پایان نامه مطالعه موردی تضمین حقوق شهروندی در دادگستری استان لرستان |
2-1- مبحث اول: تعریف مفاهیم و کلیات.. 14
2-1-1- گفتار اول: مفهوم حق. 14
2-1-2- گفتار دوم: مفهوم حقوق شهروندی.. 16
2-1-3- گفتار سوم: تاریخچه حقوق شهروندی.. 17
2-1-4- گفتار چهارم: حقوق شهروندی و حقوق بشر. 18
2-1-5- گفتار پنجم: منابع حقوق شهروندی در قوانین موضوعه. 19
2-2- مبحث دوم: مبانی نظری پیرامون حقوق شهروندی.. 29
2-2-1- گفتار اول: مکتب لیبرالیسم. 29
2-2-2- گفتار دوم: مکتب جمهوریخواهی.. 30
2-2-3- گفتار سوم: دیدگاه مدرنیستها و پست مدرنیستها 30
فصل سوم: حمایت از حقوق اساسی شهروندی در دادگستری استان لرستان
3-1- مبحث اول: حقوق و آزادیهای فردی و اساسی.. 33
3-1-1- گفتار اول: آزادی و امنیت در زندگی خصوصی.. 33
3-1-2- گفتار دوم: آزادی عقیده و مذهب.. 33
3-1-3- گفتار سوم: منع تبعیض نسبت به اقلیتها 35
3-2- مبحث دوم: حقوق و آزادیهای سیاسی و فرهنگی.. 36
3-2-1- گفتار اول: حق تعیین سرنوشت.. 36
3-2-2- گفتار دوم: ممنوعیت واگذاری برخی از مناصب حکومتی به اقلیتها 37
3-2-3- گفتار سوم: حقوق زبانی.. 37
3-3- مبحث سوم: حق بر حریم خصوصی.. 40
3-3-1- گفتار اول: مخابرات و مکالمات خصوصی.. 42
3-3-2- گفتار دوم: تصاویر خصوصی.. 44
3-3-3- گفتار سوم: مسکن خصوصی.. 44
3-3-4- گفتار چهارم: اسرار حرفهای.. 47
فصل چهارم: حمایت کیفری از حقوق شهروندی در مراجع قضائی لرستان
4-1- مبحث اول: ضمانت اجرای کیفری تعقیب و توقیف غیرقانونی شهروندان. 50
4-1-1- گفتار اول: مفهوم تعقیب و توقیف غیرقانونی.. 50
4-1-2- گفتار دوم: ضمانت اجرا 51
4-2- مبحث دوم: ضمانت اجرای کیفری شکنجه و مجازاتهای غیرقانونی.. 52
4-2-1- گفتار اول: مفهوم شکنجه و رفتارهای غیرقانونی و توهینآمیز. 52
4-2-2- گفتار دوم: ضمانت اجرا 52
4-3- مبحث سوم: رعایت حقوق شهروندی در مراحل مختلف دادرسی کیفری.. 53
4-3-1- گفتار اول: رعایت حقوق شهروندی در مرحله کشف جرم. 53
4-3-2- گفتار دوم: رعایت حقوق شهروندی در مرحله تحقیق و تعقیب.. 60
4-3-3- گفتار سوم: رعایت حقوق شهروندی در مرحله دادرسی.. 66
4-3-4- گفتار چهارم: حقوق شهروندی بعد از محاکمه. 69
5-2- نمونه آماری، روش ومحاسبه حجم نمونه. 82
5-4- ابزار جمعآوری دادهها 83
5-13- نقش رسانههای جمعی نظیر رادیو و تلویزیون در آموزش و رعایت حقوق شهروندی.. 91
5-14- نقش اقدامات پلیس در رعایت حقوق شهروندی.. 92
5-15- نقش پایبندی به مذهب و آداب و رسوم عرفی در رعایت حقوق شهروندی.. 93
این مطلب را هم بخوانید :
چکیده انگلیسی.. 101
چکیده
فصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی به حقوق ملت اختصاص یافته است که در آن تفتیش عقیده و تعرض به افراد به علت داشتن عقیدهی خاص (اصل بیست و سوم)، هتک حرمت و حیثیت بازداشتشدگان (اصل سی و نهم)، شکنجه برای گرفتن اقرار (اصل سی و هشتم)، بازرسی و نرساندن نامهها (اصل بیست و پنجم)، ممنوع و بر آزادی مطبوعات (اصل بیست و چهارم)، آزادی احزاب (اصل بیست و ششم)، حقوق تشکیل اجتماعات (اصل بیست و هفتم)، برخورداری از تأمین اجتماعی (اصل بیست و نهم)، آموزش و پرورش رایگان (اصل سیام) و برائت همگان (اصل سی و هفتم) تأکید شده است. ولی در این سالها معنای این حقوق چنان برجسته شده که پرداختن به حقوق شهروندی، بهگونهی یکی از اولویتهای نظام قضایی، سیاسی و اداری در آمده است. برای نمونه، مادهی 140 «قانون برنامهی چهارم توسعه» قوهی قضائیه را مسئول تهیهی «لایحه حفظ و ارتقای حقوق شهروندی و حمایت از حریم خصوصی افراد» کرده است. این روند با تصویب ماده واحد «حقوق شهروندی در قانون احترام به آزادیهای مشروع و حفظ حقوق شهروندی» ادامه یافته است. برای تحقق یافتن حقوق شهروندی باید به عوامل فرهنگی، مذهبی، تاریخی، سیاسی و اقتصادی در جامعه توجه شود. هریک از این عوامل در جای خود در این زمینه اثرگذار است. اگر چشم بر زمینههای تاریخی یا نگرشهای دینی حاکم بر دولت و جامعه بسته شود یا چند و چون ساختار سیاسی قدرت از نظر دور ماند، نمیتوان امید داشت که توجه قانون اساسی به حقوق شهروندی، بهتنهایی تضمین کنندهی این حقوق در جامعه باشد. بر سر هم در بیشتر قوانین وضع شده که مستقیم یا غیرمستقیم بهگونهای با شهر و شهروند پیوند دارد، جایگاه شهروند یعنی شهروندی که برخوردار از حقوق مدنی، سیاسی و اجتماعی و نیز مسئولیتهای ویژه است، در نظر گرفته نشده است. برای نمونه، در هر یک از قوانین از این دست، شهروندان با عنوانی ویژه مورد خطاب قرار گرفتهاند و در همهی آنها از معنا و مفهوم شهروندی خبری نیست. برخی از عناوین گوناگونی که برای شهروندان به کار گرفته شده چنین است:
در قانون شوراها: انتخاب کنندگان.
در زمینهی پرداخت عوارض شهری: مؤدیان.
در زمینهی ساخت و ساز: مالکان.
در حوزهی تخلف ساختمانی: متخلفان.
در زمینهی اطلاعرسانی: عموم.
در بخش تعزیرات: شهروندان[1].
در این مجال مغتنم که پژوهشی است کارآمد و هدفمند، سعی شده است تا نموداری از وضعیت حقوق شهروندی در دادگستری استان لرستان بهعنوان جامعه هدف و نمونه آماری جزیی از کل به بررسی و واکاوی میزان و نحوه اعمال تکریم شهروندان و احقاق حقوق آحاد جامعه در پنج فصل پرداخته شود. در فصل اول و پس از مقدمه مفصل به شرح بیان فرضیات و مسائل این پژوهش میپردازد. در فصل دوم این نوشتار به مفاهیم و مبانی تئوریک و تعاریف کلی موضوع مورد مطالعه و نیز کاوش در تحقیقات اسبق که شامل مفاهیم حق و شهروندی -تاریخچه حقوق بشر- مبانی نظری پیرامون و جایگاه حقوق شهروندی در قانون اساسی و قوانین موضوعه و فرمانهای حکومتی رهبر کبیر انقلاب میباشد و نیز به بررسی مکاتب مربوطه اقدام میشود.
در فصل سوم به موضوع حمایت از حقوق اساسی شهروندی در دادگستری استان لرستان بهعنوان نمونه مورد مطالعه پرداخته میشود که در آن حقوق و آزادیهایی فردی و اساسی و آزادی عقیده و دین و بیان و امنیت و رعایت حریم خصوصی و حق تعیین سرنوشت، ممنوعیت تصدی برخی از مشاغل برای افراد و نیز بررسی جرایم شنود و نقض حریم مشخص افراد چه به لحاظ مادی و معنوی بهطور اجمالی مورد مطالعه قرار میگیرد.
