پایان نامه تعیین تأثیر مصرف آلوئه ورا بر برخی شاخص های آسیب سلولی پس از یک دوره تمرین هوازی در پسران ورزشکار 18-15 سال |
- مقدمه
با گذشت زمان، سطوح مهارتی ورزشکاران در رشتههای مختلف پیشرفت کرده است و رکوردهای ورزشکاران به فرازهای جدیدی رسیده و مرز بین موفقیت و شکست کوچکتر شده است. بنابراین ورزشکاران و مربیان، هر عاملی را که بتواند هر چند جزئی شانس پیروزی را افزایش دهد جستجو میکنند و به این ترتیب مصرف مکمل های غذایی در ورزش بسیار گسترده شده است. در این میان مکملهای طبیعی جایگاه ویژه ای داشته و موضوع تحقیق بسیاری از فیزیولوژیست های ورزشی شده است. اصولا مکملهای طبیعی دارای نقش کم ضررتر یا بی ضرری نسبت به مکملهای صناعی بوده و بر خلاف مکملهای صناعی فاقد افزودنیهای احتمالا غیر مجاز هستند. از آن جمله میتوان به گیاه آلوئه ورا به نام علمی آلوئه بابادنسیس[1]و از خانواده لیلیاسیا[2] اشاره کرد که از گذشتههای دور استفاده و کاربردهای فراوانی دارد. برگ این گیاه حاوی غلظت بالائی از ترکیبات آنتراکینون است که خواص ضد التهاب، ضد سرطان، آنتی اکسیدان و ضد اولسر دارد(1). آلوئه ورا با مهار تولید اینترلوکین 6 و 8 و کاهش چسبندگی لکوسیت ها و نیز افزایش سطح اینترلوکین 10 وکاهش سطح فاکتور نکروز تومور آلفا[3] در مهار واکنش های التهابی مؤثر است(1و2).
براساس اظهارنظر IASC[4] ارزش تجارت جهانی محصول خام این گونه گیاهی حدود 125 میلیون دلار و ارزش محصول نهائی تولید شده بالغ بر 110 میلیارد دلار است(1)، که در حال حاضر در صنایع غذایی ، آرایشی و بهداشتی و صنایع داروئی استفاده میشود و با توجه به پتانسیلهای بالقوه این گیاه، ورزش نیز می تواند یکی از زمینههای مصرفی این گیاه باشد. با توجه به اینکه سطح زیر کشت گیاه آلوئه ورا بالغ بر23 هزار هکتار است می توان به اهمیت آن در صنایع مختلف پی برد. قابل ذکر است کشور تایلند با 34 درصد فروش محصولات آلوئه ورا رتبه اول در این زمینه را دارد(3).
این گیاه 380 گونه زیرخانواده دارد و عدد کروموزومی پایهی آن ها 7 است(1). با توجه به علاقه وافر مردم ایران و نیز مصرف روز افزون مکملهای طبیعی و اهمیتی که این بخش از منابع طبیعی ایران از نظر اقتصادی و داروئی دارد. ضرورت تحقیق در زمینه اثرات انتی اکسیدانی گیاه الوئه ورا آشکارتر میشود(1و3).
1-2- بیان مسئله:
امروزه در دنیائی که مملو از آلودگی مواد شیمیائی، ترکیبات مصنوعی و شرایط استرس زا است زندگی میکنیم که میتوان تهدیدی برای سلامتی باشد. که این تهدیدات را میتوان با مواد غذایی مصرفی و مکان زندگی و هوائی که تنفس می کنیم کنترل میکنیم. گیاهان از ابتدای تاریخ یکی از مهمترین منابع غذایی و داروئی به شمار رفته که جنبه درمانی آنها از اهمیت به سزائی برخوردار است. با توجه به اینکه در ورزش قهرمانی مصرف مکمل برای بالا بردن توانائی ورزشکاران گستردگی زیادی پیدا کرده است و حتی در سطح مدارس و مسابقات دانش آموزی نیز استفاده از مواد ممنوعه و مکملها متداول شده است. در این بین اگر با آگاهی و ملاحظات تغذیه ای و شناخت گیاهان داروئی بتوان مکملهای سالم و بدون عوارض جانبی را شناسائی و به مواد مفید در ورزش تبدیل کرد میتوان از خسارات و تبعات مصرف مکملهای شیمیائی کاست و ورزش در سطوح مختلف را بی نیاز از مواد ممنوعه خطرناک کرد(3و4).
