پایان نامه شناسایی و تحلیل شکاف نیازها و خواستههای مشتریان |
5-1 سؤالات یا فرضیههای پژوهش… 15
6-1 روش انجام پژوهش… 15
1-6-1 ازنظر هدف پژوهش… 15
2-6-1 ازنظر گردآوری داده 16
7-1 ابزار و روش گردآوری دادهها 16
8-1 جامعه و واحد تحلیل آماری.. 16
9-1 واژگان کلیدی پژوهش… 16
فصل دوم ادبیات موضوعی پژوهش… 18
1-2 مقدمه. 19
بخش اول. 19
2-2 تعریف خدمت.. 19
1-2-2 خدمت در بازار کالا و خدمات.. 20
3-2 ویژگیهای خدمات.. 21
2-3-2 سازمانهای خدماتی.. 23
2-4 نگاهی به مفهوم کیفیت.. 24
2-5 کیفیت خدمات.. 25
1-5-2 ابعاد کیفیت خدمات.. 25
2-5-2 پیامدهای کیفیت خدمات.. 31
6-2 ادراکات مشتریان و عوامل مؤثر در آن. 33
1-6-2 مواجهات خدمات یا لحظات صداقت.. 34
2-6-2 شواهد خدمت.. 35
3-6-2 تصویر ذهنی.. 36
4-6-2 قیمت.. 36
5-6-2 رضایت مشتری.. 37
7-2 انتظارات مشتریان، پدیدهای چند سطحی و پویا 38
8-2 چگونگی ارزیابی کیفیت خدمات توسط مشتریان. 42
بخش دوم. 43
9-2 مدل تحلیل شکاف پنجگانه کیفیت خدمات.. 43
10-2 مدل تحلیل شکاف هفتگانه. 45
11- 2 مدل بهبود کیفیت خدمات سازمانی.. 46
12-2 مدل گذر خدماتی تعدیلشده 47
بخش سوم. 49
13-2 روشهای سنجش کیفیت خدمات.. 49
14-2 مفهوم سروکوال. 51
15-2 آشنایی با مدل کانو. 51
1-15-2 مدل کانو. 52
16-2 گامها و مراحل مدل کانو. 54
1-16-2 مرحله اول: شناسایی نیازهای محصول) در کفشهای مشتری خود راه بروید(54
2-16-2 مرحله دوم: طراحی و توزیع پرسشنامه. 55
3-16-2 مرحله سوم: ارزیابی و تحلیل پرسشنامه. 56
4-16-2 مرحله چهارم: جدول ارزیابی کانو. 57
5-16-2 تحلیل دادههای مدل کانو. 58
1-5-16-2 تحلیل پرسشنامه بر اساس بیشترین فراوانی.. 58
بخش چهارم بانکداری الکترونیک… 60
17-2 بانکداری الکترونیک… 60
1-17-2 تعریف.. 60
18-2 خدمات بانکداری الکترونیک… 61
1-18-2 مزایای بانکداری الکترونیک… 61
19-2 بانکداری الکترونیک و سیر تحول آن در ایران. 62
1-19-2 شاپرک از موفقترین طرحهای فناوری اطلاعات در کشور است.. 63
3-19-2 نتیجهگیری.. 65
20-2 آشنایی با بانک پاسارگاد. 66
1-20-2 تاریخچه تشکیل و تأسیس بانک… 66
2-20-2 اجزای بانکداری الکترونیک در ایران (موردمطالعه بانک پاسارگاد) 67
21-2 ماتریس SWOT بانکداری الکترونیکی در ایران. 68
1-21-2 نقاط قوت.. 68
این مطلب را هم بخوانید :
2-21-2 نقاط ضعف.. 69
3-21-2 فرصتها 70
4-21-2 تهدیدها 71
5-21-2 راهبردهای اتخاذشده 73
بخش پنجم پژوهشهای مشابه درزمینه بهکارگیری سروکوال و کانو. 75
