قرار گرفتند. غذادهی روزانه در چهار نوبت در ساعات 6، 12، 18 و 24 تا زمان رسیدگی جنسی مولدین و تخم‌ریزی انجام شد. تعداد روز لازم برای رسیدن به رسیدگی جنسی، تعداد و درصد مولدین تخم‌ریزی کرده، تعداد تخم تولیدی، تعداد لارو تولیدی و شاخص‌های رشد لاروها (طول کل و وزن تر) محاسبه شد. جهت بررسی مقاومت لاروها در برابر استرس‌های شوری (10،20، 40 و 50 قسمت در هزار)، دما (10،20، 40 و 50 درجه سانتی گراد) و فرمالین (100 قسمت در میلیون)، لاروها به مدت 30 دقیقه در معرض استرس قرار گرفتند و پس از انتقال به آب تازه، میزان بازماندگی تیمارهای مختلف محاسبه گردید. بر‌اساس نتایج، به‌طور میانگین در تیمار سه پس از گذشت 9 روز از غذادهی، 12 عدد از مولدین ماده به مرحله چهار رسیدگی جنسی رسیدند. در تیمار دو، 9 عدد از مولدین ماده به طور میانگین 13 روز پس از شروع غذادهی آماده جفت‌گیری شدند. همچنین در تیمار یک به‌طور میانگین با گذشت 18 روز از غذادهی، 4 عدد از مولدین ماده مراحل رسیدگی جنسی را پشت‌سر گذاشتند و این تیمارها از لحاظ زمان تخم‌ریزی اختلاف معنی‌دار آماری داشتند (05/0>P ). بیشترین و کمترین میانگین تعداد تخم به‌ترتیب متعلق به تیمار سه (123622 عدد تخم) و تیمار یک (78350 عدد تخم) بود و اختلاف معنی‌داری بین تیمارها مشاهده شد (05/0>P ). همچنین در مراحل لاروی ناپلیوس و پست‌لاروی، تیمار سه بیشترین تعداد و بعد از آن تیمار دو و همچنین تیمار یک کمترین تعداد لارو تولیدی را داشتند و همه تیمارها نسبت به یکدیگر دارای اختلاف معنی‌داری بودند (05/0>P ). در بررسی شاخص‌های رشد لاروها، بیشترین و کمترین میانگین طولی و وزنی به‌ترتیب متعلق به تیمار سه و تیمار یک بوده و تیمارهای دو و سه نسبت به تیمار یک دارای اختلاف معنی‌داری بودند (05/0>P ). در مقاومت به استرس‌های محیطی در آزمایشات استرس شوری، دما و فرمالین، بیشترین بازماندگی به تیمار سه و کمترین بازماندگی به تیمار یک اختصاص داشت. با‌‌توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش می‌توان گفت که رشد گنادها، رسیدگی جنسی، سرعت تخم‌ریزی، کیفیت تخم‌ها و لاروهای تولیدی و مقاومت لاروها در برابر استرس‌های محیطی در مولدین میگوی سفید غربی که با 12% کرم پرتار در جیره تغذیه شده بودند نسبت به مولدین تغذیه شده با 8% از این کرم و مولدین شاهد افزایش می‌یابد. کلمات کلیدی: میگوی سفید غربی Litopenaeus vannamei، کرم پرتار Perinereis nuntia، جیره غذایی، رشد، استرس‌های محیطی صفحه فهرست مطالب 1 فصل اول 1 مقدمه و کلیات 1 1-1 مقدمه 5 1-1-1 اهداف و فرضیات 5 1-1-2 جنبه نوآوری تحقیق 6 1-2 کلیات 6 1-2-1 پراكندگی میگوها و مناطق زیست 6 1-2-2 طبقه بندی میگوهای پنائیده 7 1-2-3 چرخه زندگی میگو 7 1-2-4 تخم‌ریزی 8 1-2-4-1 انکوباسیون تخم 8 1-2-5 مراحل لاروی 8 1-2-5-1 مرحله ناپلیوس 8 1-2-5-2 مرحله پروتوزوآ 9 1-2-5-3 مایسیس 9 1-2-5-4 مرحله پست‌لاروی (پس نوزادی) 9 1-2-5-5 سایر مراحل زندگی 10 1-2-6 دستگاه تولید مثل 10 1-2-7 اهمیت آبزی‌پروری 14 1-2-8 تکثیر‌و‌پرورش میگوهای خانواده پنائیده 17 1-2-8-1 تکثیر‌و ‌پرورش میگوی وانامی (سفید غربی) 18 1-2-8-2 پرورش میگوی وانامیدر ایران 19 1-2-9 نیازهای آبزی‌پروری موفق (با تاکید بر اهمیت غذا) 21 1-2-10 غذای زنده در آبزی‌پروری 21 1-2-11 مروری بر کرم‌های پرتار و اهمیت آن‌ها 24 فصل دوم 24 مروری بر مطالعات پیشین 28 فصل سوم 28 مواد و