باتوجه به اینکه سطح رقابتهای ورزشی بالارفته و رکوردها به یکدیگر نزدیکتر شده اند، ورزشکاران به دنبال افزایش عملکرد خود هستند که برای نیل به این هدف نقش مکملهای غذایی اهمیت ویژه ای پیدا کرده است (4). تمرینهای ورزشی سنگین مانند تمرین و مسابقاتی که ورزشکاران سطوح حرفه ای به ویژه دو و میدانی انجام می دهند اکسیژن مصرفی و تولید رادیکالهای آزاد داخل سلولی را به طور قابل توجهی افزایش می دهند(2،6). در نتیجه ممکن است در هموستاز اکسیدانتی – آنتی اکسیدانتی عدم تعادل به وجود آید (2) بنابراین در صورتی که تولید رادیکالهای آزاد از توان مقابله سیستم دفاع آنتی اکسیدانتی آندوژنز فراتر رود فشار اکسایشی ایجاد میکند. در اثر آسیبهای اکسایشی محصولاتی از قبیل کراتین کیناز (CK)که شاخص آسیب عضلانی است افزایش مییابد. بر همین اساس، در برخی تحقیقات ارتباط بین رادیکالهای آزاد و شاخصهای آسیب عضلانی بررسی شده است. با توجه به اینکه ROS [5] در پاسخ به ورزش تولید میشود و به ایجاد آسیب اکسایش (7) و آسیب عضلانی اسکلتی (8) منجر میشود این امکان وجود دارد که مکملهای آنتی اکسیدانتی بدن فشار اکسایش ناشی از ورزش، التهاب و آسیب عضلانی جلوگیری کند. مکملهای آنتی اکسیدان متعددی برای حفاظت سلول از رادیکال آزاد معرفی شده اند، مانند: ویتامین E-C و کاروتنوئید ها و فلاونوئیدها (9) بنابراین استفاده از مکملهای آنتی اکسیدانی در تمرینهای شدید میتواند آسیب اکسایش ناشی از ورزش را در عضلات اسکلتی به تعویق اندازد(2).
ماستالیدیس[6] و همکاران (2006) تأثیر مصرف مکملهای آنتی اکسیدانی را بر شاخصهای آسیب عضلانی در دوندگان فوق ماراتن بررسی کرده اند و نشان داده اند که شاخصهای پلاسمائی آسیب عضلانی در اثر ورزش استقامتی افزایش مییابد و تحت تأثیر مکملهای آنتی اکسیدانی قرار نمیگیرد.
تیبر[7] و همکاران (2006) با بررسی مصرف مکمل ویتامین توسط 22 مرد و زن دونده شرکت کننده در مسابقات فوق ماراتن نشان داده اند که مصرف مکملهای ویتامینی از آسیب های فشار آکسایشی و پراکسید شدن لیپیدی جلوگیری می کند اما برآسیب DNA، التهاب و آسیب عضلانی تأثیر ندارد (مکملهای ویتامینی بر لاکتات دی هیدروژناز تأثیری نداشت) و مکانیسم آسیب اکسایش، مستقل از آسیب عضلانی و التهاب بود(14)
کاستلو[8] و همکاران (2008) تأثیر مصرف مکملهای آنتی اکسیدان را در کاهش فعالیت ROS و [9]DOMS را در 24 مورد مرد سالم غیر ورزشکار بررسی کرده اند،CK هموگلوبین و پروتئین کربونیل (شاخص فشار اکسایش پروتئین) ارزیابی شد(15). نتایج آنها نشان داد که مصرف مکمل های آنتی اکسیدان بر DOMS و شاخص آسیب اکسایش و بافتی اثری ندارد هر چند در نمونههای خونی که 48 ساعت بعد از تمرین گرفته شده بود ck در گروه مکمل کمتر بود (16).
مسیبی و همکاران(1388) در بررسی خواص بیولوژیکی آلوئه ورا به این نتیجه رسیدند که عصاره آلوئه ورا بر فاکتور نکروز تومور آلفا تأثیر معنی دار دارد که نشان دهنده خواص آنتی اکسیدان مؤثر گیاه آلوئه ورا است(3).
