“
-
- وجود یک برداشت تعریف شده از اهمیت، اعتبار حرفه حسابداری را افزایش خواهد داد.
-
- بدون وجود دستورالعمل، اعمال قضاوت صحیح امکان پذیر نیست.
- تهیه دستورالعمل، اختلاف نظرهای موجود بین حسابداران، مدیران و تحلیلگران مالی را کاهش میدهد.
در مقابل، مخالفان دستورالعمل کمی نمودن اهمیت، چنین میگویند :
-
- هیچ قانون کمی قابل دفاعی نمی تواند در مورد تمام اقلام کاربرد داشته باشد و استفاده از دستورالعمل، موجب تشویق اتخاذ تصمیمات ناآگاهانه، غیر منطقی و به صرف بر اساس دستورالعمل گردیده و استفاده از قضاوت فردی کنارگزارده خواهد شد.
-
-
- هرحدی که برای معیار انتخاب شود، بی مفهوم خواهد بود، زیرا در غالب موارد حد بالای معیار به عنوان ملاک، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
-
- آزادی عمل و قضاوت حرفه ای به مقدار قابل ملاحظه ای کاهش یافته یا از میان خواهد رفت.[۶۱]
با وجود مخالفت برخی از صاحب نظران حسابداری و حسابرسی با ارائه دستورالعمل های کمی سازی اهمیت، برخی از انجمن های حرفه ای تهیه این دستورالعمل ها را ضروری تشخیص داده و نسبت به تهیه این دستورالعمل ها اقدام کردهاند که در ادامه، به گزیده ای از آن ها اشاره میکنیم :[۶۲]
-
- انجمن حسابداران خبره انگلستان، تحت شرایط بخصوص، حد میان ۵ درصد و ۱۰ درصد را مبنایی برای اهمیت تعیین کردهاست. جمع کل اشتباهات یا تحریفات به میزان بیش از ۱۰ درصد در صورت های مالی معمولا با اهمیت تلقی می شود. جمع اشتباهات یا تحریفات کمتر از ۵ درصد در صورت نبود عوامل کیفی، بی اهمیت تلقی میشوند. جمع کل اشتباهات یا تحریفات بین ۵ تا ۱۰ درصد مستلزم اعمال قضاوت حرفه ای است. میزان ۵ یا ۱۰ درصد باید بر اساس مبنایی مناسب (مانند سود خالص) در نظر گرفته شود.
-
- کمیته تنظیم اصول حسابداری استرالیا، حدی میان ۵ درصد تا ۱۰ درصد را برای تصمیم گیری در مورد اهمیت پیشنهاد کردهاست. جمع کل اشتباهات یا تحریفات به میزان بیش از ۱۰ درصد با اهمیت و جمع اشتباهات و تحریفات کمتر از ۵ درصد در صورت نبود عوامل کیفی بی اهمیت تلقی میشوند. جمع کل اشتباهات یا تحریفات بین ۵ تا ۱۰ درصد مستلزم اعمال قضاوت حرفه ای است.
-
- انجمن حسابداران خبره کانادا، معیار ۳ درصد سود هر سهم را به عنوان معیاری برای تعیین اهمیت پیشنهاد کردهاست.
-
- بنیاد تحقیقات مالی امریکا، در سال ۱۹۷۶ تحقیق جامعی را تحت نظر پاتیلو جهت تعیین عوامل مؤثر بر قضاوت های اهمیت و افشا انجام داد. در نتایج این تحقیق اشاره شده است که به طور کلی، یک معیار قضاوت اهمیت شکل مبلغ پولی و یا روابط درصدی برای تمام شرایط مناسب نیست و در عمل قاعده تجربی ۵ تا ۱۰ درصد سود خالص همراه با سایر معیارهای قضاوت کمی و کیفی به کارمی رود.[۶۳]
- در ایران نیز سازمان حسابرسی تلاش هایی برای کمی ساختن سطح اهمیت انجام داده است. نتیجه این تلاش ها در دستورالعمل حسابرسی منعکس شده است.[۶۴] در پیشگفتار این دستور العمل، یکی از اهداف آن را کمی کردن سطح اهمیت و مستند کردن آن بیان کردهاند. در این دستورالعمل، میانگین مجموع دارایی و فروش به عنوان معیاری برای تعیین اهمیت پیشنهاد شده است. البته این دستورالعمل نظر رسمی سازمان حسابرسی نبوده و اجرای آن الزامی نشده است. در این دستورالعمل نیز همانند سایر بیانیه های حرفه ای، از اهمیت به عنوان موضوعی قضاوتی یاد شده است و دستورالعمل را ابزاری برای دستیابی به قضاوتی قابل دفاع میداند.
