دانلود پایان نامه ارشد : تجزیه و تحلیل اقتصادی کشاورزی برنج در استان مازندران |
تکنیک های اصلی اقتصاد مهندسی (ارزش فعلی[1] و نسبت درآمد به هزینه[2]) استفاده شده است. با تجزیه وتحلیل صورت گرفته در فصل چهارم مشخص شد که اگرچه هزینه حاصل از کشاورزی برنج در استان مازندران هر ساله افزایش یافته است به طوری که پس از گذشت 10 سال این درآمد به بیش از 3برابر رشد پیدا کرده است، اما در مقابل این افزایش هزینه درآمد حاصل نیز به همان نسبت رشد داشته است به طوری که وقتی با استفاده از نرخ تورم و نرخ ترجیح زمانی (نرخ سود یک ساله بانکی) تبدیل و به سال مبناء (سال 1382) انتقال مییابد و با سال مبناء مقایسه میشود، تفاوت قابل ملاحظهای وجود ندارد و علیرغم نگرانی کشاورزان به سودآور نبودن کشت برنج در استان مازندران این فعالیت هنوز میتواند سودآور باشد. اما این پایان کار نیست و نشان داده شده است که امکان بهبود در شرایط و سودآورتر کردن کشت برنج وجود دارد و میتوان به این فعالیت مهم در استان رونق بیشتری بخشید. بدین صورت که با شناسایی پارامترهای هزینهزا در مراحل مختلف تولید و تبدیل و با تغییر در شیوهی کشت برنج از جمله مکانیزاسیون، عوامل هزینهزا تا حد ممکن کم و در صورت امکان حذف گردد تا هزینهی کل کاهش یافته و کسر سودآوری که نسبت درآمد به هزینه را نشان میدهد، افزایش یابد تا انگیزهی بیشتری برای کشاورزان برنجکار استان مازندران برای ادامهی این فعالیت به وجود آید.
واژگان کلیدی : استان مازندران, کشاورزی برنج، هزینه, درآمد, سودآوری, مکانیزاسیون, ارزیابی اقتصادی
فهرست مطالب
عنوان صفحه
1-3- اهمّیت و ضرورت تحقیق.. 21
1-5- سوالها و فرضیههای تحقیق.. 23
1-7-1- قلمرو مکانی نمونهگیری.. 24
1-7-2- قلمرو زمانی نمونهگیری.. 25
1-8- جنبهی جدید بودن و نوآوری تحقیق.. 25
1-9- تعاریف و اصطلاحات پایه. 26
فصل 2 : پیشینه نظری پژوهش.. 31
2-2-1- تاریخچه جهانی برنج.. 33
2-2-2- سابقه کشت برنج در ایران.. 33
2-2-3- میزان کشت برنج در ایران.. 34
2-2-4- نمونههایی از مصارف برنج.. 34
2-2-5- تقسیم بندی واریتههای برنج.. 35
2-3-1- مرحله آماده سازی زمین اصلی.. 38
2-3-3- مرحله کشت زمین اصلی.. 41
2-4- بررسی پژوهشهای انجام شده پیرامون موضوع : 48
این مطلب را هم بخوانید :
3-3-2- حجم نمونه و شیوه نمونهگیری.. 81
3-4-1- قلمرو مکانی نمونهگیری.. 81
3-4-2- قلمرو زمانی نمونهگیری.. 82
3-5- روش گرداوری آوری اطلاعات.. 83
3-7- روش تجزیه و تحلیل دادهها 85
3-7-1- محاسبهی درآمدها و هزینهها 86
2-7-3- نسبت درآمد به هزینه(B/C) 91
3-7-4- شاخصها و راههای اندازهگیری سودآوری (بهرهوری) 92
فصل 4 : پیادهسازی متدلوژی تحقیق.. 96
4-2- محاسبهی هزینهی تولید برنج به ازای یک هکتار (در سال 82 ) 98
4-2-1- مرحله آماده نمودن زمین قبل از کاشت… 98
4-2-4- برداشت و پس از برداشت… 108
4-2-5- تبدیل شلتوک به برنج.. 113
4-3- هزینههای تولید کشاورزی برنج در استان مازندران.. 114
4-3-2- هزینهی کل تولید کشاورزی برنج در استان مازندران.. 118