روش ها 28 3-1 محل اجرای آزمایش 28 3-2 طرح آزمایش 29 3-3 وسایل، تجهیزات و مواد مورد استفاده 29 3-3-1 وسایل آزمایشگاهی و اندازه گیری 30 3-3-2 مواد شیمیایی 30 3-4 مواد غذایی 31 3-5 سایرتجهیزات و مواد مورد استفاده 31 3-6 آماده سازی مخازن 32 3-7 تامین و ضدعفونی آب مورد نیاز پرورش 32 3-8 آبگیری مخازن و تنظیم فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب 32 3-9 انتقال مولدین به مخازن 33 3-10 غذادهی مولدین و رسیدگی جنسی 35 3-11 تخم‌ریزی و انتقال لاروها 35 3-12 شمارش و توزیع لاروها به مخازن 36 3-13 عملیات پرورش، غذادهی و بررسی سلامت لاروها 38 3-14 تعویض آب و خارج نمودن مواد زائد در مخازن لاروی 39 3-15 تعیین شاخص‌های رشد و بازماندگی در لاروها 40 3-16 نحوه انجام تست‌های استرس شوری، دما و فرمالین 42 3-17 تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها 43 فصل چهارم 43 نتایج 43 4-1 شاخص‌های کیفی آب 44 4-2 میانگین وزن اولیه مولدین 44 4-3 مدت زمان لازم تا حصول به رسیدگی جنسی مولدین 45 4-4 درصد مولدین ماده تخم‌ریزی کرده در مدت زمان 20 روز 45 4-5 تعداد تخم تولیدی از مولدین 46 4-6 بازماندگی لاروهای مرحله ناپلیوس 46 4-7 بازماندگی لاروهای مرحله پست‌لارو 46 4-8 طول کل و وزن ترپست‌لاروها در پایان دوره آزمایشی 47 4-9 تست‌های استرس 47 4-9-1 تست استرس شوری 50 قسمت در هزار 48 4-9-2 تست استرس شوری 40 قسمت در هزار 48 4-9-3 تست استرس شوری 20 قسمت در هزار 48 4-9-4 تست استرس شوری 10 قسمت در هزار 49 4-9-5 تست استرس دمای 50 درجه سانتی‌گراد 49 4-9-6 تست استرس دمای 40 درجه سانتی‌گراد 50 4-9-7 تست استرس دمای 20 درجه سانتی‌گراد 50 4-9-8 تست استرس دمای 10 درجه سانتی‌گراد 51 4-9-9 تست استرس فرمالین 100 قسمت در میلیون 52 فصل پنجم 52 بحث و نتیجه‌گیری 59 نتیجه‌گیری کلی 60 آزمون فرضیات 61 فصل ششم 61 پیشنهادات صفحه فهرست جدول ها 29 جدول 3-1 تیمارهای غذایی مورد استفاده در طول دوره تغذیه مولدین میگوی Litopenaeus vannamei برای حصول به رسیدگی جنسی 43 جدول 4-1 میانگین دامنه تغییرات شاخص‌های کیفی آب در طول دوره تغذیه مولدین میگوی Litopenaeus vannamei تا زمان حصول به رسیدگی جنسی 43 جدول 4-2 میانگین دامنه تغییرات پارامترهای کیفی آب در طول دوره پرورش لاروهای تولیدی از مولدین میگوی Litopenaeus vannamei 44 جدول 4-3 میانگین وزن اولیه مولدین میگوی Litopenaeus vannamei بر حسب گرم در هر تیمار آزمایشی 45 جدول 4-4 میانگین تعداد روزهای رسیدن به رسیدگی جنسی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei در تیمارهای آزمایشی در یک دوره 20 روزه 45 جدول 4-5 درصد مولدین ماده Litopenaeus vannamei تخم‌ریزی کرده در هر تیمار آزمایشی در دوره 20 روزه 45 جدول 4-6 میانگین تعداد تخم تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei در تیمارهای آزمایشی 46 جدول 4-7 میانگین تعداد لاروهای مرحله ناپلیوس تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei در تیمارهای آزمایشی 46 جدول 4-8 میانگین تعداد پست‌لارو تولیدی از مولدین میگوی Litopenaeus vannamei تحت تیمارهای آزمایشی 47 جدول 4-9 میانگین طول کل لاروها (میلی‌متر) در پایان دوره پرورش 47 جدول 4-10 میانگین وزن تر لاروها (میلی‌گرم) درپایان دوره پرورش 47 جدول 4-11 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس شوری 50 قسمت در