در بین مارکرهای رادیکال آزاد پروتئین واکنشگر C (CRP) نیز یکی از نشانههای حساس به التهاب است که در پاسخ به عوامل متعددی از جمله آسیب بافتی از کبد آزاد میشود مقدار طبیعی آن 5/3 میلی گرم بر لیتر است که در واکنشهای التهابی مقدار آن به طور ناگهانی تا 3000 هزار برابر میزان طبیعی میرسد(15و16).
تقیان (1391) در بررسی آثار کوتاه مدت تمرین حاد بر میزان CRP پلاسما در زنان چاق و زنان دارای وزن طبیعی به این نتیجه رسید که تفاوت معنی داری در سطح CRP در بین دو گروه آزمون و کنترل مشاهده شد(2).
با توجه به اینکه آگاهی دقیق از خواص آنتی اکسیدان آلوئه ورا می تواند در بهبود عملکرد وکاهش آسیب سلولی ورزشکاران مؤثر باشد محقق برآن است تا تأثیر این گیاه را بر شاخص های آسیبهای سلولی پس از یک دوره تمرین هوازی را در پسران ورزشکار بسنجد.
1-3- ضرورت و اهمیت تحقیق
هزاران سال است که برگهای گیاه آلوئه ورا به طور گسترده در کشورهای مختلف به عنوان دارو مصرف میشود اثرات درمانی و فارمالوژیک متعددی که برای این گیاه ادعا شده است، غالباً براساس سابقه طب سنتی است. اما مطالعات بالینی در سالهای اخیر روی اثرات درمانی این گیاه صورت گرفته است. در یک بررسی بالینی نسیفها[10] و همکاران در سال 1993 مصرف خوراکی ژل آلوئه ورا در بیماران مبتلا به هیپرلیپیدمی باعث کاهش کسترول تام، تری گلیسرید و لیپوپروتئینهای LDL سرم در مقایسه با قبل از درمان شده است. این اثرات در شرایطی به دست آمد که هیچکدام از بیماران مورد بررسی به علت عوارض نامطلوب دارو (ژل آلوئه ورا) از بررسی خارج نشده اند(1و4). وینگ ژو[11] و همکاران (1998) تأثیر آلوئه ورا روی تأثیر سلولهای ماهیچه ای صاف عروقی پس از صدمات شریانی را بررسی کرده اند و نتیجه گرفتند که آلوئه ورا یک ممانعت کننده قوی برای تکثیر سلولهای Sms[12] است و تأثیر فارماکولوژیکی آلوئه ورا در کاهش تکثیر Sms در Invivo نشان داده است که موجب کاهش تکثیر سلولهای لایه درونی رگ میشود، لازم به ذکر است که این تکثیر موجب انسداد مجدد رگ میشود(9) . اما از طرفی آسیب عضلانی عاملی است که در موفقیت ورزشکاران نقش منفی دارد(2).
براساس تحقیقات منتشر شده در مجله تمرینات عمومی بریتانیا[13] که در سال 1999 منتشر شد آلوئه ورا اثر درمانی قوی در سندرم خستگی مزمن و آسیبهای ورزشی دارد.راجا سیکاران[14] در سال 2005 و جی بندی در سال 2004 خواص آنتی اکسیدانی آلوئه ورا را بررسی کرده اند به نتایج مشابهی رسیدند که حکایت از تأثیر معنی دار در بهبود کارائی دستگاه ایمنی بدن دارد. مسیبی و همکاران (1388) در تحقیقی فعالیت ایمنومدولاتوری عصاره آلوئه ورا بر فاکتور نکروز تومور آلفا در مدل حیوانی را مورد بررسی قرار داده اند که به طور معنی داری با کاهش علائم بالینی انسفالومیلیت اتوایمیون تجربی و تأخیر در شروع بیماری شد. میزان فاکتور نکروز تومور آلفا تولید شده از سلول های تک هسته ای طحال موش های درمان شده با آلوئه ورا به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (3).
ماستالودیس و همکاران (2006) تأثیر مصرف مکمل های آنتی اکسیدانی را در شاخص های آسیب عضلانی در دوندگان فوق ماراتن بررسی کرده اند و نشان دادند که شاخص های پلاسمائی آسیب عضلانی در اثر ورزش استقامتی افزایش می یابد و تحت تأثیر مکمل های آنتی اکسیدانی قرار نمی گیرد(9).