4-4- درآمد حاصل از کشاورزی برنج در استان مازندران.. 121
4-4-2- کل درآمد حاصل از کشاورزی برنج در استان مازندران در سال مبناء (سال زراعی 82) 124
4-4-3- درآمد حاصل از کشاورزی برنج در استان مازندران (از سال 82 الی 91) 127
4-5- تجزیه و تحلیل اقتصادی.. 130
4-5-2- ارزش فعلی (سال مبناء 1382) هزینهی کشاورزی برنج در استان مازندران از سال 1382 الی 1391. 131
4-5-3- نسبت درآمد به هزینه (B/C) 132
4-5-4- میزان سود حاصل از کشاورزی برنج (با کسر هزینه از درآمد) 134
4-5-5- ارزش فعلی سود حاصل از کشاورزی.. 136
4-6- بررسی و تعیین سهم هر یک از بخشهای تولید در هزینهی کل تولید برنج.. 138
4-7- راهکارهایی جهت رسیدن به سودآوری و بهرهوری بالاتر در کشاورزی برنج.. 139
4-7-1- استفاده از تراکتور به جای تیلر در آماده سازی زمین کشاورزی قبل از کاشت… 141
4-7-2- استفاده از ماشین نشاء به جای نشاء به روش سنتی( ایجاد خزانه و نشاء توسط کارگران ) 143
4-7-3- ایجاد تغییر در روش داشت… 145
4-7-4- استفاده از روش مستقیم برداشت یا برداشت شالی با استفاده از خرمنکوب پشتتراکتوری.. 155
4-7-5- روش جدید تبدیل شلتوک به محصولات نهائی برنج در شالیکوبیها 158
4-8- مقایسهی درآمد وهزینهی روش سنتی کشت برنج با روشهای جدید (بهبود یافته) 159
فصل 5 : نتیجه گیری و پیشنهادها.. 163
5-2- جمعبندی و نتیجهگیری.. 164
5-4-1- پیشنهاد برای کاربران.. 168
5-4-2- پیشنهادها برای تحقیقات آینده 169
مراجع 171
پیوستها 178
مقدمه:
نقش کشاورزی در رشد و شکوفایی کشور بر کسی پوشیده نیست. بخش کشاورزی با تأمین غذای جامعه از اهمیت زیادی برخوردار است. برنج یکی از محصولات غذایی پیشرو در جهان است[Sheka;Bangura] و بعد از گندم بعنوان مهمترین ماده غذایی در جهان محسوب میشود[Sachchamarga,K;W.Williams,G ,2004]. سطح زیر کشت برنج کشور حدود ۵۶۴ هزار هکتار با متوسط تولید ۲۴۰۰ کیلوگرم (برنج سفید) درهکتارمیباشد[بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، 1393]. با توجه به مصرف سرانه سالانه برنج،کمبود برنج موردنیاز مصرفی وجود دارد که از خارج کشور تأمین میشود. در این میان استان مازندران بعنوان بزرگترین تولید کننده برنج کشور شناخته میشود. جهت تولید برنج برای جمعیت بالای هفتاد میلیون ایران، نیاز به حجم گستردهای از فعالیتها و صرف هزینههای زیادی است، اما ماحصل این همه تلاشها و صرف هزینههای زیاد، نارضایتی کشاورزان، ضایعات فراوان، بیکاری بیش از پیش شالیکاران و مهاجرت آنها به شهر و تبدیل شدن زمینهای آنها به ویلاها و شهرکهای صنعتی است که دلایل این مشکلات ریشه در اقتصاد و مسائل اجتماعی و نبود اطلاعات کافی در مورد شیوه کشت اقتصادی این محصول میباشد. برآیند این عوامل، کاهش تولید برنج و نیاز به واردات بیشتر است که وابستگی کشور را در پی خواهد داشت. تولید برنج در کشور محصول رنج و مشقّت است و به گفتهی کشاورزان دارای هزینهی بالایی است، رنجی که سبب شده قشر جوان دیگر تمایلی به