22-2 پژوهشهای مشابه درزمینه بهکارگیری سروکوال و کانو. 75
فصل سوم روششناسی پژوهش… 79
1-3 مقدمه. 80
2-3 اهداف پژوهش… 80
1-2-3 هدف اصلی.. 80
2-2-3 اهداف فرعی.. 80
3-3 ضرورت و اهمیت پژوهش… 80
4-3 پرسشها یا فرضیههای پژوهش… 81
5-3 روش انجام پژوهش… 81
6-3 ابزار و روش گردآوری دادهها 81
7-3 جامعه و واحد تحلیل آماری.. 82
8-3 نمونه و روش نمونهگیری.. 82
1-8-3 نمونه آماری.. 82
9-3 روایی و پایایی ابزار سنجش… 83
1-9-3 پایایی.. 84
3-9-3 روایی پژوهش… 85
10-3 الگوی مفهومی پژوهش و گامهای لازم برای طراحی این مدل. 85
1-10-3 ندای مشتری.. 86
2-10-3 تعیین شکاف خواستهها 87
3-10-3 تعیین نمره رضایت مشتری.. 87
4-10-3 ادغام سروکوال ومدل کانو و تعیین درجه اهمیت تعدیلشده 89
فصل چهارم تحلیل دادهها 91
1-4 مقدمه. 92
2-4 تحلیل دادهها 92
3-4 بررسی جامعه آماری.. 92
4-4 تعیین میزان اهمیت هر یک از ابعاد کیفیت خدمات.. 93
5-4 ارزیابی کیفیت خدمات بانکداری الکترونیکی.. 94
6-4 تعیین شکاف بین وضع موجود (کیفیت ادراکشده) و وضع مطلوب (کیفیت مورد انتظار) ابعاد ششگانه. 96
7-4 مشخص کردن درجه اهمیت هر یک از مشخصهها 97
8-4 تعیین نمره رضایت مشتریان از هر یک از شاخصها 97
9-4 شناسایی طبقات مختلف کانو برای هر یک از شاخصها 99
1-9-4 تعیین در جه اهمیت تعدیلشده 101
10-4 یافتههای پژوهش… 104
1-10-4 نتایج حاصل از اولویتبندی اهمیت اولیه خواستهها 104
2-10-4 نتایج حاصل از طبقهبندی خواستهها با استفاده از پرسشنامه کانو. 105
3-10-4 نتایج حاصل از اولویتبندی خواستهها پس از ادغام مدل کانو. 106
فصل پنجم نتیجه گیری و پیشنهادها 108
1-5 مقدمه. 109
2-5 نتایج. 109
2-1-5 مطالعه تطبیقی.. 110
3- 5 پیشنهادها 111
1-3- 5 پیشنهادهای کاربردی.. 111
2-3- 5 پیشنهادها جهت پژوهشهای آتی.. 113
منابع و ماخذ. 115
پیوست.. 120
مقدمه
با توجه به گسترش اینترنت در سطح جهانی و استفاده بسیاری از بانکها از خدمات الکترونیکی برای سرویسدهی به مشتریان و نیاز روزافزون آنها به اینگونه خدمات بر آن شدیم تا خدمات الکترونیکی موردنظر مشتریان را بررسی کرده و آنگونه خدمات را که بیشتر مدنظر است شناسایی کنیم. در این پژوهش ضمن شناسایی نیازها و خواستههای مشتریان و تحلیل شکاف بین خدمات ادراکشده توسط مشتریان و خدمات مورد انتظار آنها، کوشش میشود با طبقهبندی نیازهای مشتریان شاخصهای بااهمیتتر را بیابیم و راهکارهایی را در جهت بهبود خدمات الکترونیکی بانک (پاسارگاد) ارائه دهیم.