محرابیان و مجد (1390) اثر بازدارندگی ژل آلوئه ورا در جهش های منجر به سرطان را به اثبات رساندند(1).
ترابر[15] و همکاران (2006) با بررسی مصرف مکمل های ویتامینی در دوندگان شرکت کننده در مسابقات فوق ماراتن نشان دادند که مصرف مکمل های ویتامینی از آسیب های فشار اکسایشی و پراکسیداسیون لیپیدی جلوگیری می کند اما بر التهاب و آسیب های عضلانی تأثیری ندارد و مکانیسم آسیب اکسایشی مستقل از آسیب عضلانی و التهاب بود (16و2).
رافائل[16] و همکاران (2007) اثر مکمل های آنتی اکسیدانی و تکرار دوره های ورزش استقامتی با شدت متوسط را بر شاخص های آسیب عضلانی (CK) میشود اما بر پاسخهای سیستماتیک اثری ندارد. به نظر میرسد نتایج تحقیقات، تحت تأثیر سطح ورزش میزان و مدت و نوع مکمل های آنتی اکسیدانی مصرف است. با اینکه برخی تحقیقات کاهش بیوماکرهای فشار اکسایشی را پس از مصرف مکملهای آنتی اکسیدانی گزارش کرده اند اما کارائی مکملهای آنتی اکسیدانی در عملکرد ورزش قهرمانی به ویژه در دورههای شدید دو و میدانی که هنوز در سنین رشد قرار دارند مبهم است (21).
با توجه به نتایج ضد و نقیض تحقیقات در خصوص پاسخ بدن به این گونه مکملها و با توجه به اینکه دوندگان پسر در این رده سنی در سن بلوغ قرار دارند و درگیر تمرینهای سنگین دو و میدانی هستند و احتمال نیاز آنها به مکملها وجود دارد ضرورت اصلی تحقیق حاضر، بررسی نقش آنتی اکسیدانی آلوئه ورا به عنوان مکملی که بر استرس اکسایش و آسیب عضلانی به طور همزمان در ورزشکاران پسر جوان که فعالیتهای هوازی را انجام میدهند آشکار میسازد.
1-4- اهداف تحقیق:
1-4- 1-هدف کلی
تعیین تأثیر مصرف آلوئه ورا بر برخی شاخصهای آسیب سلولی پس از یک دوره تمرین هوازی در پسران ورزشکار 18-15 سال
1-4-2- اهداف جزئی
- تعیین تأثیر مصرف آلوئه ورا بر سطح لاکتات دی هیدروژناز خون (LDH) پسران دانش آموز 18-15 سال پس از یک دوره تمرین هوازی
- تعیین تأثیر مصرف آلوئه ورا بر سطح کراتین کیناز (CK) پسران دانش آموز 18-15 سال پس از یک دوره تمرین هوازی
- تعیین تأثیر مصرف آلوئه ورا بر سطح پروتئین واکنش گر، (CRP) پسران دانش آموز 18-15 سال پس از یک دوره تمرین هوازی
1-5- فرضیه های تحقیق:
- مصرف آلوئه ورا بر سطح لاکتات دی هیدروناژ خون (LDH) پسران دانش آموز 18-15 سال پس از یک دوره تمرین هوازی تأثیر دارد.
- مصرف آلوئه ورا بر کراتین کیناز خون (CK) پسران دانش آموز 18-15 سال پس از یک دوره تمرین هوازی تأثیر دارد.
- مصرف آلوئه ورا بر پروتئین واکنش گر C(CRP) پسران دانش آموز 18-15 سال پس از یک دوره تمرین هوازی تأثیر دارد.
1-6- قلمرو تحقیق:
1-6-1- محدوده تحقیق:
1- سن: آزمودنیها در رده سنی 18-15 سال قرار داشتند.
2- جنس: در این تحقیق همه آزمودنیها مذکر هستند.
3- میزان ورزش: برای دو گروه آزمودنی زمان مساوی در نظر گرفته شد.
4- بیماری: همه آزمودنیها از نظر ابتلا به بیماری های کلیوی، قلبی، تنفسی و از طریق تکمیل پرسش نامه سلامت کنترل شده و افراد سالم برای شرکت در تحقیق انتخاب شدند.
5- زمان نمونه گیری: نمونه گیری خونی 24 ساعت قبل و بعد از تست کوپر انجام شد.
