پایان نامه بررسی تأثیر یادگیری بر نوآوری و عملکرد پروژهها در شراکتهای راهبردی صنعت نفت و گاز ایران |
1-5- سوالات تحقیق.. 6
1-6- فرضیات تحقیق.. 6
1-7- مدل تحقیق.. 8
1-8- روش تحقیق.. 9
1-8-1- نوع تحقیق و شیوه گردآوری دادهها 9
1-8-2ابزارها و شیوه گردآوری اطلاعات 9
1-8-3 روایی و پایایی وسیله اندازهگیری 10
1-9- قلمرو تحقیق.. 10
1-10- جامعه و نمونه آماری.. 11
1-11- شیوه تجزیه و تحلیل دادهها.. 12
1-12- متغیرهای تحقیق و تعریف مفهومی آنها.. 13
1-12-1- یادگیری نحوه مدیریت شراکتهای راهبردی 13
1-12-2- یادگیری نحوه همکاری باهر یک از همپیمانان استراتژیک 13
1-12-3- کسب دانش از هم پیمانان استراتژیک 13
1-12-4- نوآوری در اجرای پروژه 13
1-12-5- عملکرد پروژهها 14
1-12-6- شیوه انتقال دانش درون سازمان 14
1-13- ساختار تحقیق.. 14
فصل 2: ادبیات تحقیق
2-1-مقدمه.. 16
2-2- مبانی نظری تحقیق.. 16
2-2-1 روابط بین سازمانی و کسب دانش 16
2-2-2- دانش و نوآوری در سازمان 20
2-2-3- نوآوری و عملکرد 25
2-2-4- رابطه شیوه انتقال دانش به درون سازمان و نوآوری 26
2-2-5- مشارکتهای راهبردی در صنعت نفتوگاز 28
2-3- پیشینه تجربی تحقیق.. 30
2-3-1- مطالعات خارجی 30
2-3-2- مطالعات داخلی 41
2-4- جمعبندی ادبیات تحقیق.. 43
فصل 3: روش تحقیق
3-1- مقدمه.. 48
3-2- فرضیات تحقیق.. 48
3-3- مدل تحقیق.. 48
3-4- روش تحقیق.. 49
3-5- جامعه آماری.. 50
3-6- ابزارها و شیوه جمعآوری اطلاعات.. 52
3-7- قابلیت اعتبار (روایی) ابزار سنجش.. 53
3-8- قابلیت اعتماد (پایایی) پرسشنامه.. 54
3-9- متغیرهای تحقیق.. 55
3-10- روش آماری تجزیه و تحلیل دادهها.. 56
3-11- جمعبندی فصل سوم.. 57
فصل 4: تجزیه و تحلیل دادهها
4-1- مقدمه.. 59
4-2- مشخصه عمومی نمونه آماری و پاسخدهندگان.. 59
4-2-1- مبلغ قرارداد پروژه 60
4-2-2- تحصیلات پاسخدهندگان 60
4-2-3- سمت پاسخدهندگان 61
4-2-4- طبقهبندی پروژهها از نظر نوع آنها 61
4-3- تحلیلهای تک متغیره.. 62
4-3-1- یادگیری نحوه مدیریت شراکتهای راهبردی 62
4-3-2- یادگیری نحوه همکاری باهم پیمانان استراتژیک 62
4-3-3- کسب دانش از هم پیمانان استراتژیک 63
4-3-4- عملکرد پروژهها 64
4-3-5- شیوه انتقال دانش به درون سازمان 66
4-3-6- آمارههای توصیفی متغیرهای مدل 67
این مطلب را هم بخوانید :
4-4- تحلیلهای دو متغیره و مدل معادلات ساختاری.. 68
4-4-1- ارزیابی مدل اندازهگیری 69
4-4-2- مدل ساختاری و آزمون فرضیههای تحقیق 82
4-4-3- بررسی فرضیات تحقیق 84
4-5- تحلیل چند متغیره و بررسی برازش مدل.. 92
4-6- جمعبندی و نتیجهگیری.. 95
فصل 5: نتیجه گیری و پیشنهادها
5-1- مقدمه.. 97
5-2- مروری بر چارچوب کلی تحقیق.. 97
5-3- یافتههای تحقیق.. 98
5-3-1- یافتههای حاصل از تحلیلهای تک متغیره 98
5-3-2- یافتههای حاصل از تحلیل عاملی تابیدی و بخش اندازهگیری مدل 101
5-3-3- یافتههای حاصل آزمون فرضیهها و بخش ساختاری مدل 101