2-1 بیان و طرح مسأله
از سال 1960 به بعد فعالیتهای بانکداری به نحوی چشمگیر متحول شده است؛ اما با ورود وسیع رایانهها به عرصه خدمات بانکی پس از سال 1980، گستره خدمات بانکی وسعت بیشتری یافته و سرعت انجام امور مربوطه نیز به همان میزان افزایش داشته است، بهموازات این تحولات میزان انتظار مشتریان بانکی از شبکه بانکی رشد داشته است. آنچنانکه مشتریان خواهان دریافت خدمات باکیفیت بالا، افزایش سرعت در انجام عملیات بانکی و توجه خاص کارکنان به خود هستند. سرعت در ارائه خدمات با استقرار شبکههای رایانهای بهخودیخود بهبودیافته است اما دقت و کیفیت و ارائه خدمات تنها با افزایش توان ماشین و پیشرفت فناوری تحقق نمییابد. به همین دلیل از بهبود کیفیت خدمات بانکی، بهعنوان یک فرهنگ در سرتاسر بدنه بانکهای پیشرو حمایت میشود. راهبرد بلندمدت واصلی در تمام بانکهای موفق در سرتاسر جهان «مرکز کسبوکار قرار دادن مشتریان است» بانکهای ایرانی نیز از این قائده مستثنا نیستند چون در تلاش برای افزایش سهم خود از کل بازار خدمات بانکی، آن بانکی موفقتر است که به راهکار بهبود کیفیت خدمات بانکی بهعنوان یک راهبرد توجه کند نه یک طرح تاکتیکی، بنابراین لازم است تا با تحلیل آسیب شناسانه، عواملی که بر عدم ارتقای کیفیت خدمات بانکی در ایران مؤثر بودهاند و سبب شکاف بین مشتریان با وضعیت موجود شدهاند را شناسایی کرده و برای رفع این عوامل، راهحلهایی پیشنهاد کنیم و آنها را عملی سازیم هرچند معتقدیم که برای حل این مشکل راهحل یگانهای وجود ندارد بانک پاسارگاد نیز یکی از بانکهای ایرانی است که خدمات الکترونیکی به مشتریان خود ارائه مینماید.
بدیهی است که ارائه هر نوع خدمتی در هر سازمانی با تقاضایی روبرو است و بهطور مستمر میتوان در ارائه خدمات آن سازمان بهبود به وجود آورد. بانک پاسارگاد نیز از این قائده مستثنا نیست؛ بنابراین این پژوهش به دنبال بهبود ارائه خدمات بانکداری الکترونیکی در بانک پاسارگاد از طریق شناسایی شکاف بین انتظارات مشتریان و خدمات ادراکشده، طبقهبندی نیازها و طراحی خدمات موردنظر مشتریان است.
برای دستیابی مؤثر به رضایتمندی کل مشتری یک سازمان نهتنها بایستی ازآنچه مشتری بیشتر میخواهد اطلاع یابد بلکه بایستی بداند که چه مقدار تلاش برای هر مشخصه مشتری بهمنظور سطح رضایتمندی نیاز است، بدون استفاده از امتیاز خدمات پیشبینیشده بهعنوان یک مقدار هدف این احتمال وجود دارد که مشتری با یک مشخصه خدمت معینی ارضا نشود یا بیشازحد انتظار ارضا شود.
3-1 اهداف پژوهش
1-3-1 هدف اصلی
هدف از این پژوهش شناسایی مهمترین خدمات بانکداری الکترونیک، اولویتبندی و تعیین درجه اهمیت هریک از آنها از طریق نیل به اهداف فرعی است.
2-3-1 اهداف فرعی
- شناسایی انتظارات مشتریان از خدمات بانک پاسارگاد
- تعیین شکاف بین ادراک مشتریان در وضعیت موجود و مطلوب از خدمات الکترونیکی
- طبقهبندی و اولویتبندی شاخصهای خدمات الکترونیکی و شکافهای شناساییشده بر اساس مدلهای رایج
- تعیین سطح رضایت مشتریان از خدمات الکترونیکی بانک پاسارگاد
- تعیین میزان اهمیت هریک از خدمات الکترونیکی از منظر مشتریان
4-1 ضرورت و اهمیت پژوهش
همانطور که در قسمت قبل مطرح شد با توجه به گسترش اینترنت، در عرصه پیشرفت خدمات الکترونیکی آن بانکی موفقتر است که بتواند رضایتمندی مشتریان را در این زمینه بهتر از دیگر بانکها فراهم آورد؛ بنابراین در این پژوهش با ارائه شاخصهای بانکداری الکترونیک بر آنیم تا شکاف را بررسی کرده و شاخصهای بااهمیتتر را بیابیم تا درنهایت با توجه بیشتر به اینگونه خدمات رضایتمندی مشتریان را به ارمغان بیاوریم.
