پایان نامه ارشد: تأثیر خویش آمیزی و زمان برداشت بر میزان متابولیت های ثانویه رازیانه |
تانیک اسید بر گرم ماده خشک، عملکرد عصاره(33/17درصد)، فلاونوئید تام(49/14) میلیگرم کوئرستین بر گرم ماده خشک و بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی (29/76) میکروگرم بر میلیلیتر حجم عصاره را نشان داد در حالیکه توده تبریز بیشترین عملکرد عصاره، فلاونوئید تام و فعالیت آنتی اکسیدانی را در تودههای خودگرده افشان داشت. ترکیب اصلی اسانس بذر رازیانه ترانسآنتول است که بیشترین مقدار آن در توده اصفهان (38/90 %) و کمترین آن در نمونه همدان (07/85 %) مشاهده شد. در تودههای دگرگرده افشان بیشترین و کمترین درصد اسانس به ترتیب به توده اصفهان (42/6 درصد) و تودههای اردبیل و بوشهر(4/2 درصد) اختصاص داشت. در حالیکه بیشترین و کمترین درصد اسانس در تودههای خودگرده افشان به ترتیب در تودههای همدان (50/6 درصد) و شیروان (5/3 درصد) مشاهده شد. مقایسه میانگین دادههای تجزیه متابولیتهای ثانویه در مراحل مختلف رشد نشان داد که میزان فنول کل و فعالیت آنتیاکسیدانی در بذر و میوه بیشتر از گل، ساقه، برگ و دمبرگ بود. در حالیکه میزان فلاونوئید در بذر و برگ بیشتر از سایر بخشهای گیاه بود. به طوریکه بالاترین میزان فنول کل، میزان فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی در بذر در مرحله اواخر رسیدگی بدست آمد.
فصل اول: مقدمه و بررسی منابع
1-1- کلیات
گیاهان از ابتدای تمدن بشر تاكنون كاربردهای متنوعی داشتهاند، گروهی به عنوان ماده غذایی تأمین كننده نیازهای تغذیهای هستند، گروهی خاصیت دارویی داشته و آلام جسمی را تسكین میدهند. گروهی نیز به صورت چند منظوره مورد استفاده قرار میگیرند. گیاهان دارویی طی قرون متمادی تنها منبع قابل دسترس جهت درمان دردها و آلام بودهاند. در عصر حاضر با وجود پیشرفت و توسعه چشمگیر کاربرد داروهای سنتزی، هنوز گیاهان دارویی و اشکال دارویی حاصل از آنها در مقیاس وسیعی مورد استفاده قرار میگیرند، بطوریکه در برخی کشورها از اجزاء لاینفک سیستم دارودرمانی محسوب میشوند و بازار تجارت آنها نیز در مقایسه با سایر داروهای شیمیایی رونق افزونتری دارد[1]. سازمان بهداشت جهانی[1] بعنوان مرکز سیاستگزاری و نظارت جهانی در امر بهداشت، برای اولین بار در سال 1978 با صدور اعلامیه آلماآتا خاطر نشان نمود که هنوز بخش عمده ای ازجامعه بشری به داروهای گیاهی اعتقاد دارند و جهت تأمین سلامت عمومی خود از آنها استفاده میکنند [1].
گیاهان دارویی در ایران جزء ذخایر ژنتیکی ارزشمندی محسوب میشوند. امروزه بسیاری از تحقیقات علوم گیاهی به جنبههای مختلف کاربردی این گیاهان معطوف شده است. از این رو محققان کشورهای مختلف تحقیقات ارزشمندی را روی گیاهان دارویی به انجام رساندهاند. متأسفانه با توسعه شهرها و عدم توجه به منابع طبیعی این ذخایر ژنتیکی با ارزش روز به روز در معرض خطر انقراض قرار گرفتهاند. در کشور ایران اکثر تحقیقات بر روی شناسایی و استخراج اسانس این گیاهان اختصاص داشته و مطالعه محدودی روی آناتومی، خود ناسازگاری و فعالیت آنتی اکسیدانی آنها صورت گرفته است. اصلاحگران میتوانند از طریق مطالعه ژنوم این گیاهان، پیشرفتهای چشمگیری در بهبود و افزایش کمی و کیفی این محصولات حاصل کنند [27].