6- مصرف مکملها: هیچ کدام از آزمودنی ها از مکمل غذایی استفاده نکردند.
1-6-2 محدودیتهای تحقیق
1-ژنتیک
2-تغذیه
3-خواب و استراحت
4-انگیزه آزمودنی ها
5-بلوغ
1-6-7 تعریف واژه ها، مفاهیم و متغیرها:
آلوئه ورا[17]: گیاهی متعلق به خانواده لیلیاسیا بوده و در ایران فقط یک گونه (آ . لیتولی لیز بیکر[18] دارد که در سواحل جنوبی ایران می روید و به آن صبر زرد می گویند که دارای ویتامین های E و C است]1[.
کراتین کیناز[19]: یکی از آنزیمهای مهم در دستگاه فسفاژن است که در تبدیل کراتین به کراتین فسفات و بالعکس نقش اساسی دارد در این تحقیق افزایش آن به عنوان یکی از نشانههای تخریب سلول عضلانی مطرح است]2[.
لاکتات دی هیدروناژ[20] :آنزیمی است که در انتقال هیدروژن دخالت داشته و باعث اکسید شدن اسید لاکتیک و تبدیل آن به اسید پیرویک می گردد. تغییرات این آنزیم دیر تر از CK رخ می دهد و معمولاً 24-48 ساعت پس از تحریک به تدریج افزایش می یابد]2[.
پروتئین واکنش گرC[21] : عضوی از خانواده پروتئینهای پنتراکس است که به عنوان یک نشانه گر التهابی مورد سنجش قرار می گیرد. با گیرنده های سطح سلول واکنش می دهد و سبب تسهیل و گسترش فاگوسیتوز می شود و هر دو عمل التهابی و ضد التهابی را از خود بروز می دهد]2[.
آسیب سلولی [22]: اگر محدودههای پاسخ سازش پذیری سلول عضلانی نسبت به یک محرک فزونی یابد یا در برخی موارد خاص چنانچه احتمال سازش پذیری وجود نداشته باشد در آن صورت به دنبال آن زنجیره ای از وقایع رخ می دهد که تحت عنوان آسیب سلولی نامیده می شود ]3و4 [.
میزان فعالیت آنزیم [23]: یکی از راههای ارزیابی تغییرات آنزیم ها است عمومی ترین واحد اندازه گیری آن واحد بین المللی (IU) در لیتر است ]2و1[.
سیستم هوازی [24]: یکی از مسیرهای تولید انرژی که در فعالیت های سبک با شدن کم در مدت طولانی و با حضور اکسیژن انرژی مورد نیاز عضلات را تأمین میدهد]2[.
مروری بر ادبیات تحقیق
2-1- مقدمه:
در فصل قبل ضمن معرفی تحقیق، بیان مسأله و ضرورت آن اهداف و فرضیههای تحقیق ذکر شدند در این فصل مبانی نظری مرتبط با موضوع با استفاده از جدیدترین منابع علمی بررسی میشود و سپس تحقیقات انجام شده در زمینههای تحقیق، مورد بررسی قرار میگیرند.
2-2- مبانی نظری تحقیق
2-2-1- آلوئه ورا
استفاده از گیاهان داروئی به عنوان مواد داروئی و مکملهای غذایی برای بهبود سلامت عمومی و درمان بیماریها جایگاه ویژه ای را با خود اختصاص داده است. صدها سال است که
این مطلب را هم بخوانید :
این گیاهان در امر پزشکی و زیبائی مصرف میشود. اولین بار در سال 1930 آلوئه ورا برای درمان زخمهای ناشی از سوختگی به کار رفت. برگ این گیاه حاوی غلظت بالائی از ترکیبات آنتراکینون است که در بسیاری از کشور ها به عنوان مسهل استفاده میشود. این گیاه بومی مناطق گرمسیری مثل ماداگاسکار و عربستان است و در کشور ما در استان های هرمزگان و بوشهر میروید(1).
در نوشته های کهن مصری آمده که در 1500 سال قبل از میلاد مسیح از صبر زرد برای رفع عفونتها، ناراحتی های پوستی و به عنوان مسهل استفاده میکردند. میگویند اسکندر که برای التیام زخم های سربازان احتیاج به چنین گیاهی داشت دستور داد جزیره سوکوترا در نزدیکی سومالی را فتح و تمام آلوئه ورا های آن را برای استفاده با خود ببرند(1و3).