5-3-4- جمعبندی و نتیجهگیری 106
5-4- پیشنهادهای تحقیق.. 107
5-4-1- پیشنهادها کاربردی 107
5-4-2- پیشنهاد برای تحقیقات آتی 109
5-5- محدودیتهای تحقیق.. 110
منابع و مآخذ
منابع فارسی 112
منابع انگلیسی.. 113
ضمایم
خروجیهای نرمافزار SPSS.. 121
شاخصهای برازش مدل تحقیق.. 126
پرسشنامه.. 127
- مقدمه
فشارهای محیطی ناشی از تغییرات وسیع شرایط کسبوکار و تشدید فضای رقابتی میان سازمانها، بقای سازمانها را با تهدید جدی مواجه ساخته است. کوتاه شدن چرخه محصولات و رشــد سریع فناوری و همچنین گسترش انتظارات جامعه، سـازمانها را وادار به خدمت گرفتن روشهای گوناگونی جهت کسب مزیت رقابتی و تداوم فعالیت در محیط پر تلاطم کنونی نموده است.
اما از ســوی دیگر، یکپارچگی روزافزون بازارها و ظهــور فناوریهای جدید و نیاز به دانش فنی و تکنولوژیکی در کنار محدودیت سرمایه به خصوص در دهه اخیر کسـب مزیت رقابتی پایدار را به امری مخاطرهآمیز تبدیل کرده است. از این روســــت که سازمانها به تدریج تداوم فعالیت را در گرو رقابت در کنار تعامل یافته و به جستجوی شیوههایی در راستای بهرهمندی از منابع رقبا پرداختهاند. اتحادهای استراتژیک سازمانها، فرصت کسب داراییها، صلاحیتها و توانایی را فراهم میکند که بدون استقرار آنها دستیابی به چنین منابعی قابل تصور نخواهد بود. بنابراین ائتلافها و شراکتهای استراتژیک بین موسسات و سازمانهای گوناگون امروزه به عنوان ابزاری حیاتی برای کارآفرینان کوچک و استراتژی توسعه برای سازمانهای بزرگ تلقی میگردد.
صنعت نفت به عنوان مهمترین صنعت کشور و از ارکان ضروری اقتصاد ایران به شمار میرود، با توجه به روند رو به رشد مصرف انرژی در جهـــان پیشبینی میشود نفت و گاز طبیعی همچنـــان به عنوان سوخت منتخب، جایگاه خود را در مجموعه اقلام سبد انرژی مصرفکنندگان حفظ نماید.
نگاهی به اولویتهای صنعت نفت ایران در سالهای اخیر، تاکید بر ضرورت توسعه میادین مشترک نفتی و گازی، توسعه نقش ایران در بازارهای جهانی از طریق افزایش تعامـــلات بینالمللی در کنار تقویت بنیان مهندسی و ساخت و اجرای داخلی به عنوان اهداف کامل این صنعت دارد.
لذا با توجه به ضرورت توسعه صنعت نفت از دید مدیـران، از یک سو محـــدودیتهای پیش رو از قبیل سرمایهگذاری و دسترسی به فنآوریهای جدید و نقش غیرقابلانکار شرکتهای چندملیتی در تبادلات تکنولوژیک بین کشورها از سوی دیگر، نیاز به استقرار و استمرار روابط استراتژیک میان شرکتهای داخلی و شرکتهای بینالمللی فعال در صنعت نفت و گاز بیش از هر زمان دیگری احســـاس میگردد.
در مجموعه حاضر سعی بر آن است تا با معرفی شراکتهای استراتژیک به عنوان یکی از اصــلیترین منابع انتقال دانش از محیط خارج از سازمان، تأثیر اینگونه روابط را بر نوآوری در اجرای پروژههای صنعت نفت و گاز مورد بررسی قرارداده و تأثیر این نوآوری را بر بهبود عملکرد پروژهها ارزیابی نماییم.