در فصل چهارم به موضوع حمایت کیفری از حقوق شهروندی در مراجع قضایی استان پرداخته شده و شامل بخشها و مطالب گوناگونی از جمله مفهوم تعقیب و توقیف غیرقانونی- ضمانت اجرای آن و شکنجه و مجازات غیرقانونی- رعایت حقوق شهروندی در مراحل مختلف دادرسی کیفری در کشف جرم و محاکمه مجرم و اجرای مجازات بازجویی از متهم و رعایت حقوق شهروندی شهود و مطلعین و وکلای آنان و نیز رعایت حقوق شهروندی بعد از محاکمه و حق اعتراض و جبران خسارت میباشد و در فصل پنجم به نحوهی مطالعه آماری نمونه آماری روش محاسبه ابزار جمع آوری داده روشهای آماری و نیز شیوع تنظیم و تدوین تحقیق و ارائه نمودارها و جداول مستند تحقیق مبادرت شده است که در پایان با نتیجهگیری چند صفحهای و ارائه پیشنهادات کارآمد و راهگشای کارشناسی شده ماحصل تحقیق و پژوهش منظور به مخاطبان و استاد گرانقدر تقدیم میگردد که سعی در ارائه راهحل و آسیبشناسی موضوع خطیر حقوق شهروندی در جامعه هدف را دارد. در خاتمه فهرست منابع و مأخذ و لیست کتب و پایاننامهها و مقالات مورد استفاده در این تحقیق بهطور مفصل قید گردیده است تا مورد استفاده مطالب منظور بهطور واقعی مشخص گردد.
امید است با عنایات حضرت حق، همگان در پناه توجهات حضرت ولیعصر(عج) راه سعادت و هدایت الهی به پیش گیریم و استوار شود قدمهایمان در این راه به فضل خدا و استعانت آستانش.
انشاءالله
کلید واژگان: حق- حقوق شهروندی، دادگستری، تابعیت، تاریخچهی شهروندی.
1-1- مقدمه
وَ لَقد کَرَّمنَا بنِی آدَمَ (ما فرزندان آدم را گرامی داشتیم) سوره اسراء (آیه70).
ستایش از آن خداوندی است که از خود آمده و آزاد و مطلق است و آفرید مخلوقاتش را در بهترین حالات و به آنها کرامت بخشید و عزت داد و همگان را به رعایت حقوقشان مکلف نمود و برای تخطی از این فرمان الهی مجازاتی بس الیم قرار داد. و درود خداوند بر پیامبران و رسولان خدا که همگی آمدند برای آزادی نوع بشر و رهایی از بردگی و طاغوت و اطلاق از شیاطین و فرمانروایان جبار و سفاک، که در صدر همهی آنان رسول اکرم (ص) چون نگینی بر انبیاء الهی میدرخشد از جانب احترام و کرامتی که برای انسان قائل بود و به سبب عمری که در خلاصی بشریت از یوغ و استکبار مصروف داشت، آن حضرت که فرمود: حرمت مؤمن از حرمت خانه خدا بیشتر و محترمتر است و تأکید داشت که ایهاالناس خون مؤمن را بریزید ولی آبرویش را نریزید که این سخنی بس پرمغز و پرمعناست در دفاع از تکریم انسان و حمایت از حقوق بشر در طول تاریخ حیات انسان بر زمین.
و سلام و تحیات عالیه بر مولای مردمنواز عدالت پیشهی شیعه، همان پادشاهی که خود را همسطح پایینترین مردم میپنداشت و چون آنها میخورد و میخوابید و میزیست. امامی که نژاد و رنگ و جنس و دین در نظر او یکی بود و همگان در حکومت عدل او یکسان و همسان بودند و حقوق همهی آنها تضمین شده و مسجل بود تا جایی که به خاطر این باور الهی محراب خانهی خدا به خونش خضاب نمود. درود و بسیار درود بر حافظان تکریم انسان و مدافعان حریم حقوق بشر، درود و دو صد سلام.
