پایان نامه تاثیر سرمایه گذاری ریسک پذیر بر توسعه و سود آوری صندوق های پژوهش و فناوری |
1-10- خلاصه فصل اول 23
مرور ادبیات تحقیق
2-1- مقدمه 25
2-2- سرمایه گذاری ریسک پذیر 25
2-3- انواع سرمایه گذاری ریسک پذیر 28
2-4- فرآیند سرمایه گذاری ریسک پذیر 30
2-5- شاخصه های اصلی سرمایه گذاری ریسک پذیر 32
2-6- فرصت های فرارو بازار سرمایه گذاری ریسک پذیر 36
2-7- ضرورت ایجاد صندوق سرمایه گذاری ریسک پذیر 37
2-8 – پیشینه تحقیق 39
2-8-1- پیشینه خارجی 39
2-8-2- پیشینه داخلی 45
2-9- خلاصه فصل دوم 45
روش شناسی تحقیق
3-1- مقدمه 54
3-2- متغیر های پژوهش 54
3-3- فرضیات پژوهش 55
3-4- طرح پژوهش 58
3-5- گردآوری داده ها 59
3-6- پرسشنامه 60
3-7- آزمون ابزار اندازه گیری 61
3-8- تجزیه و تحلیل داده ها 64
3-9- خلاصه فصل سوم 68
تجزیه و تحلیل داده ها
4-1- مقدمه 70
4-2- روایی سازه 70
4-3- تحلیل عامل اکتشافی 74
4-4- تحلیل داده ها و جداول 81
4-5- خلاصه فصل چهارم 247
نتایج و پیشنهادات
5-1- مقدمه 249
5-2- بررسی فرضیات پژوهش 249
5-3- محدودیت تحقیق 261
5-4- پیشنهادات مبتنی بر نتایج 262
5-5- پیشنهادات برای تحقیقات آتی 262
منابع
منابع داخلی 264
منابع خارجی 266
ضمائم
چکیده :
در میان روشهای تأمین سرمایه و شروع یک کسب و کار، سرمایهگذاری مخاطرهپذیر از روشهایی است که در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از صاحبان ایده و نوآوران قرار گرفته است. اما با این وجود، کمتر مطالعه را میتوان در این حوزه مشاهده نمود که کاملاً به صورت تجربی به بیان آن پرداخته باشد. بر این اساس، این مطالعه در نظر دارد تا ضمن بیان مفاهیم نظری و پیشینه سرمایهگذاری مخاطرهپذیر، و وضعیت آن در ایران، به بیان یک تجربه واقعی در این زمینه که توسط صندوق پژوهش و فناوری استان یزد در سال 1390 صورت گرفته است را بیان نماید. این مطالعه به بیان نحوه مشارکت صندوق مذکور جهت تأمین مالی و راهاندازی شرکتی جهت تولید تیر برق کامپوزیتی که دارای ثبت اختراع در استان یزد میباشد، میپردازد. تجربه صندوق و نتایج این مطالعه نشان میدهد که در صورتی که تأمین مالی از طریق سرمایهگذاری مخاطرهپذیر به شیوه علمی صورت پذیرد، میتواند برای هر دوطرف به یک مشارکت سودآور تبدیل گردد و سایر استانها و مراکز علمی نیز میتوانند با استفاده از تجارب صندوق پژوهش و فناوری استان یزد در این رابطه گام مؤثر در جهت حمایت از صاحبان ایده بردارند.