5-1 سؤالات یا فرضیههای پژوهش
- خواستهها و ادراک مشتریان از خدمات الکترونیکی بانک پاسارگاد چه مواردی هستند؟
- بین کدامیک از این خواستهها با وضعیت موجود شکاف وجود دارد؟
- شکاف بین خواستهها و ادراکات مشتریان از خدمات چه میزان است؟
- اولویتبندی خواستههای مشتریان که با وضعیت موجود ارضا نمیشوند کدام اند؟
- میزان رضایتمندی مشتریان و سطح اهمیت هریک از نیازمندیهای شناساییشده چیست؟
- سطح اهمیت تعدیلشده هریک از نیازمندیهای مشتریان چه مقدار میباشند؟
6-1 روش انجام پژوهش
روشهای پژوهش در علوم رفتاری را میتوان با توجه به دو ملاک هدف پژوهش و نحوه گردآوری دادهها تقسیم کرد:
1-6-1 ازنظر هدف پژوهش
این پژوهش ازنظر هدف یک پژوهش کاربردی است. پژوهش کاربردی، پژوهشی است که با استفاده از نتایج پژوهشهای بنیادی بهمنظور بهبود و به کمال رساندن رفتارها، روشها، ابزارها، وسایل، تولیدات، ساختارها و الگوهای مورداستفاده جوامع انسانی انجام میرود.
2-6-1 ازنظر گردآوری داده
ازنظر ماهیتی و نحوه گردآوری دادهها یک پژوهش توصیفی است؛ زیرا محقق بههیچعنوان درصدد تغییر متغیرهای پژوهش نیست و هر آنچه وجود دارد را صرفاً تشریح میکند و همچنین با توجه به ماهیت پژوهشهای توصیفی که بررسی و توضیح ویژگیهای یک جامعه آماری میباشد این پژوهش در نماد پژوهشهای توصیفی است.
7-1 ابزار و روش گردآوری دادهها
نظر به اینکه این پژوهش یک پژوهشی توصیفی است بنابراین برای گرداوری دادهها از روشهای ذیل استفاده شد:
کتابخانهای: برای گردآوری اطلاعاتی مربوط به پیشینه و ادبیات پژوهش از روش کتابخانهای استفاده شد در این مرحله مقالات بسیاری درزمینه کیفیت گردآوری شد.
روش میدانی: از ابزار پرسشنامه جهت گردآوری نظرات مشتریان (دادههای اولیه) جهت سنجش مدل استفاده شد.
8-1 جامعه و واحد تحلیل آماری
تعریف جامعه آماری: صفت مشخصهای که قرار است اعضای جامعه را از سایرین متمایز کند.
جامعه آماری برخی از مشتریان بانک پاسارگاد میباشند؛ که در طی مدتزمان مشخص مثلاً یک ماه به 10 شعبه انتخابی محقق (به روش تصادفی) جهت دریافت خدمات الکترونیکی مراجعه کردهاند را شامل میشود.
9-1 واژگان کلیدی پژوهش
کیفیت: برآوردن خواستههای بیانشده یا ضمنی مشتریان بهطور کامل که منجر به رضایتمندی آنان میشود (کواسبی، 60،1948).
خدمت: فعالیت منفعتی لمس نشدنی که یکطرف بهطرف دیگر عرضه میکند و مالکیت چیزی را نیز به دنبال ندارد (کاتلر و آسترانگ 428،2000).
انتظارات: انتظارات از دیدگاه مشتری چیزی نیست مگر راضی بودن، جهت راضی نمودن مشتری باید نیازهای تعریفشده و انتظارات مبهم تعریفنشده مشتریان را از کیفیت خدمات شناسایی و آن را به زبان مهندسی تبدیل کرد.
ادراکات: مراد از ادراکات مشتری از خدمات این است که مشتری خدمت دریافت شده را چگونه ارزیابی میکند (لاولاک و رای، 2000).