- بیان مسئله
این پژوهش به دنبال پاسخ این پرسش است که چگونه دانش کسبشده از طریق روابط بین سازمانی به نوآوری و بهبود عملکرد پروژههای انجامشده در سازمان منجر میشود.
اهمیت این موضوع در این است که اولاً در دهه گذشته از همکاریهای بین سازمانی همچون شراکتهای راهبردی[1] به عنوان یکی از ابزارهای مهم انتقال دانش بین سازمانها یاد شده است (کامینسکی و همکاران[2]، ۲۰۰۸) ، مشارکتها، شکاف بین منابع موجود شرکت و الزامات مورد نیاز آینده را پر میکنند به علاوه دسترسی سازمانها به منابع بیرونی و ترویج یادگیری در سطح سازمان، ضمن ایجاد هم افزایی، توانایی سازمانها را در غلبه بر فشارهای محیطی افزایش میدهد. تجربه موفقت آمیز شرکتهای ژاپنی نظیر تویوتا در برقراری روابط با رقبا و تبادل دانش با آنها نشان داد روابط تعاملی با رقبا میتواند به موفقیت و کسب سهم بازار بیشتر منجر گردد.
ثانیاً طی سالیان اخیر نوآوری به عنوان یکی از مزیتهای رقابتی در سازمان معرفیشده است (مقدمی، ۱۳۸۶؛ امانی و همکاران، ۱۳۸۶؛ آندر و کاپور[3]،۲۰۱۰). نوآوری بنا بر تعریف لافورت[4] (۲۰۰۸ ) ارائه محصولات و خدمات جدید و یا بهکارگیری فرایندها و استراتژی های نوین و خلاقانه و یا به خدمت گرفتن تکنولوژی های تازه است. در میان عوامل اثرگذار بر نوآوری، اخیراً به اهمیت دانش و مسائل مربوط به یادگیری تاکید بیشتری شده است (صنوبر و همکاران،۱۳۹۰؛ چوی و دیگران[5]، ۲۰۰۸) . به خصوص اینکه منابع خارج سازمان به عنوان اصلیترین منابع کسب دانش معرفیشدهاند (بیرلی و همکاران[6]، ۲۰۰۹؛ آمارا و همکاران[7]، ۲۰۰۸)؛ تا جائیکه توانایی سازمان در شناسایی اطلاعات جدید از طریق روابط خارجی و استفاده از آن در مقاصد تجاری که به آن ظرفیت جذب[8] گفته میشود به طور مثبتی موثر بر نوآوری است (لین و لاپتکین[9] ، ۱۹۹۸؛ کوهن و لوینتال[10] ،۱۹۹۰) .
به علاوه در این پژوهش تأثیر شیوه انتقال دانش بر نوآوری در روابط بین سازمانی مورد مطالعه قرار خواهد گرفت نوناکا[11] (۱۹۹۴) دانش را به دو گونه ۱- ضمنی[12] و ۲- صریح[13] طبقهبندی میکند. پرسشی که در این پژوهش محقق به دنبال پاسخ به آن است این است که آیا شیوه انتقال دانش در سازمان اعم از آشکار یا ضمنی بر نوآوری در اجرای پروژه اثرگذار است (داوسون[14] ،۲۰۰۰)؟
در این پژوهش جهت آزمودن فرضیات مدل از پروژههای انجامشده در صنایع نفت و گاز ایران استفاده خواهد شد. علت انتخاب این صنعت نیاز روزافزون به نوآوری و مدیریت آن در صنعت مذکور است که مدیران پروژهها را بیش از گذشته بااهمیت این موضوع آشنا ساخته است (زارعی و نسیمی،۱۳۸۹)؛ وابستگی اقتصاد جهانی به تحولات این صنعت و اثرات ناشی از افت تولید و افزایش رو به گسترش تقاضا برای این ماده ارزشمند، همگی مبین ضرورت نوآوری در صنعت نفت است. به علاوه عدم دسترسی شرکتهای بینالمللی به ذخایر عمده نفتی از یک طرف و نیازهای تکنولوژیک و دانش فنی مورد نیاز تولیدکنندگان نفت خام، حجم گسترده قراردادها و پیمانهای استراتژیک را در صنعت مورد مطالعه باعث شده است (نسیمی،۱۳۸۵).