کلمات کلیدی: تأمین سرمایه، سرمایهگذاری مخاطره پذیر، صندوق پژوهش و فناوری
- مقدمه
با توجه به آنکه نتیجه فعالیتهای مبتکرانه و نوآورانه قدری نامطمئن است، بانکها اغلب تمایل کمتری برای سرمایهگذاری در اینگونه طرحها نشان میدهند. از این جهت کارآفرینانی که سرمایه کافی را برای اجرای طرح خود ندارد و به موفقیت آن طرح امیدوار و اطمینان نسبی دارد با مشکلاتی مواجه هستند که به دنبال روشهای متفاوتی برای تأمین سرمایه میپردازند که ورود به بازار سرمایه ریسکپذیر، یکی از این روشها است که طی دهه اخیر مورد توجه واقع شده است. سرمایه ریسکپذیر، سرمایهای است که به همراه کمکهای مدیریتی در اختیار شرکتهای نوپا و کوچک که به سرعت در حال رشد و دارای آیندهای اقتصادی هستند، قرار میگیرد که این سرمایه از جمله منابع مهم تأمین مالی شرکتهای کوچک و نوپا محسوب میشود. شرکتهای پیشتاز در سرمایهگذاری خطرپذیر، بیشتر شرکتها یا تعاونیهایی هستند که منابع مالی آنها بیشتر توسط صندوقهای بازنشستگی، بنیادها، سرمایهگذاران خارجی و یا خود بنیادگذاران تأمین میشود. بنابرین مشارکت شرکتهای سرمایهگذاری ریسکپذیر تنها به تأمین مالی محدود نمیشود، بلکه شامل ارائه حمایتها و مشاورههای مداوم نیز میباشد. همچنین این شرکتها نقشهای عملی و اجرایی دارند و از آنجا که مانند سایر مالکان شرکت در ریسک شرکت شریکند، هماهنگی نزدیکی با اهداف آنان دارند. سرمایهگذاران خطرپذیر هنگام بررسی شرکتهای پیشنهادی برای سرمایهگذاری شایستگیهای فنی و تجاری آنان را بررسی میکنند. اینگونه سرمایهگذاران با ایجاد نوعی سبد سرمایه و سرمایهگذاری همزمان در چند شرکت نوپا ریسک خود را کاهش میدهند. طی چندین دهه میباشد که سرمایهگذاران ریسکپذیر با حمایت از شرکتهای کوچک نقش بسیار مهمی را در توسعه و پیشرفت اقتصادی و بخصوص در کارآفرینی دارند. در مجموع، میتوان بیان نمود که سرمایه ریسکپذیر، سرمایهای است که در مراحل ابتدایی رشد و گسترش شرکتها به کار گرفته میشود که این مفهوم با خرید شرکتها از طریق استقراض یا تغییر فعالیت شرکتهایی که در خرچه فعالیت خود با مشکلات مالی روبرو هستند، متفاوت است. پس از اتمام دوره سرمایهگذاری ریسکپذیر، برای خروج از این فرآیند روشهای متنوعی وجود دارد که این روشها به وضعیت شرکت انتخاب میگردد. لذا این پژوهش می کوشد تا در این راستا نقش سرمایه گذاری ریسک پذیر را در توسعه صندوق های سرمایه گذاری نشان دهد . | این مطلب را هم بخوانید : پایان نامه رایگان درباره قصاص، زنان مسلمان، نفقه |
- بیان مسئله
نگاهی به تاریخ علم نشان می دهد معمولا پدیده ها و وقایع اقتصادی رخ می هد و پس از آن علمای اقتصاد به تحلیل، فرضیه سازی و نظریه پردازی در این حوزه می پردازند. در مورد شرکتها کوچک و متوسط بررسی وقایع اقتصادی که در نهایت منجر به اهمیت روزافزون شرکتها کوچک و متوسط در اقتصادهای ملی شد به فهم نظریه ها در این زمینه کمک میکند. از زمانی که آدم اسمیت در کتاب «ثروت ملل» خود به سال 1776 از مثال تولید سنجاق به شکل انبوه آن استفاده کرد، عملا اندیشه بزرگتر شدن واحدهای صنعتی برای استفاده هرچه بهتر از تقسیم کار و صرفه های اقتصادی مورد توجه قرار گرفت. از ابتدای انقلاب صنعتی تا اوایل قرن بیستم چنین رویکردی بر فعالیتهای اقتصادی حاکم بود. اندیشمندانی چون کینز و مدیرانی چون هنری فورد به ترتیب درنظر و عمل، جنبه های عملکرد