توجه به اینکه مؤلف این کتاب، در متن رویدادهای قرن چهارم هجری قرار داشته، اطلاعات مهمی نسبت به وقایع و اوضاع و احوال آن روزگار در اختیار خواننده قرار میدهد. از جلدهای پنجم و ششم این کتاب، در فصل دوم؛ اوضاع سیاسی ارجان در دوره آل بویه استفاده شد.
سفرنامه ناصرخسرو
ناصر بن خسرو بن حارث قبادیانی بلخی مروزی، ملقب و متخلص به «حجت» در سال 394هـ.ق در قبادیان (یکی از نواحی بلخ) متولد شد. وی در جوانی، در درگاه غزنویان و جانشینان آنها یعنی سلجوقیان
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-07-02] [ 02:52:00 ب.ظ ]
|