- ضرورت و اهمیت تحقیق
با وجود اینکه بررسی اجمالی تحقیقات انجامشده در حوزه دانش و روابط استراتژیک حاکی از افزایش قابلملاحظه حجم تحقیقات در دهه اخیر است، کماکان مواردی وجود دارد که به شفافسازی بیشتر نیازمند است. نخست آنکه غالب پژوهشهای انجامشده در حوزه شراکتهای راهبردی تنها به دست آوردهای حاصله از آن یا به ویژگیهای مورد نیاز جهت شکلگیری اینگونه روابط بسنده نمودهاند (برای مثال برگرس و همکاران[15]،۱۹۹۳ و هاگدم و چاکنارد[16]،۱۹۹۴) و نگاه تکاملی نسبت به پدیده شراکتهای راهبردی امری است که کمتر مورد بررسی واقع گردیده است (رینگ و دان[17]،۱۹۹۴) .
ثانیاً در پژوهشهای تجربی صورت گرفته در حوزه دانش و یادگیری، محققان بیشتر بر انتقال دانش متمرکزشدهاند و کمتر به شناسایی گونههای دانش در روابط بین سازمانی پرداخته شده است.
در پایاننامه حاضر، جهت پر کردن خلأ موجود سه دسته دانش حاصل از برقراری روابط بین سازمانی شناسایی و مورد بررسی قرار خواهد گرفت که عبارتاند از) اسپلاردو همکاران[18]،۲۰۱۱) :
یادگیری نحوه مدیریت شراکتهای راهبردی
یادگیری نحوه همکاری باهم پیمانان استراتژیک
دانش کسبشده از هم پیمانان استراتژیک در زمینههایی همچون بازاریابی، محصولات و …
هم چنین اگرچه در طی سالیان اخیر به اهمیت دانش در کسب مزیت رقابتی از طریق نوآوری و بهبود عملکرد سازمان تاکید فراوان شده است (دایر و سینگ[19]، ۱۹۹۸) لکن نیاز به شواهد تجربی بیشتر در این زمینه وجود دارد (یه آ[20]،۲۰۰۹).
همچنین، تحقیقات در مورد تأثیر نوآوری بر عملکرد اگر چه رشد قابلملاحظهای را نشان میدهد، اما متأسفانه علیرغم اهمیت نوآوری در حوزه نفت و گاز، این صنعت کمتر مورد توجه محققین قرار داشته است. به علاوه تعداد محدودی از مطالعات موجود به طور مستقیم تأثیر نوآوری را بر عملکرد پروژههای سازمان مورد بررسی قرار دادهاند که پژوهش حاضر از این طریق سعی در بسط و گسترش ادبیات این موضوع را دارد.
- اهداف تحقیق
هدف این پژوهش بررسی این است که چگونه یادگیری از طریق مشارکتهای راهبردی در کنار دانش کسبشده از هم پیمانان استراتژیک در سازمانهای پروژه محور، به نوآوری و بهبود عملکرد پروژههای این سازمانها منجر خواهد شد.
- سوالات تحقیق
تحقیق حاضر در صدد پاسخ به پرسشهای زیر است:
- آیا یادگیری از طریق شراکتهای راهبردی از سوی مجریان پروژه در سازمانهای پروژه محور، به کسب دانش منجر خواهد شد؟
- آیا دانش کسبشده از طریق روابط بین سازمانی در سازمانهای پروژه محور، به نوآوری در اجرای پروژهها منجر خواهد شد؟
- آیا نوآوری در اجرای پروژهها به بهبود عملکرد پروژه منجر خواهد شد؟
آیا شیوه انتقال دانش به درون سازمان، بر نوآوری در اجرای پروژه اثرگذار است؟
- فرضیات تحقیق
فرضیه۱) در یک سازمان پروژه محور، یادگیری نحوه مدیریت شراکتهای راهبردی از سوی مجریان پروژه اثر مثبتی بر:
کسب دانش از هم پیمانان استراتژیک دارد.
