پایان نامه ارشد: جداسازی فلزات سنگین از جمله سرب و کادمیوم از محیط آبی با استفاده از پلیپیرول و کامپوزیت های آن و مقایسه با جاذبهای متداول |
2-احیا و بازیافت فلزات که با کاهش تدریجی منابع معدنی امری ضروری است.
1-1- مقدمه
فاضلابهای صنایع معدنی[11]، نساجی، چرم، دباغی، آبکاری فلزات با روی یا گالوانیزهکردن، مواد رنگی و رنگرزی، ذوب و استخراج فلزات و سایر فرایندهای فلزات و تصفیه آنها[12]، ساخت تجهیزات الکتریکی، آلیاژها، باطری، حشرهکشها، لجن تصفیه خانه فاضلاب، خاکستر حاصل از زبالهسوزها و فرایندهای مواد رادیواکتیو[11]، در مقیاس کوچک یا بزرگ حاوی مقادیر قابل توجهی از یونهای فلزات سمی میباشند[12].
فلزات سنگین مثل روی، سرب، کروم، کاربردهای زیادی در کارهای پایه مهندسی مثل تولید کاغذ، دباغی چرم مواد آلی شیمیایی و کودهای حاصل از مواد شیمیایی نفتی و غیره دارند. یونهای فلزات سمی خطرات بالقوهای بر سلامت انسان دارند و سبب ناراحتیهای جسمی و در بعضی اوقات بیماریهای تهدید کننده شامل خسارت برگشت ناپذیر سیستم حیاتی بدن میشوند[13].
فلزات سنگین با ایجاد مکانیسمهای متعدد باعث به هم خوردن تعادل در موجودات زنده به ویژه انسان شده و طیف وسیعی از عوارض و اختلالات را به وجود میآورند[1].
از مهمترین این عوارض میتوان به سرطانزائی، اثر بر سیستم اعصاب مرکزی و محیطی، تأثیر بر پوست، اثر بر خونسازی، اثر برسیستم قلب و عروق، آسیب کلیهها و تجمع در بافتها اشاره کرد. از نقطه نظر سمشناسی، خطرناکترین فلزات جیوه، سرب، کادمیوم، و کروم(VI) میباشند. در بسیاری از موارد اثر فلزات سنگین بر انسان به خوبی شناخته نشده است. یونهای فلزات در محیط زیست تجمع پیدا کرده و وارد زنجیره غذایی میشوند[14].
2-1- کادمیوم
کادمیوم با روی و جیوه همگروه میباشد. از فلزات نسبتاً نادر در طبیعت بوده و شصت و هفتمین عنصر از نظر فراوانی میباشد. نیمه عمر آن 30-10 سال میباشد. میانگین غلظت آن در پوسته زمین 2/0، فراوانی در خاک 7/0-01/0 و به طور متوسط 06/0 میلیگرم در کیلوگرم تخمین زده شده است. غلظت مجاز در آب آشامیدنی
این مطلب را هم بخوانید :
05/0mg/l است. به طور طبیعی سالیانه حدود 25000 تن کادمیوم وارد محیط زیست میشود. حدود نیمی از این کادمیوم از طریق هوازدگی سنگها وارد رودخانهها میشود. آتشسوزی جنگلها و آتشفشانها، فعالیتهای بشری مانند شیرابههای زبالههای صنعتی، تولید کودهای فسفاته مصنوعی از منابع مهم منتشر کننده کادمیوم هستند[15].
مهمترین منبع آن در طبیعت سنگ معدن روی، مانند سولفید روی و کانیهای ثانویه مثل کربنات روی است. همچنین فسفریت و میشل سیاه غنی از کادمیوم هستند. نقش بیولوژیکی مفیدی نیز برای آن شناخته نشده
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1399-07-01] [ 08:24:00 ق.ظ ]
|