هزار 48 جدول 4-12 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس شوری 40 قسمت در هزار 48 جدول 4-13 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس شوری 20 قسمت در هزار 49 جدول 4-14 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس شوری 10 قسمت در هزار 49 جدول 4-15 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس دمای 50 درجه سانتی‌گراد 49 جدول 4-16 میانگین درصد بازماندگی لاروهادر برابر استرس دمایی 40 درجه سانتی ‌گراد 50 جدول 4-17 میانگین درصد بازماندگی لاروهادر برابر استرس دمایی 20 درجه سانتی ‌گراد 50 جدول 4-18 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس دمایی 10 درجه سانتی‌گراد 51 جدول 4-19 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس فرمالین 100 قسمت در میلیون صفحه فهرست شکل ها 7 شکل 1-1 مراحل مختلف زندگی میگوها 30 شکل 3-1 دستگاه‌های اندازه گیری فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب و زیست سنجی 31 شکل 3-2 مواد غذایی مورد استفاده مولدین میگوی Litopenaeus vannamei به ترتیب از بالا و راست به چپ کرم پرتار Perinereis nuntia، ملالیس، جگر گاو و اسکوئید 33 شکل 3-3 وزن کشی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei برای انتقال به مخازن آزمایشی 34 شکل 3-4 وزن کردن غذاها و آماده سازی آن‌ها برای مولدین میگوی Litopenaeus vannamei در هر وعده غذایی 36 شکل 3-5 آماده سازی مخازن لاروی، انتقال لاروها به مخازن و بررسی روزانه وضعیت لاروهای تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei 38 شکل 3-6 غذاهای لاروی مورد استفاده در دوره پرورش لاروهای تولیدی از راست به چپ فلک آرتمیا، غذای M.C.F، جلبک کیتوسروس و ناپلی آرتمیا 39 شکل 3-7 تعویض آب روزانه لاروهای تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei 40 شکل 3-8 اندازه گیری طول کل پست‌لاروهای تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei برای بررسی رشد آن‌ها 42 شکل 3-9 آماده سازی تشت های محتوی آب با شوری های مختلف و انتقال لاروها به آن‌ها برای انجام تست استرس شوری فصل اول مقدمه و کلیات 1-1 مقدمه رشد کنونی جمعیت جهان و نیاز روزافزون به پروتئین، نیازمند راهکارهای بهینه در تامین این ماده غذایی است، در همین راستا فعالیت‌های شیلاتی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده و می‌تواند یکی از محورها و راهبردهای تولید پروتئین مورد نیاز کشور باشد. افزایش تولید آبزیان مرهون افزایش تولید در زیر‌بخش آبزی‌پروری است (زارع و پورعاشوری، 1386)، در‌حالی که میزان صید آبزیان در طی دو دهه اخیر تقریبا ثابت بوده و یا افزایش اندکی را نشان می‌دهد. به‌منظور پاسخگویی به تقاضای روز‌افزون مردم، آبزی‌پروری به‌عنوان یک قرار گرفتند. غذادهی روزانه در چهار نوبت در ساعات 6، 12، 18 و 24 تا زمان رسیدگی جنسی مولدین و تخم‌ریزی انجام شد. تعداد روز لازم برای رسیدن به رسیدگی جنسی، تعداد و درصد مولدین تخم‌ریزی کرده، تعداد تخم تولیدی، تعداد لارو تولیدی و شاخص‌های رشد لاروها (طول کل و وزن تر) محاسبه شد. جهت بررسی مقاومت لاروها در برابر استرس‌های شوری (10،20، 40 و 50 قسمت در هزار)، دما (10،20، 40 و 50 درجه سانتی گراد) و فرمالین (100 قسمت در میلیون)، لاروها به مدت 30 دقیقه در معرض استرس قرار گرفتند و پس از انتقال به آب تازه، میزان بازماندگی