پایان نامه رابطه جهت گیری مذهبی و ابعاد شخصیت با سلامت روان در بین معلمان زن مقطع ابتدایی |
مشخصه های سلامت روان 17
دیدگاه های مرتبط با سلامت روان 18
دیدگاه روان تحلیلی 18
دیدگاه هستی گرایی 21
دیدگاه انسان گرایی 23
دیدگاه شناختی 25
دیدگاه رفتار گرایی 27
تعریف دین 28
تاریخچه روان شناسی دین 29
مذهب و بهداشت روانی 31
نظریه های روان شناسی مرتبط با دین 35
نظریه یونگ 35
نظریه ویلیام جیمز 37
نظریه آلپورت 40
نظریه گالتون 41
نظریه هال 42
تعریف شخصیت 43
رویکرد صفات 46
نظریه گوردون آلپورت 47
نظریه ریموند بی کتل 48
نظریه هانس جی. آیزنک 49
مدل پنج عاملی صفات شخصیت 51
پیشینه تحقیق 57
پیشینه ی داخلی 57
پیشینه خارجی 60
فصل سوم: روش پژوهش 64
طرح پژوهش 65
متغیرهای پژوهش 65
جامعه آماری 65
نمونه و شیوه نمونه گیری 65
ابزار پژوهش 66
پرسشنامه سلامت روان (GHQ-28 ) 66
پرسشنامه سنجش جهت گیری های درونی و بیرونی مذهبی آلپورت 67
پرسشنامه شخصیت NEO-FFI مک کری و کاستا 68
شیوه اجرا 69
روش ها و ابزار تجزیه و تحلیل داده ها 69
فصل چهارم:یافته های پژوهش 71
الف. داده های توصیفی 72
ب. داده های استنباطی 74
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری 78
محدودیت های پژوهش 83
پیشنهادات 83
پیشنهادات پژوهشی 83
پیشنهادات کاربردی 84
منابع 85
چکیده
هدف: هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه جهت گیری مذهبی و ابعاد شخصیت با سلامت روان است.
روش: پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده و حجم نمونه شامل 100 نفر از معلمان زن مقطع ابتدایی شهر کرمانشاه می باشد که به شیوه ی نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه جهت گیری مذهبی (آلپورت، 1950)، سلامت روان (گلدبرگ و هیلر، 1979) و پرسشنامه شخصیت نئو (کاستا و مک کری، 1993) استفاده شد .
یافته ها: نتایج نشان دادند که بین عوامل برون گرایی و دلپذیر بودن با سلامت روان رابطه معنادار و مثبت وجود دارد و بین عامل روان رنجور خویی و سلامت روان رابطه ی معنی دار و معکوس وجود دارد. اما بین عوامل انعطاف پذیری و مسئولیت پذیری با سلامت روان رابطه ی معنادار وجود ندارد. همچنین بین جهت گیری مذهبی درونی و سلامت روان رابطه ی معنادار و مثبت وجود دارد اما بین جهت گیری مذهبی بیرونی و سلامت روان رابطه معنادار وجود ندارد.
این مطلب را هم بخوانید :
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد عوامل ابعاد شخصیت از جمله روان رنجور خویی، مسئولیت پذیری، دلپذیر بودن و انعطاف پذیری سهم معناداری در پیش بینی سلامت روان دارند و این عوامل می توانند میزانی از واریانس سلامت روان معلمان زن را تبیین کنند.
واژگان کلیدی: جهت گیری مذهبی، ابعاد شخصیت و سلامت روان
مقدمه
بررسی ها نشان می دهد که پیوند دیرینه ی مذهب و سلامت روانی در حال تبدیل شدن به یک باور عمومی در میان روان شناسان و روان پزشکان است. پایبندی ها و گرایش های دینی، تأثیرات مثبت و قابل ملاحظه ای بر سلامت روان می گذارند و ما اکنون شاهد چرخش چشم گیر تحقیقات به سوی نقش اعتقادات دینی و معنویت در سلامت روان هستیم. (سالاری فر و همکاران، 1390).به قول فرانکل[1] التیام فرد و جامعه فقط با مراعات سه جنبه ی انسانی یعنی جسمی، روانی و دینی حاصل می شود. آلپورت[2] و راس[3] استدلال می کنند که نگرش های مذهبی تعیین می کنند که چگونه کارکردهای مذهبی به عنوان مکانیزمی برای ارزشیابی و در ارتباط با حوادث استرس زای زندگی به کار می روند. این ارزش یابی می تواند بین نگرش های مذهبی و سلامتی اتصال برقرار کند. آنها بر این باورند که میل و گرایش دینی یک عامل مستقل و خود مختار در شخصیت انسان بوده و تمام اجزاء دیگر، شخصیت را در یک سیستم واحد کلی، وحدت می بخشد. آنان در بحث شخصیت انسان متوجه شدند که کل زندگی انسان وابسته به ایمان اوست. به این معنا که هر چه فرد دارای دین داری درونی باشد، سلامت روان بیشتری دارد، اما هر چه دین را در جهت رفاه و برآورده کردن نیازهای اجتماعی به کار ببرد و به اصل آن توجه نداشته
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-06-31] [ 08:05:00 ب.ظ ]
|