نظر به اینکه مطالعات اندکی در گیاه رازیانه در زمینه اصلاح و بهنژادی در ایران و جهان گزارش شده است و اغلب مطالعات در زمینه ترکیبات سیتوژنتیکی، بررسی تنوع ژنتیکی و مطالعات مربوط به اسانس گیاه رازیانه انجام شده است. با توجه به اینکه تاکنون مطالعهای در رابطه با بررسی آثار خویشآمیزی در تودههای مختلف رازیانه، تنوع صفات آناتومیک و فیتوشیمیایی و تاثیر مراحل فنولوژیک بر میزان فعالیت آنتیاکسیدانی انجام نشده است و هیچگونه اطلاعاتی مبنی بر بررسی تنوع ژنتیکی بین لاینهای خودگرده افشان و آزاد گرده افشان در رازیانه با استفاده از نشانگر مولکولی وجود ندارد از این رو در تحقیق حاضر تلاش گردید تا آثار خویشآمیزی و زمان برداشت را روی میزان متابولیتهای ثانویه تعیین گردیده و همچنین تنوع ژنتیکی بین تودههای خودگرده افشان و آزاد گرده افشان جمعیت رازیانههای ایرانی و خارجی با استفاده از نشانگرهای مولکولی، مورفولوژیک و آناتومیک مورد بررسی قرار گیرد.
2-1- مقدمه
برپا شدن نهضت جهانی «موج سبز» و بازگشت انسان به طبیعت و اعلام ممنوعیت سازمان بهداشت جهانی مبنی بر استفاده از رنگها و اسانسهای مصنوعی و عوارض جانبی داروهای شیمیایی در سالهای اخیر، سبب رونق کشت و کار گیاهان دارویی شده است. گیاهان دارویی دارای اهمیت اقتصادی فراوان بوده و به عنوان محصولات سودآور تجاری شناخت شدهاند [14].
سرزمین ایران از نظر تنوع گیاهی، به خصوص از منظر گیاهان دارویی، جایگاه منحصر به فردی در جغرافیای گیاهی جهان دارد. بر اساس نظر گیاهشناسان و پژوهشگران علوم مرتبط منابع طبیعی، تعداد گونههای گیاهی ایران حدود 8000 گونه است و تحقیقات دانشپژوهان كشور نشان داده است كه از این تعداد بیش از 2500 گونه دارای خواص دارویی، عطری، ادویهای، آرایشی و بهداشتی، رنگ دهنده، طعم دهنده، مكمل غذایی، كنترل كننده حشرات و علف هرز و سایر موارد هستند. بهعلاوه، از تعداد كل گونههای شناخته شده، نزدیك 1730 گونه به عنوان گیاهان بومی ایران (اندمیك) میباشند كه تنها در سرزمین ایران رویش كرده و به عنوان یك ظرفیت انحصاری در كشور محسوب میشوند [6،21،22].
با توجه به این که از نیمه دوم قرن گذشته در بیشتر کشورهای جهان تحقیقات فارماکودینامیک[1] وسیع روی گیاهان دارویی انجام گرفته و در ادامه داروهای گیاه
ی فراوانی تهیه و به بازار عرضه گردیده است، مطالعه روی مواد مؤثره گیاهان دارویی فلور غنی ایران حائز اهمیت است [4].