تیمارهای مختلف محاسبه گردید. بر‌اساس نتایج، به‌طور میانگین در تیمار سه پس از گذشت 9 روز از غذادهی، 12 عدد از مولدین ماده به مرحله چهار رسیدگی جنسی رسیدند. در تیمار دو، 9 عدد از مولدین ماده به طور میانگین 13 روز پس از شروع غذادهی آماده جفت‌گیری شدند. همچنین در تیمار یک به‌طور میانگین با گذشت 18 روز از غذادهی، 4 عدد از مولدین ماده مراحل رسیدگی جنسی را پشت‌سر گذاشتند و این تیمارها از لحاظ زمان تخم‌ریزی اختلاف معنی‌دار آماری داشتند (05/0>P ). بیشترین و کمترین میانگین تعداد تخم به‌ترتیب متعلق به تیمار سه (123622 عدد تخم) و تیمار یک (78350 عدد تخم) بود و اختلاف معنی‌داری بین تیمارها مشاهده شد (05/0>P ). همچنین در مراحل لاروی ناپلیوس و پست‌لاروی، تیمار سه بیشترین تعداد و بعد از آن تیمار دو و همچنین تیمار یک کمترین تعداد لارو تولیدی را داشتند و همه تیمارها نسبت به یکدیگر دارای اختلاف معنی‌داری بودند (05/0>P ). در بررسی شاخص‌های رشد لاروها، بیشترین و کمترین میانگین طولی و وزنی به‌ترتیب متعلق به تیمار سه و تیمار یک بوده و تیمارهای دو و سه نسبت به تیمار یک دارای اختلاف معنی‌داری بودند (05/0>P ). در مقاومت به استرس‌های محیطی در آزمایشات استرس شوری، دما و فرمالین، بیشترین بازماندگی به تیمار سه و کمترین بازماندگی به تیمار یک اختصاص داشت. با‌‌توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش می‌توان گفت که رشد گنادها، رسیدگی جنسی، سرعت تخم‌ریزی، کیفیت تخم‌ها و لاروهای تولیدی و مقاومت لاروها در برابر استرس‌های محیطی در مولدین میگوی سفید غربی که با 12% کرم پرتار در جیره تغذیه شده بودند نسبت به مولدین تغذیه شده با 8% از این کرم و مولدین شاهد افزایش می‌یابد. کلمات کلیدی: میگوی سفید غربی Litopenaeus vannamei، کرم پرتار Perinereis nuntia، جیره غذایی، رشد، استرس‌های محیطی صفحه فهرست مطالب 1 فصل اول 1 مقدمه و کلیات 1 1-1 مقدمه 5 1-1-1 اهداف و فرضیات 5 1-1-2 جنبه نوآوری تحقیق 6 1-2 کلیات 6 1-2-1 پراكندگی میگوها و مناطق زیست 6 1-2-2 طبقه بندی میگوهای پنائیده 7 1-2-3 چرخه زندگی میگو 7 1-2-4 تخم‌ریزی 8 1-2-4-1 انکوباسیون تخم 8 1-2-5 مراحل لاروی 8 1-2-5-1 مرحله ناپلیوس 8 1-2-5-2 مرحله پروتوزوآ 9 1-2-5-3 مایسیس 9 1-2-5-4 مرحله پست‌لاروی (پس نوزادی) 9 1-2-5-5 سایر مراحل زندگی 10 1-2-6 دستگاه تولید مثل 10 1-2-7 اهمیت آبزی‌پروری 14 1-2-8 تکثیر‌و‌پرورش میگوهای خانواده پنائیده 17 1-2-8-1 تکثیر‌و ‌پرورش میگوی وانامی (سفید غربی) 18 1-2-8-2 پرورش میگوی وانامیدر ایران 19 1-2-9 نیازهای آبزی‌پروری موفق (با تاکید بر اهمیت غذا) 21 1-2-10 غذای زنده در آبزی‌پروری 21 1-2-11 مروری بر کرم‌های پرتار و اهمیت آن‌ها 24 فصل دوم 24 مروری بر مطالعات پیشین 28 فصل سوم 28 مواد و روش ها 28 3-1 محل اجرای آزمایش 28 3-2 طرح آزمایش 29 3-3 وسایل، تجهیزات و مواد مورد استفاده 29 3-3-1 وسایل آزمایشگاهی و اندازه گیری 30 3-3-2 مواد شیمیایی 30 3-4 مواد غذایی 31 3-5 سایرتجهیزات و مواد مورد استفاده 31 3-6 آماده سازی مخازن 32 3-7 تامین و ضدعفونی آب مورد نیاز پرورش 32 3-8 آبگیری مخازن و تنظیم فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب 32 3-9 انتقال مولدین به مخازن 33 3-10 غذادهی مولدین و رسیدگی جنسی 35 3-11 تخم‌ریزی و انتقال لاروها 35 3-12 شمارش و توزیع لاروها به مخازن 36 3-13 عملیات