یادگیری نحوه همکاری باهم پیمانان استراتژیک دارد.
فرضیه۲) در یک سازمان پروژه محور، یادگیری نحوه همکاری باهم پیمانان استراتژیک اثر مثبتی بر کسب دانش از آنان دارد
فرضیه۳) نوآوری در انجام پروژهها به طور مثبتی متأثر از:
کسب دانش از هم پیمانان استراتژیک است.
یادگیری نحوه همکاری باهم پیمانان استراتژیک است.
فرضیه۴) نوآوری در اجرای پروژه، منجر به بهبود عملکرد پروژه خواهد شد
فرضیه۵) انتقال دانش به شکل صریح در مقایسه با شکل ضمنی آن، تأثیر مثبت بیشتری بر نوآوری در اجرای پروژهها دارد
جدول ۱-1 ارتباط میان سوالات و فرضیات تحقیق را نمایش میدهد:
- مدل مفهومی تحقیق
- روش تحقیق
روش تحقیق عبارت از کلیه وسایل و مراحل جمعآوری منظم اطلاعات و شیوه تحلیل منطقی آنها برای نیل به یک هدف است این هدف بطورکلی کشف حقایق است و به همین جهت اصول کلی آن در کلیه علوم یکسان است.
- نوع تحقیق و شیوه گردآوری دادهها
تحقیق پیش رو از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی و از نوع پیمایشی خواهد بود. در تحقیقات توصیفی محقق به دنبال چگونه بودن موضوع است که شامل جمعآوری اطلاعات برای آزمون فرضیه یا پاسخ به سؤالات مربوط به وضعیت فعلی موضوع مورد مطالعه میشود. تحقیقات توصیفی هم جنبه کاربردی دارند و هم جنبه مبنایی که در بعد کاربردی از نتایج این تحقیقات در تصمیمگیریها و سیاستگذاریها و همچنین برنامهریزیها استفاده میشود.
تحقیق پیمایشی به عنوان شاخهای از تحقیقات توصیفی، برای بررسی توزیع ویژگیهای یک جامعه آماری به کار میرود، با استفاده از تحقیقات پیمایشی محقق به تبیین پدیدهها پرداخته و صرفاً به توصیف آن بسنده نمیکند (سرمد، ۱۳۷۶) .
- ابزارها و شیوه گردآوری اطلاعات
جمعآوری اطلاعات از مهمترین بخشهای یک پژوهش به شمار می رود. در پژوهش حاضر جهت گردآوری دادهها از روشهای زیر استفاده خواهد شد:
روش کتابخانهای: جهت استخراج مفاهیم اصلی تحقیق از کتابهای مرتبط و مقالات تخصصی، استفاده خواهد شد.
روش میدانی: در روش میدانی محقق از طریق مراجعه به افراد یا محیط و برقراری ارتباط مستقیم با واحد تحلیل یعنی افراد، مؤسسات، و غیره اطلاعات مورد نظر خود را گردآوری میکند. در پژوهش حاضر ابزار مورد استفاده محقق در این روش، مصاحبه و پرسشنامه است.
- روایی و پایایی وسیله اندازهگیری
قابلیت اعتماد (پایایی) [22] و همچنین اعتبار (روایی[23]) یک پرسشنامه یا ابزار اندازهگیری، از موضوعات بسیار مهم در امر جمعآوری اطلاعات و مشاهدات است.
مفهوم اعتبار (روایی) به این سؤال پاسخ میدهد که ابزار اندازهگیری تا چه حد خصیصه مورد نظر را می سنجد. بدون آگاهی از اعتبار ابزار اندازهگیری نمیتوان به دقت دادههای حاصل از آن اطمینان داشت. در پژوهش حاضر جهت تعیین روایی پرسشنامه از شیوه اعتبار محتوا و نظر تعدادی از اساتید دانشگاهی و برخی مدیران باسابقه صنعت نفت، استفاده خواهد شد، علاوه بر این، روایی پرسشنامه به کمک روش روایی سازه نیز بررسی خواهد شد.