چارلز[۶۵] در سال ۲۰۰۲ مجموعه ای از تحقیقات انجام شده درباره اهمیت را گردآوری کرده و به مطالعه آن ها پرداخت. چارلز پس از مطالعه تحقیقات انجام شده در حوزه کمی سازی سطح اهمیت، جدولی را تهیه کرد که این جدول حاوی درصدهای پیشنهاد شده برای تعیین سطح اهمیت در تحقیقات مطالعه شده توسط وی بود. جزئیات این جدول به شرح زیر است :
جدول ۲-۱) درصد های پیشنهادی برای تعیین سطح اهمیت
MOST WIDELY ACCEPTED METHODS OF COMPUTING MATERIALIY
۱۰ rules –of –thumb examined Category
-
- ۵% of pre- tax income
-
- ۰٫۵% of total assets
-
- ۱% of total equity
- ۰٫۵ % of total revenues
- Constant percentage methods
-
- ۲ % -۵ % of gross profit if between 0 $ and 20,000 $
-
- ۱ % -۲ % if between 20,000 $ and 1 million $
-
- ۰٫۵ % -۱ % if between 1 million $ and 100 million $
- ۰٫۵ % if over 100 million $
- Canadian institute of chartered accountants method
- Blends the above 5 methods by taking the average of their results
- Blend method
- Developed by peat Marwick main: audit guage = 1.6 (greater of assets or revenues)
- Audit gauge
-
- ۰٫۰۳۸۶۵۷ (revenues )
-
- ۰٫۱۴۶۹۲۴ (pre- tax income)
- ۰٫۲۷۱۷۶۲ (net income)
- AI cpa study
با همه تلاش هایی که انجمن های حرفه ای برای کمی ساختن اهمیت کردهاند، هنوز اهمیت به صورت یک مسئله قضاوتی باقی مانده است و دستورالعمل های موجود نیز در موارد زیادی به قضاوت حرفه ای متوسل شده اند. شرایط قضاوت از موردی به مورد دیگر متغیر است و نمی توان با وجود عوامل متغیر مؤثر بر قضاوت حرفه ای، دستورالعمل ثابتی برای قضاوت درباره اهمیت ارائه نمود. ارائه دستو العمل جامع که همه شرایط را پیشبینی کرده باشد، بسیار دشوار است زیرا :
-
- حسابرسان در انتخاب متغیرهای تصمیم گیری، اختلاف نظر دارند.
-
- حسابرسان برای متغیرهای تصمیم گیری انتخاب شده، ارزش های متفاوتی قائل میشوند.
-
- حسابرسان برای تصمیم گیری از مدل های مختلفی استفاده میکنند.
- درجه عدم قطعیت در هر یک از تصمیم گیری ها متفاوت است.[۶۶]
از آنجا که تعیین اهمیت موضوعی قضاوتی است، ارائه مطالبی درمورد قضاوت در حسابرسی، در این بخش از پایان نامه، درک ما را از مفهوم اهمیت افزایش خواهد داد.
۲-۳ ) قضاوت در حسابرسی :
تصمیم گیری فرآیندی است که یک فرد هنگام انتخاب یک راهکار از میان مجموعه راهکار های ممکن با آن مواجه می شود و قضاوت فرآیندی است که در آن افراد در مورد جنبههای مربوط به مسئله مورد تصمیم گیری فکر و اظهارنظر میکنند.[۶۷] انجمن حسابداران رسمی کانادا، قضاوت را چنین تعریف میکند :
” قضاوت حرفه ای در حسابرسی به مفهوم به کارگیری دانش و تجربه در محیط استانداردهای حسابداری، حسابرسی و آیین رفتار حرفه ای است، تا تصمیم های لازم برای گزینش راهکار مناسب از بین راهکار های مختلف اتخاذ شود.”[۶۸]
“
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-09-22] [ 02:24:00 ق.ظ ]
|