کیفیت خدمات: به مبنای مدل سروکوال میتوان کیفیت خدمات درک شده توسط مشتری را بهوسیله آنالیز نتایج حاصله از مقایسه انتظارات و تجربیات (ادراکات) مشتری اندازهگیری کرد (جاوناریس و همکاران، 2003،169).
مشتری: عبارت است از شخص حقیقی یا حقوقی که بهنوعی با سازمان ارتباط دارند و از کالا، خدمات آن بهرهمند میگردد.
مدل سروکوال: ارزیابی مشتری از کیفیت را بهعنوان تابعی از شکاف بین خدمت درک شده و خدمت مورد انتظار معرفی مینماید.
مدل کانو: ارتباط بین رضایتمندی مشتری و عملکرد محصول یا خدمت را تشریح و روش مؤثری را برای طبقهبندی مشخصههای موردنظر مشتری در سه دسته مشخصات اساسی – عملکردی و هیجانانگیز ارائه مینماید.
رضایتمندی مشتریان: از مقایسه انتظارات و پیشبینیهای مشتریان از خدمات در مقابل ادراک آنها از خدمات دریافت شده، محاسبه و ارزیابی میگردد.
مقدمه
این فصل راجع به مباحث نظری پژوهش میباشد. در این فصل مباحث تئوریک موردبررسی قرار میگیرد. ساختار این فصل متشکل از 5 بخش به شرح زیر میباشد.
بخش اول: تعاریف واژگان کلیدی مطرحشده در پژوهش ازجمله خدمت، کیفیت و…
بخش دوم: مدلهای مطرحشده در این رابطه را توضیح میدهد ازجمله مدل تحلیل شکافهای پنجگانه و هفتگانه کیفیت خدمات، مدل بهبود کیفیت خدمات سازمانی، مدل گذر خدماتی تعدیلشده
بخش سوم: روشهای سنجش کیفیت خدمات که شامل روش سروکوال و کانو است.
بخش چهارم: بانکداری الکترونیک و مباحث مورداستفاده آن در بانک پاسارگاد و موارد مشابه و مباحث جدید در این زمینه
بخش پنجم: پژوهشهای مشابه درزمینه بهکارگیری سروکوال و کانو
بخش اول
2-2 تعریف خدمت
خدمت عبارت از فعالیتی جانبی است که باهدف بهبود و ارتقای محصول اصلی انجام میگیرد [هاوکینز، دل و بست، راجر و کانی، کنت 2000، 26]. گرچه فرآیند این کار، ممکن است با یک کالای فیزیکی مرتبط باشد، اما اجرای خدمت لزوماً نامحسوس است و معمولاً مالکیت هیچیک از عوامل تولید را به دنبال ندارد (لاولاک، کریستوفر 2001،34).
خدمت، فرآیندی است که در تعاملات بین مشتریان و کارکنان، منابع فیزیکی، کالاها و یا سامانههای ارائهکننده خدمت، روی میدهد تا راهحلی برای مسائل مشتریان باشد [گرونروس و وایلی،[1]2000،46]. تعریف خدمت، به دلیل تنوع آن، همواره کار سختی بوده است. آنچه موضوع را پیچیدهتر میکند، این است که اغلب، به دلیل غیر محسوس بودن بسیاری از دادهها و ستادهها، درک کردن روشی که خدمت در آن ایجاد و به مشتریان عرضه میشود، دشوار است. اکثر مردم برای تعریف تولید یا کشاورزی، مشکل چندانی ندارند، ولی برای تعریف خدمت دچار مشکل هستند [لاولاک، کریستوفر 2000،34].