2-2-2 گیاه شناسی :
جنس آلوئه متعلق به خانواده لیلیاسیا بوده و در ایران فقط یک گونه آ.لیلتولیز بیکر دارد که در سواحل جنوبی ایران می روید. طبق منابع معتبر گیاه شناسی این گیاه دارای 38 زیر گونه
است و عدد کروموزومی پایه ی آن ها 7 است(3).
آلوئه ورا گیاهی با ظاهری بوته ای انبوه، پایا، همیشه سبز، شاداب و پر طراوت، ارتفاع آن حدود 6 سانتی متر بوده و دارای ساقه چوبی کوتاه به ضخامت 10-50 سانتی متر است. شیرابه زرد رنگ این گیاه با خاصیت مسهلی قوی شامل آنتراکینونها به خصوص آلوئین است. آنتراکینون ها، اشعه ماوراء بنفش خورشید را جذب و مانع بالا رفتن زیاد حرارت در بخشهای میانی برگ گیاه که محل ذخیره آب است، می شود.
– بخش میانی و عمده برگ را سلولهای مزوفیل که محتوی فیله ژل است تشکیل میدهد تمامی کربوهیدراتها (پلی ساکاریدها) و گلیکوپروتئینها (آنزیمها) در برگهای سبز و ضخیم ساخته میشوند. مقادیر اضافی کربوهیدرات مورد نیاز برای متابولسیم گیاه به بخش فیله ی ژل منتقل میشود(3،32).
– 99 درصد ژل این گیاه را آب تشکیل میدهد و باقیمانده آن شامل 75 ترکیب مختلف است که شامل :
1- ویتامینهای A , D , E
2- ویتامینهای 12B و 7B و 3B و 2B و 1B و C
3- آنزیمهای آمیلاز و لیپاز که برای کاهش قند و چربی خون مفیدند.
4- ساپونیها که خاصیت پاک کنندگی و ضد میکروبی دارند.
5- مواد معدنی: سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیوم، مس، روی، آهن، منگنز، تروم، ید و فسفر(32).
– خواص درمانی :
آلوئه ورا دارای خواص درمانی بسیار زیادی است که برخی از این خواص شامل :
بهبود زخم (5،4) ضد التهاب، (6،3) ضد سرطان، (1، 9-7) ضد دیابت (2، 3، 1) آنتی اکسیدان (12، 11) و ضد اولسر است. آلوئه ورا با مهار تولید اینترلوکین 6 و 8 و کاهش چسبندگی لکوسیتها و افزایش سطح اینترلوکین 10 و کاهش سطح فاکتور نکروز تومور آلفا در مهار واکنش های التهابی مؤثر است.
همچنین نقش درمانی قوی این گیاه در درمان سندرم خستگی مزمن مورد بررسی قرار گرفته و نتایج معتبری نیز ارائه شده است(16). یزدانی در مدلهای حیوانی از آلوئه ورا برای درمان مولتیپل اسکلروزیس که از دسته بیماریهای التهابی است استفاده میشود(3و16و32).
اندام مورد استفاده :
اندام مورد استفاده آلوئه ورا، برگ آن است که شامل 2 بخش مشخص و مستقل از هم است.
1- شیرابه : حاصل فشردن یا جریان ساده شیرابه از برگ های انواع آلوئه ورا است که حداقل واجد 15 درصد مشتقات هیدروالکلی آنتراسن است. این مایع زرد رنگ که درون سلول های محیطی و چسبیده به پارانشیم برگ قرار گرفته بلافاصله پس از قطع برگ شروع به خارج شدن میکند و در مقابل آتش یا حرارت خشک می شود(18).
شیرابه خشک شده به شکل توده ای به رنگ قهوه ای شکلاتی تیره با بوی مشخص و نامطبوع، تهوع آور و بسیار تلخ است که محتوی حداقل 28 درصد مشتقات بار بالوئین می باشد. دارای خاصیت مسهلی قوی شامل آنتراکینون ها به خصوص آلوئین است (1).