اقتصادی شرکتها بزرگ و تولید انبوه را در مقایسه با شرکتها کوچک و متوسط مورد تایید و تاکید قرارداده اند. اما از دهه 70 به این سو با توجه به نظام جدید مالی بینالمللی که در برتون وودز به وجو دآمده بود و از طرف دیگر شوکهای نفتی قابلیت پاسخگویی چنین سازمانهایی را زیر سئوال برد. اگر بحران دهه 30 میلادی، بحران در اقتصاد کلان به شمار می رفت، بحران در دهه 70 میلادی بحران در اقتصاد خرد، ناشی از انتخاب نادرست فناوری ها، سازماندهی کارخانه ها، شرکتها و بازارها بوده است. در این بین در میان روشهای تأمین سرمایه و شروع یک کسب و کار، سرمایهگذاری مخاطرهپذیر از جمله روشهایی است که در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از صاحبان ایده و نوآوران قرار گرفته است. اما با این وجود، کمتر مطالعه را میتوان در این حوزه مشاهده نمود که کاملاً به صورت تجربی به بیان آن پرداخته باشد. بر این اساس، این مطالعه در نظر دارد تا ضمن بیان مفاهیم نظری و پیشینه سرمایهگذاری مخاطرهپذیر، و وضعیت آن در ایران، به بیان یک تجربه واقعی در این زمینه که توسط صندوق پژوهش و فناوری استان یزد در سال 1390 صورت گرفته است را بیان نماید. این مطالعه به بیان نحوه مشارکت صندوق مذکور جهت تأمین مالی و راهاندازی شرکتی جهت تولید تیر برق کامپوزیتی که دارای ثبت اختراع در استان یزد میباشد، میپردازد. تجربه صندوق و نتایج این مطالعه نشان میدهد که در صورتی که تأمین مالی از طریق سرمایهگذاری مخاطرهپذیر به شیوه علمی صورت پذیرد، میتواند برای هر دوطرف به یک مشارکت سودآور تبدیل گردد و سایر استانها و مراکز علمی نیز میتوانند با استفاده از تجارب صندوق پژوهش و فناوری استان یزد در این رابطه گام مؤثر در جهت حمایت از صاحبان ایده بردارند.
- ضرورت و اهمیت مساله
بررسی تاثیر سرمایه گذاری ریسک پذیر بر توسعه و سود آوری صندوق های پژوهش و فناوری از چند طریق قابل بررسی است . یکی از موارد قابل بررسی از طریق پرسشنامه و تکمیل آن توسط مشتریان و مدیران و کارکنان صندوق ها است . بعد دوم بررسی از طریق تحلیل هایی اقتصادی است که با استفاده از صورت های مالی این صندوق ها صورت میگیرد . اگرچه معیارهای مختلفی برای این بررسی ها وجود دارد اما این پژوهش در پی آن است که از طریق پرسشنامه و مصاحبه تاثیر سرمایه گذاری ریسک پذیر بر توسعه و سود آوری صندوق های پژوهش و فناوری را مورد بررسی قرار دهد. از آنجا که قبلا چنین بررسی ای از طریق بررسی پرسشنامه ومصاحبه صورت نگرفته ،وجودآن ضرورت می یابد .
- اهداف پژوهش
هدف اصلی تحقیق در راستای توسعه و رونق صندوق های پژوهش و فناوری می باشد.
ازجمله اهداف دیگر تحقیق روند صحیح سرمایه گذاری ریسک پذیر در صندوق های سرمایه گذار است .
- فرضیه های پژوهش
با توجه به مجموعه موارد مطرح شده و همچنین اهداف ذکر شده، فرضیاتی در قالب سوالاتی به شرح ذیل مطرح می شود :
- چه عواملی در طول زمان باعث توسعه و رونق صندوق های پژوهش و فناوری شده است ؟
- سرمایه گذاری ریسک پذیر چه تاثیری در روند رشد صندوق های پژوهش و فناوری دارد؟
- قلمرو پژوهش
1-6-1-قلمرو موضوعی: قلمرو موضوعی تحقیق تاثیر سرمایه گذاری ریسک پذیر بر توسعه و سود آوری صندوق های پژوهش و فناوری است .
1-6-2- قلمرو مکانی: قلمرو مکانی تحقیق ، صندوق پژوهش و فناوری استان یزد است.
1-6-3- قلمرو زمانی: قلمرو زمانی تحقیق، سال مالی 1393 است .