پرورش، غذادهی و بررسی سلامت لاروها 38 3-14 تعویض آب و خارج نمودن مواد زائد در مخازن لاروی 39 3-15 تعیین شاخص‌های رشد و بازماندگی در لاروها 40 3-16 نحوه انجام تست‌های استرس شوری، دما و فرمالین 42 3-17 تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها 43 فصل چهارم 43 نتایج 43 4-1 شاخص‌های کیفی آب 44 4-2 میانگین وزن اولیه مولدین 44 4-3 مدت زمان لازم تا حصول به رسیدگی جنسی مولدین 45 4-4 درصد مولدین ماده تخم‌ریزی کرده در مدت زمان 20 روز 45 4-5 تعداد تخم تولیدی از مولدین 46 4-6 بازماندگی لاروهای مرحله ناپلیوس 46 4-7 بازماندگی لاروهای مرحله پست‌لارو 46 4-8 طول کل و وزن ترپست‌لاروها در پایان دوره آزمایشی 47 4-9 تست‌های استرس 47 4-9-1 تست استرس شوری 50 قسمت در هزار 48 4-9-2 تست استرس شوری 40 قسمت در هزار 48 4-9-3 تست استرس شوری 20 قسمت در هزار 48 4-9-4 تست استرس شوری 10 قسمت در هزار 49 4-9-5 تست استرس دمای 50 درجه سانتی‌گراد 49 4-9-6 تست استرس دمای 40 درجه سانتی‌گراد 50 4-9-7 تست استرس دمای 20 درجه سانتی‌گراد 50 4-9-8 تست استرس دمای 10 درجه سانتی‌گراد 51 4-9-9 تست استرس فرمالین 100 قسمت در میلیون 52 فصل پنجم 52 بحث و نتیجه‌گیری 59 نتیجه‌گیری کلی 60 آزمون فرضیات 61 فصل ششم 61 پیشنهادات صفحه فهرست جدول ها 29 جدول 3-1 تیمارهای غذایی مورد استفاده در طول دوره تغذیه مولدین میگوی Litopenaeus vannamei برای حصول به رسیدگی جنسی 43 جدول 4-1 میانگین دامنه تغییرات شاخص‌های کیفی آب در طول دوره تغذیه مولدین میگوی Litopenaeus vannamei تا زمان حصول به رسیدگی جنسی 43 جدول 4-2 میانگین دامنه تغییرات پارامترهای کیفی آب در طول دوره پرورش لاروهای تولیدی از مولدین میگوی Litopenaeus vannamei 44 جدول 4-3 میانگین وزن اولیه مولدین میگوی Litopenaeus vannamei بر حسب گرم در هر تیمار آزمایشی 45 جدول 4-4 میانگین تعداد روزهای رسیدن به رسیدگی جنسی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei در تیمارهای آزمایشی در یک دوره 20 روزه 45 جدول 4-5 درصد مولدین ماده Litopenaeus vannamei تخم‌ریزی کرده در هر تیمار آزمایشی در دوره 20 روزه 45 جدول 4-6 میانگین تعداد تخم تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei در تیمارهای آزمایشی 46 جدول 4-7 میانگین تعداد لاروهای مرحله ناپلیوس تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei در تیمارهای آزمایشی 46 جدول 4-8 میانگین تعداد پست‌لارو تولیدی از مولدین میگوی Litopenaeus vannamei تحت تیمارهای آزمایشی 47 جدول 4-9 میانگین طول کل لاروها (میلی‌متر) در پایان دوره پرورش 47 جدول 4-10 میانگین وزن تر لاروها (میلی‌گرم) درپایان دوره پرورش 47 جدول 4-11 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس شوری 50 قسمت در هزار 48 جدول 4-12 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس شوری 40 قسمت در هزار 48 جدول 4-13 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس شوری 20 قسمت در هزار 49 جدول 4-14 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس شوری 10 قسمت در هزار 49 جدول 4-15 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس دمای 50 درجه سانتی‌گراد 49 جدول 4-16 میانگین درصد بازماندگی لاروهادر برابر استرس دمایی 40 درجه سانتی ‌گراد 50 جدول 4-17 میانگین درصد بازماندگی لاروهادر برابر استرس دمایی 20 