سخن از حقوق بشر و حقوق شهروندی است. موضوعی خطیر و بسیار پراهمیت است که در این زمانه کمتر بروزی از آن در پیرامون خود میبینم چه در منطقه و چه در کل جهان. همان حقوقی که از بنیادیترین و اصولیترین موضوعات بشری است و بدون آن تفاوتی مابین انسان و حیوان نیست. شریعت اسلام بسیار بیشتر از شرایع دیگر از آیات و روایات متعدد، متوالی و متنوع در تکریم انسان و حرمت نگهداشتن زن و
مرد تأکید و اصرار نموده و اصول و فروع دین را برآن بنا نهاده تا جاییکه امر به معروف و نهی از منکر را بهعنوان کل دین معرفی مینماید و فلسفهی جهاد حسین بن علی (ع) در کربلای تاریخساز همین اصل ترقی انسانساز خدامحور است. امر به نیکی و پاکی و نهی از زشتی و پلیدی، هدایت آدمی به راه راست و درست برای داشتن دنیایی آباد و آخرتی پربار؛ حقوق شهروندی و حقوق بشر بهعنوان نیاز اصلی و اساسی انسان برای زندگی در این جهان کنونی بسیار مورد بحث و تبادل نظر در جوامع مختلف بوده است. اعلامیه حقوق بشر سازمان ملل متحد و میثاق بینالمللی سیاسی- مدنی و دیگر معاهدات و کنوانسیونها همه بر این موضوع صحه میگذارند اما افسوس که تا کنون نه تنها این مهم محقق نشده بلکه از طرق مختلف و از جانب کشورهای مدعی دموکراسی و حقوق بشر به شدت و به تعدد مورد نقض و هجوم قرار گرفته که اوضاع منطقه و جهان دال بر صحت این ادعاست. هنگامی که در سرحدات داخلی یک کشور از حقوق بشر سخن میرود نام آن به حقوق شهروندی تغییر میکند که موضوع اهمیتی صدچندان مییابد، چرا که حقوق اشخاص و افرادی مدنظر است که در یک قلمرو واحد با آداب و رسومی متفاوت برای یک هدف و یک کشور مشترک گرد هم آمدهاند و تخریب یک نفر بهصورت قطعات دومینو، دیگر افراد جامعه را تحت تأثیر قرار داده و احساسات آنها را برانگیخته و راه تعالی و رشد و پیشرفت جامعه را مختل میکند. در این تحقیق جامع و هدفگرا سعی مؤلف بر آن است که وضعیت حقوق شهروندی را در استان لرستان که از استانهای غربی و پرجمعیت کشور است، بر طبق آمار دقیق و تفحصات و تحقیقات متمادی و متوالی مورد بحث و واکاوی قرار داده و از آن نموداری به خوانندگان و مخاطبان ارائه داده و پس از آسیبشناسی و برشمردن موانع و مواضع گوناگون، نتیجه پژوهش را خدمت استاد گرانقدر و پژوهندگان محترم ارائه دهد تا با تشریک مساعی و همکاری همگانی به یک راهحل منطقی و راهگشا دست یافته و با ریشهیابی و علتشناسی نقض این حقوق در این استان بهعنوان پایلوت و نمونه آماری مناسب و شایسته جزئی از کل ایران از جهت تنوع قومیت و زبان و فرهنگ و آداب و رسوم، قدمی بس کوچک و اندک برداریم. باشد که خداوند ما را در این راه کمک و مساعدت نماید و اجر اخروی و ابدی نصیب همگان منجمله استاد محترم و دانشجویان عزیز و نیز این حقیر کمترین بنماید.
1-2- بیان مسئله
واژههای شهروند و رعیت از نظر ادبی در مقابل یکدیگر قرار میگیرند. بنابراین از نظر حقوقی نمیتوان این تقابل را پذیرفت و حقوقی متفاوت برای رعایا و شهروندان به معنای سکنه شهر و روستا قائل شد. دانشمندان سیاسی شهروند را افرادی میپندارند که در رابطه با یک دولت از سویی برخوردار از حقوق سیاسی و مدنی هستند و از سوی دیگر در برابر دولت تکالیفی به عهده دارند که این رابطه را شهروندی گویند. شهروندی در عین حال جایگاهی است برای فرد در ارتباط با یک دولت که از نظر حقوق بینالملل نیز محترم شمرده میشود. قانون اساسی مهمترین سند حقوقی در هر نظام سیاسی در جهان معاصر برای تبیین حقوق شهروندی است که این قاعده در مورد نظام اسلامی حاکم بر ایران پس از انقلاب نیز صدق میکند. هر چند مفهوم «حقوق شهروندی » مفهوم و پدیدهای جدید در جهان معاصر محسوب میشود اما آموزههای فلسفی باستان و همچنین آموزههای مذهبی ادیان توحیدی مانند مسیحیت و اسلام بر اصالت آن گواهی میدهد. نقش آموزههای نشأت گرفته از آموزههای مذهبی بهویژه در حوزه حقوق
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-06-31] [ 08:47:00 ب.ظ ]
|