- روش تحقیق
این پژوهش از حیث هدف نوعی پژوهش کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی است. برای گردآوری اطلاعات و داده ها از روش کتابخانه ای و میدانی در کنار هم استفاده خواهد شد.در روش کتابخانه ای از بررسی آمار و اسناد و مدارک استفاده می شود و از مجموعه روش های میدانی، از پرسشنامه ای که طبق پیشنهاد کارشناسان و خبرگان طراحی ، و پایایی و روایی آن با استفاده از آزمون های آماری و نظر صاحب نظران در این حوزه بررسی می شود استفاده خواهد گشت.
پرسشنامه طراحی شده بر اساس طیف لیکرت وبر اساس روش دلفی نهایی شده است و بین مؤدیان توزیع می گردد وبا استفاده از نرم افزارهای آماری به تحلیل آن پرداخته شده است وبا ازمون میانگین ها برای تایید یا رد فرضیات استفاده خواهد شد.
از جنبه روش های گرداوری داده ها صاحبنظران روش های زیادی را برای گردآوری داده های تحقیق پیشنهاد کرده اند که از جمله آنها روش میدانی (مصاحبه ،پرسشنامه) ،مشاهده مستقیم، کتابخانه ای، مراجعه به اسناد و سوابق و مدارک و… هستند. در پژوهش حاضر از روش مصاحبه و روش کتابخانه ای برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است .از مجموعه روش های میدانی، از پرسشنامه ای که طبق پیشنهاد کارشناسان و خبرگان طراحی ، و پایایی و روایی آن با استفاده از آزمون های آماری و نظر صاحب نظران در این حوزه بررسی می شود استفاده خواهد گشت.
پرسشنامه طراحی شده بر اساس طیف لیکرت وبر اساس روش دلفی نهایی شده است و بین مؤدیان توزیع می گردد وبا استفاده از نرم افزارهای آماری به تحلیل آن پرداخته شده است وبا ازمون میانگین ها برای تایید یا رد فرضیات استفاده خواهد شد.
- شرح اصطلاحات و واژه های به کار رفته
صندوق پژوهش و فناوری
صندوق غیردولتی پژوهش و فناوری که به منظور ایجاد زمینه های مشارکت و سرمایه گذاری بخش غیردولتی و حمایت کمی و کیفی از فعالیتهای پژوهشی کاربردی- توسعه ای و فناوری و همچنین ارائه خدمات مالی ویژه و منحصر به فرد به کارآفرینان متخصص و نوآوران با حمایت دولت و پارک علم و فناوری, مستند بر ماده 100 قانون برنامه سوم توسعه کشور, مکرر در ماده 45 قانون برنامه چهارم توسعه و بر اساس مجوز کارگروه مربوطه تشکیل میگردد.
سرمایه گذاری
سرمایه گذاری ( Investment ) عبارت است از هر گونه فدا کردن ارزشی در حال حاضر ( که معمولاً مشخص است ) به امید به دست آوردن هر گونه ارزشی در زمان آینده ( که معمولاً اندازه یا کیفیت آن نامعلوم است ). به عبارتی سرمایه گذار در حال حاضر ، ارزش مشخصی را فدا می کند تا در قبال آن در آینده ارزش خاصی که مورد نظرش است بدست آورد ؛ مثل پرداخت وجهی بابت خرید سهام به امید بدست آوردن سودهای مشخصی از آن در آینده .
سرمایه گذاری ریسک پذیر
سرمایه ریسکپذیر، سرمایهای است که به همراه کمکهای مدیریتی در اختیار شرکتهای نوپا و کوچک که به سرعت در حال رشد و دارای آیندهای اقتصادی هستند، قرار میگیرد که این سرمایه از جمله منابع مهم تأمین مالی شرکتهای کوچک و نوپا محسوب میشود. شرکتهای پیشتاز در سرمایهگذاری خطرپذیر، بیشتر شرکتها یا تعاونیهایی هستند که منابع مالی آنها بیشتر توسط صندوقهای بازنشستگی، بنیادها، سرمایه گذاران خارجی و یا خود بنیادگذاران تأمین میشود.