درجه سانتی ‌گراد 50 جدول 4-18 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس دمایی 10 درجه سانتی‌گراد 51 جدول 4-19 میانگین درصد بازماندگی لاروها در برابر استرس فرمالین 100 قسمت در میلیون صفحه فهرست شکل ها 7 شکل 1-1 مراحل مختلف زندگی میگوها 30 شکل 3-1 دستگاه‌های اندازه گیری فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب و زیست سنجی 31 شکل 3-2 مواد غذایی مورد استفاده مولدین میگوی Litopenaeus vannamei به ترتیب از بالا و راست به چپ کرم پرتار Perinereis nuntia، ملالیس، جگر گاو و اسکوئید 33 شکل 3-3 وزن کشی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei برای انتقال به مخازن آزمایشی این مطلب را هم بخوانید : این مطلب را هم بخوانید : 34 شکل 3-4 وزن کردن غذاها و آماده سازی آن‌ها برای مولدین میگوی Litopenaeus vannamei در هر وعده غذایی 36 شکل 3-5 آماده سازی مخازن لاروی، انتقال لاروها به مخازن و بررسی روزانه وضعیت لاروهای تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei 38 شکل 3-6 غذاهای لاروی مورد استفاده در دوره پرورش لاروهای تولیدی از راست به چپ فلک آرتمیا، غذای M.C.F، جلبک کیتوسروس و ناپلی آرتمیا 39 شکل 3-7 تعویض آب روزانه لاروهای تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei 40 شکل 3-8 اندازه گیری طول کل پست‌لاروهای تولیدی مولدین میگوی Litopenaeus vannamei برای بررسی رشد آن‌ها 42 شکل 3-9 آماده سازی تشت های محتوی آب با شوری های مختلف و انتقال لاروها به آن‌ها برای انجام تست استرس شوری فصل اول مقدمه و کلیات 1-1 مقدمه رشد کنونی جمعیت جهان و نیاز روزافزون به پروتئین، نیازمند راهکارهای بهینه در تامین این ماده غذایی است، در همین راستا فعالیت‌های شیلاتی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده و می‌تواند یکی از محورها و راهبردهای تولید پروتئین مورد نیاز کشور باشد. افزایش تولید آبزیان مرهون افزایش تولید در زیر‌بخش آبزی‌پروری است (زارع و پورعاشوری، 1386)، در‌حالی که میزان صید آبزیان در طی دو دهه اخیر تقریبا ثابت بوده و یا افزایش اندکی را نشان می‌دهد. به‌منظور پاسخگویی به تقاضای روز‌افزون مردم، آبزی‌پروری به‌عنوان یک شیوه مطمئن و قابل برنامه‌ریزی مورد توجه اکثر کشورهای جهان از جمله ایران قرار گرفته است. این صنعت به‌شکل ابتدایی آن از سابقه‌ای طولانی برخوردار بوده و در دهه‌های اخیر به‌طور چشم‌گیر گسترش یافته و توانسته جایگاه ویژه‌ای در برنامه های غذایی و اقتصادی به‌خود اختصاص دهد (عبداله بیگی و میرحیدری، 1387). امروزه طیف وسیعی از جانوران و گیاهان آبزی در زمره آبزیان پرورشی قرار گرفته و هریک جایگاه ویژه‌ای در این صنعت رو به رشد به خود اختصاص داده‌اند (Rosenberry, 1997). در این میان شیوه مطمئن و قابل برنامه‌ریزی مورد توجه اکثر کشورهای جهان از جمله ایران قرار گرفته است. این صنعت به‌شکل ابتدایی آن از سابقه‌ای طولانی برخوردار بوده و در دهه‌های اخیر به‌طور چشم‌گیر گسترش یافته و توانسته جایگاه ویژه‌ای در برنامه های غذایی و اقتصادی به‌خود اختصاص دهد (عبداله بیگی و میرحیدری، 1387). امروزه طیف وسیعی از جانوران و گیاهان آبزی در زمره آبزیان پرورشی قرار گرفته و هریک جایگاه ویژه‌ای در این صنعت رو به رشد به خود اختصاص داده‌اند (Rosenberry, 1997). در این میان

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...