آنتراکینون ها اشعه ماوراء بنفش خورشید را جذب میکند بخش میانی و عمده برگ آلوئه را سلولهای مزوفیل تشکیل میدهد که تمامی کربوهیدراتها (پلی ساکاریدها) و گلیکو پروتئینها (آنزیم ها) در برگ سبز ساخته و مقادیر اضافی کربو هیدرات لازم برای متابولیسم به بخش مزوفیل جهت ذخیره آب و املاح منتقل میشود. کربن و اکسیژن مورد نیاز ساخت کربوهیدراتها از دی اکسید کربن هوا که در شب جذب می شود تأمین میشود که در نهایت به اسید مالیک تبدیل میشود. همچنین این گیاه حاوی ویتامینهای محلول در آب و محلول در چربی به طور همزمان می است که خود از اهمیت زیادی برخوردار و دارای خواص آنتی اکسیدان بالائی است(1).
2- ژل :
ژل یا فیله موجود در برگ آلوئه ورا از یک محلول هیدروکلوئید تشکیل شده و خاصیت چسبندگی ندارد. آنالیز شیمیائی ژل بر اساس تقطیر جزء به جزء صورت میگیرد. برای استفاده از این ژل میتوان پس از پاستریزاسیون با اضافه کردن نگهدارندهی مناسب مثل پتاسیم سوریک 3 درصد با روش اسپری درایر یا فریز درایر پس از تغلیظ آن را خشک کرد(3و16).
2-3 بررسی نظریه ها پیرامون تحقیق
2-3-1- آنزیم[25]
سرعت واکنش های شیمیایی درون سلولی بوسیله کاتالیزورهایی به نام آنزیمها تنظیم میشوند. آنزیمها پروتئینهایی هستند که در تنظیم مسیرهای سوخت و ساز سلولی نقش مهمی ایفا میکنند. آنزیمها علت واکنشها نیستند بلکه شدت و سرعت واکنش را تنظیم مینمایند. افزون بر این آنزیمها ماهیت واکنش یا نتیجهی نهایی واکنش را تغییر نمیدهند. این ترکیبات در حین واکنش، تغییر فیزیکی یافته اما بعد از انجام واکنش به شکل خود بر میگردند. گرچه غالب واکنشهای شیمیایی سلولی بدون آنزیم هم انجام میپذیرند اما سرعت آن ها بسیار کم است. در مقایسه با کاتالیزورهای غیر پروتئینی (+H و OH و یونهای فلزی) هر آنزیم تنها قادر به کاتالیز چند (غالباً یک) واکنش است و غالباً آنزیم ها کاتالیزورهای اختصاصی[26] برای واکنشهای خود هستند.
آنزیمها تنها در درون سلول فعالند از این رو نام Enzyme به معنی «در مخمر» به آن داده اند اما آنها را میتوان بدون از بین رفتن فعالیت کاتالیتیکیشان استخراج و پس از خالص نمودن ساختمان و مکانسیم عمل، آنها را دقیقاً مطالعه نمود.
بدون وجود آنزیمها حیات به شکلی که میشناسیم، امکان پذیر نیست. آنزیمها بعنوان کاتالیزور زیستی[27] سرعت انجام تمام فرایندهای فیزیولوژیک را تنظیم میکنند و نقش بسیار مهمی در سلامت و بیماری به عهده دارند. بارزترین ویژگی یک آنزیم آن است که میتواند یک واکنش اختصاصی را کاتالیز کند و اساساً در واکنشهای دیگر نقشی ندارند، بنابراین سرعت و میزان انجام فرایندهای متابولیم با تغییر کارایی کاتالیتیک آنزیمهای خاص تنظیم میشود. البته اکثر آنزیمها می توانند یک نوع واکنش را (انتقال فسفات، اکسیداسیون- احیاء و غیره) با تعداد کمی از سوبسترا ها که از نظر ساختمانی بهم شبیه هستند و غالباً با سرعت بسیار کمتر انجام دهند. واکنش آنزیمی با سوبستراهای جایگزین در صورتی انجام میشود که غلظت این سوبسترا ها در حد بالایی باشد. احتمال انجام یک واکنش خاص از بین حالات ممکن در ارگانیسمهای زنده به غلظت نسبی سوبستراهای جایگزین در سلول و تمایل پروتئینهای متعدد و تعداد ATP بستگی داشته و این واکنش تحت کنترل مستقیم عصبی و هورمونی است. تنظیم فعالیت آنزیمها نقش عمده ای در
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-06-26] [ 10:56:00 ب.ظ ]
|