همچنین، پایایی با این امر سروکار دارد که ابزار اندازهگیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی به دست میدهد. شناختهشدهترین روش برای تعیین قابلیت اعتماد مقیاسهای ترتیبی، روش آلفای کرونباخ است که در پژوهش پیش رو جهت سنجش پایایی پرسشنامه مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
- قلمرو تحقیق
قلمرو موضوعی: در این پژوهش با بررسی پروژههای انجامشده در صنعت نفت و گاز کشور، نقش یادگیری حاصل از استقرار روابط استراتژیک با شرکتهای بینالمللی بر نوآوری و عملکرد پروژههای این صنعت مشخص گردیده و مدلی برای آن ارائه میگردد.
قلمرو مکانی: این پژوهش از نظر مکانی پروژههای انجامشده در شرکت ملی نفت ایران را شامل میشود.
قلمرو زمانی: این تحقیق با کمک دادههای مربوط به بازه زمانی ۱۳۸۵ الی ۱۳۹۱ صورت میگیرد.
- جامعه و نمونه آماری
جامعه آماری این تحقیق، کلیه پروژههایی را شامل میشود که کارفرمای آن شرکت ملی نفت ایران و شرکتهای تابعه آن بوده و آغاز به کار آنها از سال ۱۳۸۵ به بعد است.
شرکت ملی نفت ایران (NIOC) مسئول بهرهبرداری، استخراج، پالایش، پخش و صادرات منابع نفت ایران و از بزرگترین شرکتهای نفتی جهان است و در شهر تهران مرکزیت دارد. این شرکت در سال ۱۳۲۷ خورشیدی پس از ملی شدن نفت ایران تأسیس و جایگزین شرکت نفت انگلیس و بختیاری شد. این شرکت در حال حاضر کاملاً دولتی است و رئیس آن توسط رئیسجمهوری اسلامی ایران تعیین میگردد. این شرکت دومین شرکت بزرگ نفتی دنیا بر پایه تولید نفت سالیانه است.
شرکت ملی نفت ایران دارای بیش از ۳۰ شرکت زیرمجموعه، فعال در سه حوزه عملیاتی، خدماتی و پشتیبانی است که از این بین پروژه انجامگرفته در ۱۹ شرکت عملیاتی زیر، جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل میدهند. این شرکتها عبارتاند از:
- شرکت حفاری شمال
- شرکت نفت خزر
- شرکت پایانههای نفتی ایران
- شرکت ملی حفاری ایران
- شرکت نفت و گاز اروندان
- شرکت نفت و گاز پارس
- شرکت نفت فلات قاره ایران
- شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی
- شرکت نفت و گاز شرق
- شرکت نفت و گاز غرب
- شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
- شرکت پیرا حفاری ایران
- شرکت نفت و گاز آغاجاری
- شرکت نفت و گاز گچساران
- شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان
- شرکت نفت و گاز مارون
- شرکت نفت و گاز کارون
- شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب
- شرکت مهندسی توسعه نفت
نمونهگیری به روش خوشهای دومرحلهای از میان پروژههای انجامگرفته در این شرکتها، صورت خواهد گرفت.
- شیوه تجزیه و تحلیل دادهها
تحقیق پیش رو از لحاظ هدف کاربردی و از حیث روش، توصیفی و از نوع پیمایشی خواهد بود. در این پژوهش دادهها پس از جمعآوری در سه سطح پردازش میشوند که عبارتاند از تحلیل تک متغیره، تحلیل دو متغیره و تحلیل چند متغیره. در مرحله اول روابط بین متغیرها مد نظر نبوده و هر یک از متغیرها به طور مجزا بررسی خواهند شد و با کمک شاخصهای مرکزی و پراکندگی تصویری کلی از جامعه به دست خواهد آمد. در مرحله بعد فرضیات تحقیق به شیوه مدلسازی معادلات ساختاری[24] مورد بررسی قرار خواهند گرفت؛ و تأثیر متغیرهای مستقل بر متغیرهای وابسته نمایش داده میشود و نهایتاً در مرحله سوم، با محاسبه برازش مدل، میزان سازگاری مدل با دادههای موجود تعیین خواهد شد. جهت پردازش دادهها از نرمافزارهای لیزرل[25] و SPSS استفاده خواهد شد.
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-06-31] [ 12:49:00 ب.ظ ]
|