دانلود پایان نامه کارشناسی ارشد:بیمه ی شخص ثالث و دعاوی مربوط به آن |
خسارت باشد ، ولی تکلیف بیمهگر به پرداخت خسارت منشاء قانونی دارد، نه قراردادی و هدف از این تکلیف این است که خسارت زیاندیدگان حتیالامکان جبران شود و عدم رعایت برخی مقررات از سوی زیان دیده مانع جبران خسارت نشود.
در این تحقیق پس از بیان تعاریف کلی، در پی پاسخ دهی به این سؤالات و بیان ایرادات و نواقص قانونی و نیز یافتن راه حلی مناسب هستیم.
ب)ضرورت انجام تحقیق
“بیمهی اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث” که در این تحقیق به اختصار بیمهی شخص ثالث نامیده میشود، از دو بعد حقوقی و اقتصادی دارای اهمیت است:
از لحاظ حقوقی اهمیت این نوع بیمه را باید بدین نحو توجیه نمود که حقوق مسئولیت مدنی علیالاصول گرایش به سوی جبران زیان دارد و این امر هدف نخستین آن را تشکیل میدهد.
از آنجا که در اکثر موارد مسئول حادثه به دلیل ناتوانی مالی قادر به جبران خسارات وارد به اشخاص ثالث نمیباشد، سیستم های حقوقی برای رفع این نقیصه در صدد یافتن ابزارهای تکمیلی در کنار سیستم مسئولیت مدنی شدند که مهمترین آنها توسل به بیمهی اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه میباشد.
این امر به اندازهای حائز اهمیت میباشد که چنین بیمهای را از حالت اختیاری خارج نموده و به صورت اجباری درآورده است.
از لحاظ اقتصادی بیمهی اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه سهم قابل توجهی از پورتفوی شرکتهای بیمه را تشکیل میدهد و بنابراین هرگونه تصمیم گیری در این خصوص و چگونگی دریافت حق بیمه و ایفای تعهدات آن میتواند سرنوشت شرکتهای بیمه به عنوان اشخاص حقوقی تاجر را تغییر دهد.
در میان انواع بیمههای اتومبیل، بیمهی اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه از اهمیت و جایگاه خاصی برخوردار است. کارشناسان بیمه معتقدند که این بیمه، فتح باب ارتباط با جامعهی بیمهگذار است و اگر عرضهی این بیمه موجب رضایت بیمهگذار شود، کشش لازم برای خرید یا استفاده از سایر بیمههای مفید نیز بوجود میآید.
در خصوص دعاوی مربوطه نیز همانطور که گفته شد آمار موجود در دادگاهها حکایت از این دارد که حوادث رانندگی یکی از بالاترین ارقام دعاوی را به خود اختصاص دادهاست. همین امر ضرورت و اهمیت تحقیق در این خصوص را به نمایش میگذارد.
ج) اهداف تحقیق
هدف کلی تحقیق این است که بیمهی شخص ثالث و دعاوی مربوط به آن مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.
در خصوص اهداف اختصاصی نیز میتوان بدین موارد اشاره نمود:
- تعریف مفاهیم مرتبط با موضوع تحقیق از جمله : شخص ثالث،دارنده، وسیلهی نقلیه و … و تعیین مصادیق هر یک از آنها.
- تعیین ماهیت قرارداد بیمهی شخص ثالث
- تعیین مبانی مسئولیت دارنده
- تعیین نحوهی جبران خسارات وارد به اشخاص ثالث بر اساس این نوع بیمه
- تعیین حدود مسئولیت بیمه گر در جبران خسارات وارد بر زیاندیده
در خصوص اهداف فرعی نیز باید گفت با توجه به اینکه موضوع تحقیق جدید و نو می باشد،علاوه بر امکان استفاده برای محققین حقوقی ، امید است که این تحقیق یاری دهندهی وکلا، قضات و شرکتهای بیمه نیز باشد.
د)سؤالات و فرضیات تحقیق
سؤال اصلی:
قلمرو مسئولیت بیمهگر در قانون بیمه اجباری شخص ثالث چیست؟
سؤالات فرعی:
- راههای جبران خسارت زیاندیده در قانون بیمه اجباری شخص ثالث چیست؟
- آیا در صورت عدم وجود شرایط پرداخت خسارت،خسارت زیاندیده جبران خواهد شد؟
فرضیه اصلی:
مطابق قانون بیمه اجباری شخص ثالث پرداخت خسارت زیاندیده منوط به وجود شرایطی است از جمله وقوع خسارت و انجام تعهدات مربوطه توسط بیمهگذار است.
فرضیات فرعی:
این مطلب را هم بخوانید :
- دو شیوه ی جبران خسارت از زیاندیده در قانون بیمه اجباری شخص ثالث وجود دارد که به دو حالت عادی و فوقالعاده قابل تقسیمبندی است.
- به نظر میرسد در برخی موارد که شرایط پرداخت خسارت وجود نداردصندوق تأمین خسارتهای بدنی خسارت زیاندیده را جبران خواهد نمود.
ه) پیشینه تحقیق و نوآوری آن
بیمه در کشور ما صنعتی جوان و نوپاست و بیش از چند دهه از تأسیس آن نمیگذرد. به همین جهت مطالعه و تحقیق در خصوص آن، امری تخصصی و مشکل است.
در خصوص بیمه کتب و مقالات متعددی وجود دارد از جمله :
1.امامی پور، محمد، بررسی قانون بیمه شخص ثالث و چگونگی آراء صادره ،طرح پژوهشی، بیمه مرکزی ایران،1380.
2.ایزانلو ، محسن، نقد و تحلیل قانون اصلاح قانون اجباری، مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی، ش 4 ،1387.
- کاتوزیان، ناصر و جنیدی، لعیا و غمامی، مجید، مسئولیت ناشی از حوادث رانندگی ،انتشارات دانشگاه تهران،1381 .
- محمود صالحی، جان علی، “مفهوم ثالث و نقش بیمه در تحول حقوق ایران” ، فصلنامه صنعت بیمه ،سال 51.
- محمود صالحی، جان علی، حقوق بیمه، بیمه مرکزی ایران، تهران،1381 .
- ایرج بابایی ، ح بیمه ، تهران، سمت ، چاپ ششم 1386
- محمد مهدی محمدی ، حقوق بیمه مسئولیت و شخص ثالث ، تهران ، میزان ، چاپ اول ، 1358
- آیت الله کریی ، کلیات بیمه ، تهران ، بیمه مرکزی ایران ، چاپ اول، 1374.
این کتابها عموماً به تعریف مفاهیم بیمهای و دسته بندی بیمهها پرداختهاند. محیط دانشگاهی نیز به این رشته توجه کافی مبذول نداشته است، به نحوی که در دانشکدههای حقوق درس حقوق بیمه در قالب یک واحد اختیاری ارائه میگردد و همین امر موجب ناشناخته ماندن ابعاد این رشته در ذهن دانشجویان و در نتیجه عدم تمایل آنها به نگاشتن پایاننامه های خود در این موضوع میگردد.
بنابراین عمده مطالب مربوط به بیمه اجباری مسئولیت مدنی را باید در مقالات موجود در محدود مجلات مربوط به صنعت بیمه جستجو نمود. مقالاتی که یا علمی نیستند و یا اگر چنیناند تنها به بعد خاصی از صنعت بیمه توجه داشتهاند.
و) روش تحقیق
این تحقیق به صورت توصیفی و کتابخانهای صورت گرفته است
ز)تقسیم بندی مطالب
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-07-02] [ 02:57:00 ق.ظ ]
|