- ساختار گزارش تحقیق
این تحقیق مشتمل بر پنج فصل به شرح زیر می باشد :
فصل اول ابتدا با مقدمه ای آغاز گردیده و با بحث تعریف مسئله دنبال میگردد،بعد ازآن ضرورت و اهمیت تحقیق بیان شده سپس اهداف پژوهش ذکر گردیده و پس از آن فرضیات پژوهش ارائه شده است .در ادامه ضمن بیان قلمرو تحقیق ،روش تحقیق تشریح شده است و درآخر واژه های تخصصی تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است .
فصل دوم تحقیق به بیان نظری تحقیق و ادبیات آن اختصاص یافته که ابتدا با تعریفی از سرمایه گذاری و سرمایه ریسک پذیر شروع شده است . به دنبال آن سابقه سرمایه گذاری در ایران ارائه گردیده و سپس تاریخچه ای از ایجاد سرمایه گذاری ریسک پذیر و سیر فعالیت آن ها بیان گردیده است . در ادامه توضیحات درباره معنی و مفهوم صندوق پژوهش و فناوری بیان شده است.سپس روش های علمی تحقیق نیز به تفکیک مورد رسیدگی قرار گرفته و درآخر پیشینه مرتبط با تحقیقات انجام یافته در ارتباط با موضوع آمده و با بحثی در مورد عوامل موثر بر سرمایه گذاری ریسک پذیر ،فصل دوم به پایان رسیده است .
فصل سوم به بیان متولوژی تحقیق پرداخته است ،در این فصل پس از بیان مقدمه ای به مواردی همچون روشهای علمی تحقیق و ابزارآن و موضوعاتی همچون روش های گردآوری اطلاعات ،جامعه آماری تحقیق ،حجم نمونه و محدودیت های آن مورد مطالعه قرار گرفته است .سپس روش های اجرای پژوهش یا به عبارت دیگر فرآیند پژوهش مورد بررسی واقع شده و درآخر نرم افزارهای به کار گرفته شده در این پژوهش معرفی گردیده است .
فصل چهارم به تجزیه و تحلیل اطلاعات ، اختصاص یافته است . در ابتدای این فصل یافته های تحقیق به صورت جداولی بیان شده است و در ادامه مورد تجزیه و تحلیل تفضیلی واقع شده است. همچنین در پایان اعتبار آن ها سنجیده شده و پیش بینی های لازم صورت پذیرفته است .
فصل پنجم به بیان نتایج و ارائه پیشنهادات محقق اختصاص یافته ،سپس این نتایج مورد تجزیه و تحلیل واقع شده اند و در پایان ضمن بررسی محدودیت های تحقیق پیشنهادات جهت انجام تحقیقات آتی بیان شده است.
بخش آخر نیز به معرفی منابع و مآخذ تحقیق و ارائه چکیده ای از پژوهش به زبان انگلیسی اختصاص یافته است.
- خلاصه و جمع بندی :
در این فصل سعی شد تا ضمن بررسی کلیات پژوهش ، تعریف مسئله بیان گردد. همچنین ضرورت و اهمیت تحقیق بیان گردیده و سپس اهداف پژوهش ذکر گردیده و پس از آن سوالات پژوهشی ارائه شده است .در ادامه ضمن بیان قلمرو تحقیق ،روش تحقیق تشریح شده است و درآخرواژه های تخصصی تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است.
2-1- مقدمه
امروزه تکنولوژی با زندگی بشر چنان آمیخته است که به آسانی حضور آن را حس نمیکنیم. تکنولوژی همه جا حضور دارد تا آنجا که نقش مهم آن را در نظر نمیگیریم. طی سالها دانشجویان و استادان و پژوهشگران سراسر جهان تلاش کردند تا قوانین مناسبی برای به کارگیری تکنولوژی فراهم آورند و کسب و کار جهانی را بهبود بخشند. از سوی دیگر، تکنولوژی به مؤثرترین عامل رقابت در دنیای امروز و مدیریت آن به یکی از دغدغههای مهم کسب و کار جهانی تبدیل شده است. بنابرین در این فصل سعی میشود ضمن آشنایی با سرمایه ریسکپذیر، ارتباط آن با تکنولوژی و همچنین سازمانهای ارائهدهنده این
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-06-31] [ 12:07:00 ب.ظ ]
|