در دنیای امروز، افراد در محیطی زندگی میکنند که بهطور روزافزون بهسوی اقتصاد مبتنی بر خدمات پیش میرود. دیگر خدمات بخش کوچکی از اقتصاد به شمار نمیرود، بلکه بهعنوان قلب ارزشآفرینی در اقتصاد مطرح است. دیگر خدمات به خدمات بانکی، پستی، بیمهای، بهداشتی و آموزش محدود نمیشود بلکه اغلب محصولاتی که خریداری میکنیم، عناصری از خدمت را نیز شامل میشوند. درواقع طیف وسیعی از کالاها برای داشتن مزیت رقابتی بر فعالیتهای مبتنی بر خدمت تکیهدارند. هماکنون خریدار یک خودرو یک بسته جامع از منافع خدمات و نه صرفاً یک خودرو را خریداری میکند. حتی کالاهایی نظیر تلویزیون و ماشین لباسشویی، معمولاً همراه خدماتی نظیر تحویل، تأمین مالی، بیمه و تعمیر همراه هستند [سیدجوادین و کیماسی، 1389،11].
امروزه مفهوم خدمت به مشتریان، شامل تعاریف جدیدی است؛ چراکه ارائه خدمات فقط به بخش کوچکی در ساختمان مرکزی شرکت اختصاص ندارد؛ بلکه کل سازمان از مدیران عالی تا کارکنان عادی، همگی در برآورده ساختن نیازهای مشتریان موجود و بالقوه نقشی بر عهدهدارند. حتی اگر فردی در موقعیتی نباشد که بهطور مستقیم از مشتری حمایت کند، میتواند از کارمندانی که به مشتریان خدمت میکنند، پشتیبانی کند. بر اساس این نگرش، خدمت به مشتریان، شامل کلیه اموری است که شرکت بهمنظور جلب رضایت مشتریان و کمک به آنها برای دریافت بیشترین ارزش از خدماتی که خریداری کردهاند، انجام میدهد. این تعریف جامع، همهچیز را دربر میگیرد. هر چیزی که اضافه بر خدمت هستهای، عرضه و موجب تفکیک آن از خدمات رقبا میشود، خدمت به مشتریان محسوب میشود [ونوس و صفائیان،1384،51].
1-2-2 خدمت در بازار کالا و خدمات
هر چیزی را که شرکتی به بازار عرضه میکند، گاه همراه با مقداری خدمت است. جزء خدمت میتواند بخش کوچک یا بزرگی از هر آنچه عرضه میشود باشد. در اینجا پنج طبقه ازآنچه به بازار عرضه میشود را میتوان از یکدیگر تفکیک کرد:
- کالای محسوس محض؛ اغلب، آنچه عرضه میشود کالای محسوس است؛ نظیر صابون، خمیردندان یا نمک. در اینجا هیچ خدمتی همراه کالا نیست.
- کالای محسوس همراه با خدمات؛ آنچه عرضه میشود از یک کالای محسوس همراه با خدمت یا خدماتی که برای افزایش جاذبه مصرفی به آن افزودهشده تشکیل میشود. برای مثال، یک تولیدکننده اتومبیل باید چیزی بیش از یک اتومبیل برای فروش داشته باشد.
- دورگه؛ آنچه در این طبقه عرضه میشود از دو بخش مساوی کالا و خدمات تشکیلشده است. برای مثال مردم به رستورانهایی بیشتر توجه میکنند که هم غذا و هم خدمات خوبی دارند.
- خدمت عمده همراه با کالا و خدماتی اندک؛ در این طبقه آنچه عرضه میشود اغلب خدماتی است که خدمات اضافی و یا کالاهایی همراه دارند. برای مثال، مسافران خطوط هواپیمایی خریدار حملونقل هستند. این سفر با دریافت اقلام محسوسی نظیر غذا و نوشیدنی، ته بلیت و یک مجله که در هواپیما به آنان دادهشده، همراه است. تحقق خدمت نیازمند وجود یک کالای سرمایهبر (اینجا هواپیما) است؛ اما قلم اصلی همان خدمت است.
- خدمت محض؛ آنچه عرضه میشود، خدمت است. مثلاً بچهداری، رواندرمانی و ماساژ دادن [کاتلر،1996،809].
3-2 ویژگیهای خدمات
خدمات دارای ویژگیهایی هستند که آنها را از کالاها متمایز میسازد. این ویژگیها عبارتاند از:
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-06-31] [ 03:27:00 ب.ظ ]
|