ادامه شغل آبا و اجدادی خود نداشته باشند. درسالهای گذشته اراضی کشاورزی این استان و به خصوص شالیزارها با خطر جدی تغییر کاربری رو به رو شدهاند و در نتیجه این تغییر کاربری، سطح زیر کشت برنج در این استان بسیار کاهش یافته است. به تبع کاهش سطح زیر کشت برنج، تولید این محصول نیز کاهش یافته است[فاضل ساعتچی، 1389]. باید ریشههای این نارضایتی بررسی شود چرا که به گفته کشاورزان هزینهها سهم عمدهای از درآمدها را به خود اختصاص میدهند و میزان رفاه کشاورزان نسبت به سالهای دورتر به نحو چشمگیری کاهش یافته است. این شرایط به گونهای در حال رغم خوردن است که استان مازندران با دارا بودن شرایط آب و هوایی مناسب، میتواند با تولید هرچه بیشتر این محصول در جهت شکوفایی و خودکفایی بخش کشاورزی قدم بردارد و نقش بسزای در بالا بردن صادارت غیر نفتی و کاهش خروج ارز از کشور بازی کند. دراینجا پرسشی که سالیانی است در ذهن محقق وجود داشته این است که چرا نارضایتی کشاورزان هرساله بیشتر میشود؟، دآرمد حاصل از کشاورزی برای یک کشاورز سودآور میباشد یا خیر؟ .بررسی تحقیقات پیشین نشان داد که اکثر مطالعات انجام شده از جمله مقاله پیشگار و همکاران( Rafiee ,2011) در زمینه انرژی و تحلیل اقتصادی سطوح مختلف محصولات برنج در استان گیلان و مقالهی دکتر مرتضی نصیری و مقاله خانم کبری تجددی طلب در زمینهی بهبود میزان برداشت (بازده بیشتر در تولید)، کاهش میزان ضایعات در مراحل مختلف تولید و تبدیل، بررسی سیستم دستگاهها و ماشینآلات کشاورزی میباشد. در این پایاننامه ابتدا میزان اقتصادی بودن کشاورزی برنج بررسی و پس از مشخص شدن جایگاه برنج در اقتصاد مازندران و کشاورزان برنجکار، راهکارهایی در جهت سودآورتر کردن این فعالیت مهم ارائه میشود. در این راستا، معضلات و هزینههای غیرضروری حذف و راهکارهایی در جهت دستیابی به حداکثر میزان سودآوری ارائه شده است، تا در ابتدا رضایت کشاورزان را به همراه داشته باشد و سپس با افزایش تولید باعث افزایش اشتغال شود و در ادامه جایگاه مازندران را به عنوان یک قطب مهم تولید برنج در ایران و حتی در خاورمیانه بالا برده و در نهایت خودكفایی در تولید برنج و قطع واردات این كالا حاصل شود و حتی گامی در جهت صادرات برداشته شود.
1-1- مقدمه
شاید بتوان گفت اولین امنیتی که باید به صورت زیربنایی برای هر کشوری توسط دولتمردان آن بوجود آید یا حفظ شود امنیت غذایی است که همین موضوع بر اهمّیت و جایگاه کشاورزی و تولیدکنندگان این بخش در سایر کشورها و از جمله کشور ما تاکید میکند. به عبارت دیگر، از قدیمالایام به علت اقلیم متنوع، بخش کشاورزی بخش پایهای و اساسی در کشورمان بوده، چرا که علاوه بر تولید پاک، ضرورت تأمین امنیت غذایی نیز در این بخش وجود داشته است. استان مازندران با توجه به موقعیت خاص اقلیمی تنوع آب و هوایی و برخورداری از باران سالانه و پراکندگی مناسب در محصولات مختلف و دشتهای
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1399-07-01] [ 10:07:00 ق.ظ ]
|