رازیانه یا بادیان سبز گیاهی از خانواده چتریان (Apiaceae) با نام علمی (.Mill Foeniculum vulgare)، دیپلوئید، علفی، پایا، دو یا چند ساله، روز بلند، معطر، به ارتفاع یک تا دو متر که دارای برگهایی با بریدگیهای زیاد است [4]. تعداد کروموزومهای پایه در این گیاه 22=x2=n2 میباشد [35]. ریشهها در رازیانه، غدهای، دوکی شکل، مستقیم و به رنگ سفید مات است. ساقهها استوانهای قائم، سبز روشن، منشعب و به ارتفاع 150 تا 200 سانتیمتر است. برگها به رنگ سبز تیره، متناوب، ظریف و دارای بریدگیهای کم و بیش عمیق هستند. گلهای کوچک و زرد رنگ گیاه در انتهای ساقههای اصلی و فرعی و به صورت مجتمع در چتر مرکب قرار میگیرد. میوهها دو فندوقه به طول 10-6 و عرض 3-2 میلیمتر، دوکی شکل با دو انتهای باریک به رنگ سبز یا قهوهای روشن میباشد. چترها حاوی 25-18 گل نامساوی به طول 40-10میلیمتر و دم گلها 7-1 میلیمتر طول دارد. [4، 44،54]. این گیاه در مناطق زیادی از اروپا، مدیترانه و آسیا میروید و از گیاهان بومی این مناطق به شمار میآید [9،19، 22]. ظاهر کلی گیاه رازیانه مخصوصاً برگهای آن بیشباهت به شوید و زیره نیست ولی بوی مطبوع، معطر، ساقه مرتفع و ریشه ضخیم گیاه رازیانه به سهولت آن را از شوید و زیره متمایز میسازد. گلهای آن زرد رنگ و مجتمع به صورت چتر مرکب است. همه قسمتهای گیاه معطر بوده و قسمتهای مورد استفاده آن ریشه، برگ و بذر آن است ولی معمولاً کلیه قسمتها مورد استفاده قرار میگیرد. میوه رازیانه علاوه بر داشتن 10 تا 12 درصد ماده روغنی، کمی هم ماده قندی موسیلاژ و اسانس داشته و دارای اِترهای فنولی است که عامل اصلی خاصیت دارویی آن محسوب میشود. میوهها یا همان دانهی رازیانه حاوی دو تا شش درصد اسانس بوده و مهمترین تركیبات آن شامل ترانسآنتول[2]، لیمونن[3]، و فنچون[4] میباشد که بر حسب مرحله نمونهبرداری و شرایط محیطی و اقلیمی موجود در هر اقلیم و منطقهای متفاوت است [8]. اسانس رازیانه حاوی آنتول، استراگول، متیل اوژنول، فلاندرن، آلفاپینن، فنچون و … میباشد. [43،58، 82].
3-1- انتشار جغرافیایی و اهمیت اقتصادی رازیانه
رازیانه بومی جنوب غربی آسیا، جنوب اروپا و منطقه مدیترانه میباشد و در فرانسه، اسپانیا، پرتغال و شمال آفریقا و ایران به حالت خودرو رشد میکند. در حال
این مطلب را هم بخوانید :
حاضر این گیاه در نواحی وسیعی از رومانی، روسیه، فرانسه، ایتالیا، هند، آمریکا و آرژانتین و بسیاری از کشورهای آفریقایی کشت میگردد [34،37،156]. همچنین کشورهای ترکیه، چین، سوریه، ایران، ویتنام، افغانستان، لبنان و قبرس از عمده کشورهای تولید کننده این محصول هستند [23]. رازیانه در سراسر ایران کشت میشود و در بسیاری از مناطق به صورت وحشی میروید[39].
4-1- گیاهشناسی رازیانه
1-4-1- معرفی تیره چتریان
تیره جعفری (چتریان) دارای 150 جنس و 1500 گونه است. وجه تسمیه این خانواده از کلمه Umbrella به معنی چتر و Peare به معنی حمل کردن گرفته شده است [45]. گیاهان این تیره اغلب در
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1399-07-01] [ 08:07:00 ق.ظ ]
|